БСП обещава поне 200 лева заплата, научаваме от страниците н вестник Стандарт

Повишаване на здравната вноска от 6% на 7% от януари е записано в актуализираната социално-икономическа програма на БСП. Документът ще бъде дискутиран в събота на разширено заседание на висшия съвет на партията. Предвижда се през 2009 г. вноската да се вдигне на 8%. Социалистите обаче коментираха, че идеята трудно ще събере единодушна подкрепа на пленума, както и от коалиционните партньори, тъй като здравната система още не е реформирана. Левите предвиждат 10% увеличение от януари и на минималната работна заплата, както и на необлагаемия минимум, които ще станат съответно 200 и 220 лв. Доходите на най-бедните работещи ще се облагат с 16%, докато за най-богатите остават 24%. Към момента обаче няма точни разчети как ще се отрази предложението върху приходната част на бюджета за 2008 г. Червени допълниха, че е възможно част от цифрите да отпаднат от окончателния документ. В противен случай рискуваме да ни следят постоянно какво изпълняваме, казаха от "Позитано" 20.
От соцпартията коментираха още, че към момента приходите в хазната се очертават добри и ще има пари за допълнително увеличение на пенсиите с 10%, както и за намаляване с 3% на осигурителната тежест от юли.
На пленума в събота ръководството на БСП ще отчете, че още преди края на втората година от мандата социалистите са изпълнили изцяло 1/4 от предизборните си обещания. Толкова приблизително били и неизпълнените ангажименти, по които работата дори не е започнала. От червеното ръководство обаче включват в този списък предимно обещания от областите на партньорите.

До 500 лв. глоба за недекларирани осигуровки, предупреждава Монитор

Който не подаде до понеделник декларация за дължимите осигуровки ще бъде санкциониран с глоба от 50 до 500 лв, заплашиха от Националната агенция по приходите, оглавявана от Мария Мургина.
Всички самоосигуряващи се лица като например еднолични търговци, съдружници в EООД, земеделски стопани, адвокати, художници, лекари, журналисти, музиканти, артисти и други трябва да подадат декларация за дължимите осигурителни вноски и данък върху доходите (т.нар. Образец 6) до 16 април 2007 г. в офиса на НАП по постоянния си адрес, научи "Монитор".
Декларация Образец 6 се подава само от лицата, които по закон са длъжни да се осигуряват за своя сметка и по тази линия са регистрирали БУЛСТАТ, а не от всички физически лица, които са подали годишна декларация за облагане на доходите. Например гражданите, които са работили само на трудов договор през 2006 г. и подават декларация за доходите, за да ползват данъчно облекчение за дарение, не са длъжни да подават декларация Образец 6. Подобен е случаят с хора на трудов и граждански или на трудов и авторски договор.
Честа практика е декларацията Образец 6 да се подава едновременно с годишната декларация за облагане на доходите. Няма пречка формулярът за дължимите осигурителни вноски и данък да бъде изпратен до НАП по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
Образец 6 се подава за втора поредна година от самоосигуряващите си лица, но миналата година и данъчните, и гражданите са си затраяли, научи още "Монитор". Тази година обаче служителите на НАП ще следят внимателно и ще глобяват.
Клиентите на НАП могат да задават въпросите си за попълване на Образец 6 на националния телефон за данъчна и осигурителна информация 0700 18 700 от 9 до 17,30 ч. всеки делничен ден.

Излекуваха диабета с инжекция, информиа вестник Труд

Нова терапия е на път да изхвърли инсулина и той да остане неприятен спомен за милиони диабетици по света.
Бразилско-американски екип от учени проведе успешен експеримент, като инжектира болни с техни стволови клетки. След това организмът им отново започнал да произвежда липсващия хормон, съобщи в. "Таймс".
Виновник за диабета е нарушение на имунната система, което унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. При болестта от тип 1 се налага всекидневно инжектиране на хормона, а при тип 2 лечението е медикаментозно.
Учените инжектирали диабетици от тип 1 със стволови клетки, извлечени от кръвта им. Един от пациентите издържал без инсулин 3 години, а други - 21 месеца.
У нас са регистрирани 94 678 болни от диабет тип 1 и 153 485 от тип 2. Но има скрита заболеваемост и много случаи не са установени, посочват лекари.

