Разговорът между лидера на опозицията Корнелия Нинова и руския генерал от запаса Леонид Решетников бил нормален, човешки. Това отговори в студиото на bTV Венцислав Стефанов, президент на ФК "Славия", който е направил връзката между двамата, в отговор на въпрос: "Защо лидерът на опозицията обсъжда своите планове с руски генерал". 

Припомняме, руският генерал Леонид Решетников стана известен у нас след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова и "съгласуването" на кандидатурата на президента Румен Радев.

"Българските политици всеки ден обсъждат плановете си с американското посолство. Това престъпление ли е? Ако е бил шпионски (разговорът), нямало е да е в кафене, където те виждат всички. Срещата е била в хотел край Докторската градина. Близо до парламента", каза Стефанов. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

По думите му: "Това, което Малинов си е въобразявал, че ще прави телевизии, да се бърка във военни заводи - Решетников няма пари. Това са вариантите на Малинов, Решетников отдавна не е в този институт".

Припомняме, в документите, изнесени от прокуратурата, имаше план за придобиване на завод "Дунарит" - Русе, както и създаване на партия и на телевизия. 

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември от прокуратурата пуснаха първата серия доказателства по обвинението на Николай Малинов

Не знам какво Николай иска да прави, каза Стефанов относно плановете на лидера на сдружение "Русофили", който, според изнесеното от прокуратурата, е искал да прави партия, телевизия и да придобие мобилен оператор и завод.

По думите на Стефанов ген. Решетников е информиран от Корнелия Нинова за личността на Румен Радев, който бе подкрепен от БСП по време на кандидат-президентската кампания. Решетников казал по адрес на Радев: "За мен той е достоен човек, истински генерал от авиацията, завършил е две академии в САЩ, би могъл да бъде достоен президент". Той изрази мнение, а не одобрение, каза Стефанов.

Запитан той ли е дал телефона на ген. Решетников на лидера на опозицията Корнелия Нинова, Венцислав Стефанов заяви: "Щом казва Николай Малинов, сигурно е така. Имам телефона на ген. Решетников, не ми е необходим".

На въпроса: "Вие ли свързахте ген. Решетников с Нинова", президентът на ФК "Славия" каза: "Да, аз.". 

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Причината да ги свърже е, че искали да си говорят. "Вероятно Корнелия е имала желанието. Познавам Корнелия Нинова, разговаряли сме. Не се харесаха и двамата, защото Решетников има по-монархически виждания, това развива в Русия, Корнелия е била малко по-соц в левите сили и той е казал, че такива по-социалистически методи нямат бъдеще в България", обясни Стефанов.

Запитан за какво са говорили, той обясни, че не се бърка в политиката. Според Стефанов, Решетников не е искал да шпионира в България. "Генералът беше в България, той идва на почивка непрекъснато. Не съм присъствал на срещата, поясни Стефанов.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв