Изпълнителният директор на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ - Сопот) Иван Иванов и синдикатите подписаха новия колективен трудов договор за дружеството, съобщиха от държавното отбранително дружество.

Предишният ден вицепремиерът Корнелия Нинова и директорът на ДКК Смиляна Митова се срещнаха с работниците в оръжейницата и се споразумяха за исканото от работниците увеличение на заплатите с 200 лв., ежемесечни ваучери за храна и други социални придобивки

ВМЗ: С пари за повишение на заплатите и модернизация искат да пълнят дупки в бюджета

ВМЗ: С пари за повишение на заплатите и модернизация искат да пълнят дупки в бюджета

Оспорват становището на ДКК, че не искат да платят дивидент

"Много съм доволен, че първата ми публична изява във ВМЗ е подписването на колективен трудов договор", каза новоназначеният изпълнителен директор на дружеството Иван Иванов.

Припомняме, на 3 юни бе сменено ръководството на ВМЗ-Сопот. Три дни след това кметът на Сопот написа до премиера Кирил Петков - "Искрено вярвам, че няма да допуснете във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) да кадрува местната структура на БСП.

В новия Колективен трудов договор са утвърдени по-добри социални условия за работниците и служителите, стана ясно на срещата. Минималната работна заплата там става 1.1 от МРЗ за страната, платеният годишен отпуск се увеличава на 26 дни. Договорени са по-добри условия за извънреден и нощен труд, както защита при масови уволнения. 

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Нинова се притеснява от информация за оръжие за Украйна през посредници в Полша, според бившия директор на "Кинтекс"

Новото са договорените по-високи суми за ваучери - от 80 на 200 лв. месечно и допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, както и механизъм за компенсиране при годишна инфлация над 5%.

Важно е да има работа и всички работници да са спокойни, заявиха синдикатите след подписването на КТД.

Работниците във ВМЗ Сопот настояват да си получат увеличението на заплатите

Работниците във ВМЗ Сопот настояват да си получат увеличението на заплатите

Синдикатите още очакват среща с вицепремиера Корнелия Нинова

В КТД са включени увеличаване на минималната работна заплата за дружеството, на годишния отпуск, на социалните придобивки, на заплащането на извънреден и нощен труд и др.

По-високите заплати и добри социални осигуровки във ВМЗ бяха разписани от Иван Иванов и представители на синдикатите в присъствието на новия Съвет на директорите - председателя на борда Мариан Йовчев и Камен Шаралиев - зам.-председател.

"Знам колко е важна работата на синдикатите. Те трябва да бъдат съюзник, но когато ръководството не си върши работата - стават опонент. Надявам се, че ще работим заедно, тъй като имаме общи цели - заводът да работи добре и хората да се чувстват добре. Защото те са най-важният ни капитал", каза директорът на най-голямото държавно предприятие от Военнопромишления комплекс на страната ни.