Само 100 от властта обявили имането си, пише Новинар 

Само 100 от общо 7140 висши държавни чиновници, депутати са подали декларации по закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, научи "Новинар". Декларациите за парите и имотите за 2006 г. се обявяват пред Сметната палата, а крайният срок е 30 април. Предходната година документите се подаваха до края на май.
По закон декларации за имуществото подават президентът, вицепрезидентът, депутатите, премиерът и министрите, висшите магистрати. Декларации трябва да подават и кметовете, шефовете на Агенция "Митници" и на Националната агенция за приходите (НАП). И тази година политиците трябва да обявяват имуществото си, автомобилите, които притежават, както и получените над 5000 лв. суми в местна или чужда валута. Висшите държавни чиновници, които вече не са на поста си, не са длъжни да подават декларации.
Сметната палата ще обяви публично имената на неподалите документи два месеца след изтичане на крайния срок. Висшите държавници ще плащат и глоба от 1000 до 1500 лв. Ако и през следващата година не бъдат подадени декларациите, глобата е от 2500 лв. до 5000 лв.
От Сметната палата припомниха, че декларации могат да се подадат както на хартиен носител, така и на дискета или CD. Образец на документа може да се намери в Интернет страницата на ведомството. От тази година декларациите са променени, припомниха от палатата.
За първи път тази година от палатата ще проверяват достоверността на декларациите - дали написаното в тях отговаря на действително притежаваното. Проверката обаче ще бъде само по документи, информацията ще се сравнява с данните в други държавни институции и общини. Те ще бъдат длъжни да осигурят необходимата информация до два месеца, след като им е поискана от Сметната палата.

Девет християни в листата на Доган за Европарламента, отбелязва Новинар

Съотношението мюсюлмани - християни в евролистата на ДПС е 9:9, има 11 мъже и 7 жени, възрастта е 10:8 в полза на младите, заяви лидерът на движението Ахмед Доган след заседание на Централния съвет на партията. Според него това прави изборния списък безпрецедентен. В листата са включени двама роми и шестима представители на академичната общност. Водач е народният представител Филиз Хюсменова, на трето място е братът близнак на депутата от ДПС Четин Казак - Метин Казак. В момента той е зам.-омбудсман на България. Представителят на "Евророма" Милена Христова е на шеста позиция. Водещият на новините на турски език по БНТ Тимур Халилов пък е седми. От депутатите в парламента са включени в листата Четин Казак (13), Фатме Илияз (14), Неджми Али (15), Алиосман Имамов (16) и Юнал Лютфи (18).

ДПС с нова оферта към циганите, съобщава Монитор

Евророма ще се яви на изборите за Европарламента заедно с ДПС, обяви Цветелин Кънчев. Политолози веднага пресметнаха, че това е поредният блестящ ход на Доган. И коментираха, че този път няма да се налага лидерът на движението да агитира циганите със спиране режима на тока. Както и, че вотът на гетата ще компенсира загубените гласове на изселниците заради принципа за уседналост.

ДПС тръгна за Европа с две жени отпред, пише Труд

Жени заемат първите две места в евролистата на ДПС, одобрена вчера от Централния съвет на движението. След водачката Филиз Хюсменова е Мариела Баева, представена като филолог, икономист, с международен опит, управител на консултантска фирма. Тя не е член на ДПС, препоръчана е от евролибералите, в чиято група ще е като евродепутат. Те я познавали като партньор по техни програми. Видимо доволен от подредбата, лидерът на движението Ахмед Доган се усмихна: "Ако бях противник на ДПС, с удоволствие щях да гласувам за тази листа". Нарече я безпрецедентна и най-дълго съставяната в историята на партията.

