Има опасност да се мине в спиралата "поправка на поправките" след отхвърленото президентско вето върху промените в Изборния кодекс. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя призова за бърза яснота по какви правила ще се проведат изборите.

За пореден път показахме, че не сме си научили урока, заяви вицепрезидентът, напомняйки, че не е редно изборното законодателство да се променя в последния момент.

Йотова коментира и трите заявки за вкарване на въпроса в Конституционния съд - на омбудсмана Мая Манолова, на лидера на БСП Корнелия Нинова и на президента Румен Радев. Според нея става въпрос за дълга процедура, която само би убедила хората, че изборът е предрешен. Новият състав на ЦИК не дава повод за притеснения, но членовете ще получат критики от различни страни, каза още Йотова.

Единодушно отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

Единодушно отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

Нямало нарушение на Конституцията при приемането на промените в ИК

Относно призива на Радев към БСП да се върнат в пленарната зала вицепрезидентът посочи, че не може да предвиди докога социалистите ще останат извън парламента.

Не съм вече член и няма да коментирам партийни решения, но моят опит сочи, че връщането е по-трудно от напускането, заяви тя.

Йотова отхвърля възможността за сделка между ГЕРБ и ДПС по повод приетата на първо четене амнистия на дълговете на вероизповеданията, която определи като "тежък прецедент". Тя призова властите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения".

Вицепрезидентът не вижда парламентарна нестабилност, тъй като присъстващите в зала формират мнозинство от 156 гласа.

ДПС към Нинова: Преиграхте!

ДПС към Нинова: Преиграхте!

Не трябва да си играем на политика за сметка на националната сигурност, отсече Цонев

Относно визитата й в САЩ тя разказа за откриването на две паметни плочи за спасяване на българските евреи и поканата на българските общности в Сиатъл и Лос Анджелис да празнува с тях 3 март. Йотова изтъкна и че е била в централата на Майкрософт, където работят над 100 българи. Посланието ѝ към властите у нас е България да не се превръща в кол център на чужди компании, които използват евтина работна ръка.

"Трябва да се разказва, че имаме добро образование, преди 30 години сме били компютърния център на СИВ, това не е срамно. Повечето от работещите в Майкрософт не са завършили в САЩ, а в България. Това е пример за "изтичане на мозъци", посочи тя.

По отношение на визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на премиера на Русия Дмитрий Медведев Йотова заяви, че не разбира изостреното противопоставяне между русофили и русофоби около 3 март.

В единия случай става въпрос за сигурност, в другия - за енергийна сигурност, обясни вицепрезидентът и посочи, че трябва да има консенсус по въпроса дали искаме да имаме нова ядрена централа, да сме част от "Турски поток" и да имаме ли газов хъб.

Според нея България трябва да постави пред Европа въпроса за двойните стандарти по "Северен поток" и "Турски поток", като отправната точка трябва да е националният интерес. За финал Йотова отсече, че не приема аргумента "Брюксел каза".

Борисов и Медведев откриват българо-руски бизнес форум

Борисов и Медведев откриват българо-руски бизнес форум

Говорят си за енергетика и туризъм