Искаме да живеем в стабилен район и нищо повече. Не е голям ентусиазмът и в ЕС, и в НАТО за приемането на нови членове. Но Македония трябва да има перспектива, коментира пред НоваТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

Според нея има всички гаранции с подписания договор за добросъседство между България и Македония миналата година. "Страната ни е защитила интересите си и към нея няма да има нито териториални, нито някакви други претенции", заяви Захариева.

В договора между Гърция и Македония също има гаранции, че нямат претенции към трети страни.

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, обясни българският външен министър

След обявяването на съгласието на двамата премиери, те са поздравления и от руския външен министър. Националният интерес на България е стабилни съседи, които вървят към НАТО и ЕС, обясни Захариева.

"Никой не можеше да си представи Театъра на българската армия в Македония. "Железният светилник" на Димитър Талев в пет града. Подкрепяме изцяло Македония, която иска да оправи отношенията си със съседите", вицепремиерът Захариева.

Могерини: Атина и Скопие показаха, че всеки спор може да се реши с диалог

Могерини: Атина и Скопие показаха, че всеки спор може да се реши с диалог

ЕС ще следи за прилагането на договора

Припомняме, вчера, 17 юни, неделя, Атина и Скопие подписаха историческото споразумение за новото име на Македония - Република Северна Македония. Със споразумението двете страни слагат край на 27-годишния спор. 

Цялото заглавие на споразумението е: "Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните."

Договорът остава да бъде ратифициран от гръцкия парламент и чрез референдум в Македония, който вероятно ще се проведе през месец септември.

След подписването на договора граждани в Гърция и Македония излязоха на протест. Стигна се и до блокади и размирици в Скопие.

Денят преди подписването на договора пък опозиционната партия в Гърция "Нова демокрация" внесе вот на недоверие към правителството на Ципрас.
Вотът беше неуспешен, правителството на премиера Ципрас оцеля.
153 депутати в гръцкия парламент отхвърлиха исканата от опозицията оставка на кабинета Ципрас, а 127 народни представители подкрепиха искането.

Ципрас оцеля при вот на недоверие

Ципрас оцеля при вот на недоверие

Напрежение в Атина

Премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев се споразумяха за новоте име на Македония. Преговорите между тях дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира негативно на споразумението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката.

Отказът на Иванов стана причина премиерът Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония, който беше на визита у нас на 14 юни, четвъртък.

Това от своя страна предизвика негативни коментари в обществото. По-късно Борисов заяви, че "щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари". По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били изключително храбри държавници и с постъпка си Борисов искал да покаже отношение към тях.

Президентът на Македония Георге Иванов пък заяви, че позицията му спрямо споразумението е лична. Той отказал да го подпише, защото виждал документа за първи път и не бил включен в него.

Граждани и на двете страни протестират срещу решението.

Очаква се споразумението между ще бъде подписано на 17 юни, неделя.

"Северна Македония" вече е факт? Не съвсем...

"Северна Македония" вече е факт? Не съвсем...

Договорът трябва да премине още няколко препятствия...

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името Северна Македония.

ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.
От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония.
От АБВ се изказаха негативно.