Ченге снимало с камера прокурорите с подкупа, съобщава Монитор

Спецченге от външното наблюдение е заснело с камера размяната на пари между прокурорите Георги Манасиев от Варна и Боян Тошев от Върховната касационна прокуратура. Това съобщиха източници на "Монитор" вчера. Агентът е следял Тошев от известно време с разрешение от съда, където постъпило сериозно обосновано искане за това. В него било посочено, че се очаква прокурорът да извърши престъпление. Още по-интересно станало, когато се изяснило, че в схемата участва и друг прокурор - Георги Манасиев. Тогава освен подслушване на телефона на Тошев, е било включено и външното наблюдение от небезизвестната ДОИ (Дирекция за оперативно издирване).
След засечен разговор между двамата, в който била уговорена тяхна среща в заведение, по-близо до "Позитано", отколкото до Съдебната палата, на мястото отишло да се храни и ченгето от ДОИ, снабдено с необходимото за целта куфарче с камера.
Сега разследващите разполагат и с жива картинка на даването на 7500 евро. Според източниците на "Монитор" обаче записът не е много добър и едва ли ще послужи в съда като категорично доказателство по обвиненията срещу двамата прокурори. На него не се виждат лицата им в момента на даването на пари.
Както "Монитор" съобщи Тошев и Манасиев бяха арестувани на 5 април. На 9 април пък състав на Софийския градски съд определи, че двамата трябва да останат в ареста за постоянно, тъй като от събраните по делото данни може да се направи извод, че са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това те могат да повлияят на свидетели, в случай че бъдат освободени.
Няколко дни след скандала заведенията в района на Съдебната палата са полупразни по обед, когато в други дни буквално се пръскат по шевовете от магистрати, установи проверка на "Монитор". В тях сега се хранят най-смелите, както и тези които категорично не се притесняват от проследяване. Мастити магистрати обаче се крият от хорски очи по затворени сепарета.
Един от широко обсъжданите въпроси по кръчмите в района е къде точно е станало "закачането" на Тошев и Манасиев. Много от магистратите вече знаят мястото и припомнят, че в това заведение често ходят и дърти червени ченгета, ценители на добрата храна и вино, които не са на космически цени. Същото заведение е известно и на редица бизнесмени, които поддържат добри отношения с магистрати и полицаи.
Според тях мястото е било изключително глупаво подбрано от Тошев и Манасиев, които очевидно изобщо не са имали никакви притеснения за следене, още повече че са били на масата и с бизнесмена от Варна Владислав Марчев. Още по-голямо учудване буди факта, че са избрали кръчма за размяна на пари.
Утре Софийският апелативен съд ще заседава по искането на двамата прокурори за пускане от ареста.

Внасяме половин милион чужденци, научаваме от Стандарт

560 000 нови работници трябва да се появят у нас идните 13 г., за да се компенсира застаряването на населението. Това сочи проучване на Европейската комисия, представено на първия национален форум по проблемите на стареенето вчера в София.
Има 2 начина да се намерят нужните работници за икономиката, обясни главният актюер на НОИ Христина Митрева. Единият е да се внасят по 43 хиляди гастарбайтери всяка година. Много от европейските страни избраха този модел за борба със застаряването, коментираха учени от БАН. Българската стопанска камара пък вече готви правила, които да отворят вратата за работници от Украйна, Молдова и Македония. Заедно с това в социалното министерство се готвят облекчения за внос на работници от Азия.
Прирастът у нас ще е отрицателен чак до 2040 година, сочат разчетите на НОИ. Затова какъвто и приток на гастарбайтери да има, вдигането на пенсионната възраст е неизбежно, смята Митрева. Според нея обаче това едва ли ще стане скоро. В НОИ обсъждат през 2010 г. да предложат вдигането на възрастта. Но задължително ще има гратисен период от 5 г., преди законът да влезе в сила.
НОИ обмисля и втори гратисен период от още 5 години, в които човек да може да избере дали да се пенсионира по стария, или по новия закон.
Най-напред ще бъде изравнена възрастта за мъжете и жените. И двата пола ще излизат в пенсия на 63 г. След това ще се мисли дали възрастта да се вдига още, обясни Митрева.

