В името на стабилността и устойчивостта на изборния процес държавният глава Росен Плевнелиев е утвърдил промените в Изборния кодекс, които се гласуваха до вчера в парламента.

"С пълното съзнание за отговорността си да работя за стабилност и за предвидимост в изборните правила в последните дни преди изборите за президент и вицепрезидент, днес подписах тези промени, за да влязат в сила възможно най-бързо", обяви държавният глава пред журналисти във Варна.

Въпреки това той припомня, че винаги е призовавал за подобряване на законодателството, но "навреме, за да се избегнат ненужни действия в последния момент."

Плевнелиев посочва обаче, че няма да бъде този, който в такъв решителен момент ще наложи вето няколко дни до изборите и да вкара допълнителна доза нестабилност.

Той припомни отново като предупреждението от преди дни, че и като президент, и като обикновен гражданин е задал конкретни въпроси към кандидатите за президент и вицепрезидент и все още чака отговори.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си от важните допълнителните уточнения на министър-председателя по повод сформирането на първия кабинет на Бойко Борисов. Според него е станало ясно, че не става въпрос за каквито и да било "кръгове", а за легитимни разговори с национално представени работодателски и синдикални организации.

"Търсенето на подкрепа е нормално и разумно действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни организации. Казусът за мен е приключен", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че няма да прави политическа партия след приключването на мандата си и няма намерение да стои на всяка цена в политиката, заради поредния пост.