От ИК "Лозенец" опредериха като публичен натиск протеста на работници от "Артекс" пред сградата на регионалното министерство с искане да достроят небостъргача "Златен век".

Те призовават държавата да започне да защитава обществения интерес и законността. 

ДНСК спира строителството на "Златен век"

ДНСК спира строителството на "Златен век"

Решението е ясно и категорично, отсече арх. Влади Калинов

"Сега е моментcj, в който се решава дали ще се наложи върховенството на закона, който да важи за всички, или "Апартаментгейт" като работещ модел за държавата ни и прокарването на бизнес интереси", се казва в позицията им.

Жителите на столичния кв. "Лозенец", където се изгражда небостъргачcj, са категорични, че строящата се сграда е незаконна. 

"Артекс" с апел към ЕК и всички институции, готови са на протести за своя "Златен век"

"Артекс" с апел към ЕК и всички институции, готови са на протести за своя "Златен век"

Сградата била символ на борбата за честна, независима и предвидима бизнес среда

Според тях бизнес модела на "Артекс", включващ всевъзможни тактики за брутално погазване на интереса на гражданите на столицата и квартала, и оказване на натиск. В него се вписват: "законови поправки срещу раздаване на евтини апартаменти на политици; заплашване с смс-и на Главния архитект на София; повдигане на дела срещу участници в протестите, с цел сплашване; отправени заплахи срещу държавата за бъдещи дела за милиони при евентуално спиране на сградата".

Активистите от "Лозенец" не знаят за иска на "Артекс" срещу тях

Активистите от "Лозенец" не знаят за иска на "Артекс" срещу тях

"Артекс" иска по 10 хил. лв. обезщетение от двамата

Политиката на натиск продължава. Продължава политиката на платените апартаменти, заплахите с смс-и, поправката "Артекс" в парламента - изкарване на строителните работници на фирмата на протест в защита на "Златен век". Според столичани участието на работници на днешния протест е безкрупулна употреба на лоялността и зависимостта на служителите на фирмата. Целта е прокарване на бизнес интересите на компанията, и противопоставянето им на гражданите, които отстояват законноста и правото си на качествен живот, категорични са от ИК "Лозенец".

Припомняме, на 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка още през 2019 г.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП) през 2019 г.

С решението на първоинстанционния съд през 2019 г. беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец".

Почти година по-късно - през ноември 2020 г. в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец" Константин Павлов написа: "Престъплението "Златен век" продължава".

След среща през месец май 2021 г. в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя "Артекс".

Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала.