На практика в момента нямаме нито прокуратура, нито еврокомисар. Така зам.-председателят на НС от квотата на БСП Кристиан Вигенин описа накратко развоя на събитията от вчерашния ден, когато в един и същи ден главният прокурор Иван Гешев скъса демонстративно своята оставка, заместника му Борислав Сарафов заяви, че се страхува за живота си и то от посока главния прокурор, познавайки го, а пък кандидатът на премиер на първата политическа сила Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар и взе мандата за съставяне на правителство с неголеми шансове за съставянето му.

Според Кристиан Вигенин в България има разпад на институциите.

"Нямаме европейски комисар от вчера, нямаме редовно правителство, имаме парламент, който вероятно върви към разпад. В тази ситуация с мандати на много институции, които са изтекли, нещо трябва да се случи, за да подредим държавата", категоричен е той.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

Според Вигенин е започнала поредица от събития, извадили публично неща, за които от БСП са говорили в продължение на години, но дори и в най-лошите си предвиждания не сме предполагали, че ще дойде време, когато зам.-главният прокурор ще обяви публично, че се страхува главният прокурор да не го убие.

"Не знам кой трябва да подаде оставка, но това, което е важно, е да минем към съществена промяна в съдебната система, особено по отношение на прокуратурата", допълни той. Вигенин уточни, че от БСП искат оставката на Иван Гешев от 2020 г.

Няма обаче никаква връзка между трусовете в прокуратурата и отказа на БСП да подкрепи първия мандат за съставяне на кабинет.

БСП отказа на ГЕРБ и Мария Габриел

БСП отказа на ГЕРБ и Мария Габриел

Резервен пръст на бутоните няма да бъдем, отсече Нинова

Като съвпадение депутатът от БСП определи пресконференцията на главния прокурор и последвалото оттегляне на левицата от преговорите с ГЕРБ за първия мандат. "Анализирайки поредицата от разговори, стигнахме до извода, че ние не сме в състояние да участваме в правителство или да подкрепим такова, при липсата на какъвто ѝ да е ангажимент по няколко ключови въпроса за нас", обясни той. Вчера лидерът на БСП изтъкна ключовите въпроси - бюджета и дефицита, Истанбулската конвенция, Украйна - по които имат драстично разминаване с ГЕРБ.

Вигенин обясни, че са проследили вчерашните разговори на Мария Габриел с ДПС и ИТН. "Оказа се, че на нас се казват едни неща, на тях - други. Как може да работи едно управление, в което основната партия обещава на всички всичко, противоречащи си неща, ние да дадем гласовете си и след това правителството да прави каквото си иска. Абсурдно е. Такъв кабинет ще бъде вреден", подчерта народният представител.

Той обяви, че разговорите по първия мандат са прекратени, но от БСП не са затворили възможността за диалог около втората или третата папка. "Приоритет е да има редовно правителство, но не и на всяка цена", поясни Вигенин. За втория мандат депутатът смята, че може да има по-различен подход от този на ГЕРБ, който определи като "непродуктивен и невъзможен за следване".

ГЕРБ сякаш прозря – без опозиция не може

ГЕРБ сякаш прозря – без опозиция не може

Ако ПП/ДБ не измисли стъпките си, то фигурата Мария Габриел може да е разходвана напразно

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров коментира пред БиТиВи, че партията не се е продала за министерски постове и няма как социалистите да бъдат резервна гума в едно управление на ГЕРБ/СДС.

Той обясни, че месец след старта на парламента няма яснота какъв е профилът и механизмът как може да функционира едно правителство с първия проучвателен мандат. Нищо не е ясно - стана ясен само срокът, но не е ясно как ще управлява, как ще взима решенията даденото правителство и кои са петте решения на кандидата на ГЕРБ за премиер Мария Габриел, разкритикува Зафиров, според когото Габриел нямала план, а само добри пожелания.

Зафиров видял как бил предложен един кандидат за премиер от ЕНП, но най-лошото било, че между БСП и ГЕРБ нямало доближаване на вижданията как да се развива държавата. Приказките за план А, план Б, някакви кутийки загубиха ценно време в надглъване между първата и втората политическа сила, смята социалистът.

Атанас Зафиров уточни, че "червените" няма какво толкова да питат партията дали да се коалират с ГЕРБ за първия мандат, при положение, че двете партии се разминават за развитието на държавата.

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Според Нинова ГЕРБ са сбъркали подхода от самото начало

Той определи още случващото се в съдебната система с главния прокурор Иван Гешев като политическа атака. Всички твърдения от Гешев трябва да бъдат уплътнени с действия, настоя Зафиров, който уточни, че няма връзка решението на социалистите да не подкрепят първия мандат с казаното от обвинител номер едно.

Атанас Зафиров заяви, че не разпознава БСП в думите на главния прокурор. След брифинга на Гешев много хора не са имали спокоен сън, смята депутатът.

Според него е рано да се каже дали страната отива на нови предсрочни парламентарни избори, при положение, че все още дори не е реализиран първия мандат, а има и още два. Зафиров все пак е на мнение, че първите две партии в парламента - ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ ще съставят правителство.

Оставката на Гешев „пред скоби“ за БСП

Оставката на Гешев „пред скоби“ за БСП

Нинова очаква прокуратурата сама да се прави с високото напрежение