В Народното събрание се създаде суматоха заради идеята, че депутати могат да взимат двойна заплата за някакъв период от време между изборите и конституирането на новото 50-то Народно събрание.

"Прочетете Конституцията. В грешка сте", беше лаконичния коментар на Атанас Атанасов, председателят на ДБ, за възможността след вота депутати да вземат двойни заплати и в един момент да се окажем с 480 законотворци.

Допълнително, Атанасов отиде да направи справка с действащата Конституция и се върна при медиите да им обясни.

"Няма депутатите да получават двойни заплати и няма как да имаме 480 законотворци", възрази Атанасов по въпроса за въвеждането на 480 депутати вместо 240, макар и само на хартия, за десетина дни през юни месец. Депутатите започват да получават заплатата след полагане на клетва, стана ясно от думите му.

"Член 64,ал.4 от действащата Конституция казва, че се прекратяват пълномощията на народните представители при полагане на клетва от новите народни представители", обясни Атанасов и допълни, че няма шанс да се застъпят мандатите на новите и старите депутати - до полагането на клетвата новоизбраните депутати няма да получават възнаграждение.

Тезата беше, че до това ще доведе промяната в Конституцията, според която 49-ото Народно събрание ще остане действащо и по време на служебното правителство и провеждането на предсрочните парламентарни избори. Пълномощията на настоящото НС се прекратяват с полагането на клетвата на депутатите в новото 50-то НС. Това обикновено се случва в рамките на 10-ина дни до 2 седмици от деня на изборите, след като ЦИК обяви имената на избраните народни представители. Част от имената на избраниците ще са едни и същи, но това не променя фактът, че те ще се водят депутати в различни мандати.

"Ако стане така, че да имам двойна заплата, ще се откажа от нея", увери Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Мнение изказаха и от "Има такъв народ". Тошко Йорданов заяви, че се надяват хората да се подразнят. "Даже се надявам да ги вбеси и като дойдат изборите да шамаросат виртуално тези некадърници, които направиха това", сподели той.

Конституционният съд, смята още Тошко Йорданов, е добре да се сети, че трябва да работи и да отмени "малоумните промени в Конституцията". Той се надява на значимо мнозинство в следващото Народно събрание, за да се ремонтират тези промени.

Защо ПП-ДБ не са поставили въпроса за Пътната карта, като са били 9 месеца в сглобка, питат още от ИТН.

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Нито един от "домовата книга" да не иска поста служебен премиер