БЗНС остро протестира срещу уволнението на шефа на Архивите Мартин Иванов, което днес се обсъжда на заседанието на Министерски съвет.

"С извършената по "тъмно" смяна на председателя на Държавна агенция "Архиви" БСП за пореден път доказа, че не е се е откъснала от репресивното си комунистическо минало, а напротив - добре се ползва от методите му и сега", заявява лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Той подчертава, че Иванов е научил за освобождаването си от медиите.
Според „земеделеца" прегрешението на Иванов е, че е направил общодостъпни част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП в интернет, както и публикуването на полицейското досие на Тодор Живков отпреди 1944 г., както и нициативата му за създаване Музей на комунизма.

Според БЗНС именно, за да потули репресиите на комунистическия режим правителството поставя начело на агенция "Архиви" "доверен кадър" като Иван Комитски. Лидерът на БЗНС припомни, че Комитски има зад себе си кариера в трети отдел на ДС; подписвал е протоколите за унищожаването на агентурни дела през януари 1990 г. Вече близо 20 години работи в архивите на МВР, а от 2006 г. оглавява дирекця "Информация и архив" във вътрешното министерство, а после в ДАНС. "Как от БСП да не му вярват, че ще замете всичко неудобно?" - пита Ненчев.

"С опита си да подменят историята наследниците на БКП извършват поредно престъпление. Липсата на историческа памет лесно води до изопачаване на минали събития, често горчиви.
От БЗНС обаче няма да позволим този пъклен план да се осъществи!" - категоричен е Ненчев.

Като активен член на Реформаторския блок, БЗНС ще потърси съдействие за възстановяване на справедливостта както от европейската демократична общественост, така и от Европейския парламент, зарича се още Николай Ненчев.