Не сме чакали „ок" от Кристалина Георгиева, за да номинираме Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това увери пред журналисти в Министерския съвет външният министър Даниел Митов, след като късно снощи страната ни обяви, че официално номинира Бокова. Това обаче се случи съвсем малко, след като еврокомисарят Георгиева, също спрягана за надпреварата, извести, че не желае да сменя попрището си.

Не стана ясно какво е накарало МВнР да реши, че след края на работния ден е уместно да направи такава важна номинация.

МВнР: Номинираме Бокова за ООН

МВнР: Номинираме Бокова за ООН

С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН.

В МВнР ще се създаде екип за кампанията, ще мобилизираме целия си ресурс да защити кандидатурата. Шансове в момента не могат да се изчисляват, когато почне самата кампания и видим кандидатите, тогава, обясни Митов.

Не е закъсняла номинацията. Въпрос на тактика е, не може и да се избързва. Някои кандидати сега стоят и чакат да видят конкуренцията, за да знаят как да се позиционират, застъпи позиция министърът.

Митов коментира и казуса с гръцката граница. От самото начало сме предприели всички възможни действия, писахме две писма до ЕК, и премиерът говори с ЕК, обяви Митов. След проверка на Комисията ще се вземе решение какви да са последствията за Гърция, стана ясно от думите му.

Водихме преговори, стигна се до споразумение с фермерите - договори се коридор за пропуск от 11.00 до 15.00 часа всеки ден, напомни дипломат номер едно. За него изключително сложна е обстановката в Гърция, блокадите не са само по границата. В петък ще има масова стачка, гърците искат оттеглянето на два законопроекта, разясни министърът.

Това са вътрешни неща, но с ЕК ще оказваме максимален натиск да не се блокира нашата дейност, ангажира се той.