"Артекс" пусна петиция до президента Румен Радев, ЕК, МС и премиера Стефан Янев, МРРБ, ДНСК, Столична община и призовава да се спазва закона, да уважават българския съд и българския бизнес и да не спират строежа на сградата "Златен век". 

Готови са за всякакви допустими от закона действия, включително ефективни протести, като според тях "Златен Век" е символ на борба за честна, независима и предвидима бизнес среда в България.

"Артекс" обясняват, че за 30 години винаги са уважавали върховенството на закона, съобразявали всяка своя дейност с изискванията му и превърнали безусловното придържане към етичните бизнес стандарти в своя корпоративна ценност.

Никога не били получавали "нито лев от обществени поръчки, от европейски, държавни или общински фондове. Инвестираме в най-добрите стандарти за качество и не правим компромиси с ценностите си". 

Те се гордеят с постигнатото и че могат да осигурят работни места и прехраната на стотици български семейства. Няма да толерират институционален тормоз и политически произвол, което е "гавра с българския бизнес".

"Ако всяка персонална промяна в ръководството на администрацията води до противоположно третиране на един и същи правен казус, това би било пълно незачитане на принципите на правовата държава. И тъй като за нас върховенството на закона е най-силният аргумент към реализирането на "Златен век", няма да се поколебаем да потърсим правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди", пишат те.

Гражданите от "Лозенец" не очакват добри решения от новия шеф на ДНСК

Гражданите от "Лозенец" не очакват добри решения от новия шеф на ДНСК

ДНСК тепърва трябва трябва да решава за "Златен век"

На 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Сградата е незаконна, според него

Припомняме и че след срещата миналата седмица в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя "Артекс".

Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала.

С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец". Престъплението "Златен век" продължава - Това написа през ноември 2020 г. в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов.

С табели и телефон за сигнали Комитова налага контрол върху качеството на магистралите

С табели и телефон за сигнали Комитова налага контрол върху качеството на магистралите

Има и политици, замесени в историята "Златен век"