Кремиковци остана без разрешително, пише Новинар

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отказа комплексно разрешително на металургичния комбинат "Кремиковци" АД. Причините за отказа са, че комбинатът не може да изпълни поставените му цели и закъснява с изпълнение на задачите си. В момента дружеството плаща месечна санкция от 86 хил. лева за неизпълнение на изискванията за изпускане на вредни емисии. От министерството казаха, че се надяват новият собственик на "Кремиковци" да постави цели за модернизиране на комбината и да внесе ново заявление за издаване на комплексно разрешително заедно с конкретни мерки за опазване на околната среда. Дружеството има срок да подобри дейността си до края на 2007 г.  

Кадафи не иска размяна на медиците с Меграхи, отбелязва още Новинар

Либия вече не желае да разменя осъдените на смърт пет български медицински сестри срещу атентатора от Локъорби АбделБасет ал Меграхи, съобщи вчера Интернет изданието на полското списание "Впрост." Той излежава доживотна присъда за взривяването на пътническия самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над Шотландия през 1988 г., когато загинаха над 270 души.
Изданието цитира френския политик Жак Ланг, който посети Либия по време на великденските празници, като се срещна с българките и разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи. Според "Впрост" срещите на Ланг с Кадафи, а по-рано и със сина му Сейф ал Ислам, очевидно са дали резултат, тъй като Триполи вече не настоява за размяната на Меграхи срещу осъдените българки. Френският политик заявява, че в момента освобождаването на българките зависи от финансовата компенсация за семействата на децата, заразени с вируса ХИВ. Според Ланг Либия настоява за по-голям ангажимент на Европа към фонда, създаден през 2005 година от България, Европейския съюз и САЩ за оказване помощ на децата. Французинът цитира думи на Кадафи, според когото може да се намери изход от кризата, ако се демонстрира "повече въображение и се запази достойнството на всички засегнати страни". Според Жак Ланг Кадафи бил готов да предложи широко сътрудничество с Евросъюза в борбата със СПИН и признаване на Либия за пълноправен партньор на ЕС. Семействата на заразените деца искат компенсации на стойност 10 милиона долара за всяко дете. От българското Външно министерство отказаха да коментират публикацията в полското списание.
Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу увери българските държавници, че България може да разчита на солидарността на ЕК, която е изцяло ангажирана с освобождаването на медицинските сестри и палестинския доктор. В специално писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и парламентарния шеф Георги Пирински Барозу заявява, че еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер работи усилено за разрешаването на този проблем. След потвърждаване на смъртните присъди на медиците през декември 2006 г. тримата ни държавници изпратиха писма до Барозу и до ръководителите на страните-членки на ЕС и поискаха подкрепа за българската кауза. Шефът на ЕК добавя, че е наясно със силните чувства, които този случай поражда в българското обществено мнение.

Пукницата ни замъти погледите и в Страсбург, отбелязва Монитор

Икономическата комисия на Европейския парламент прие поправка в доклад за акцизите, която постановява отпадането на акциза върху домашния алкохол. Поправката бе внесена от българския депутат в ЕП Мартин Димитров, представител на СДС. Възможно е до три месеца акцизът върху домашния алкохол да отпадне.
С 19 гласа "за" и 15 "против" Комисията по икономическа политика и парични въпроси на Европейския парламент прие доклада на люксембургския депутат от ЕНП-ЕД Астрид Люлинг и поправката, направена от Мартин Димитров, относно акцизите върху алкохола.
"Сегашните минимални нива на акцизите върху алкохола са много силен стимул за неплащане на данъци, особено в страни като България и Румъния. Всяко повишаване на минималните акцизи би задълбочило този проблем", обясни той.
На обсъждането на поправката Димитров подчерта, че в общност от 27 държави-членове с огромни различия в доходите, като България и Германия например, не може да има еднакви за всички минимални нива на акцизните ставки. Депутатът от СДС заяви, че в България акцизната ставка върху алкохолните напитки е около 40% от крайната цена на продукта. Мартин Димитров допълни: "Ние бяхме единствената партия, която при обсъждането на закона за акцизите и данъчните ставки, предложи отлагане на този акциз".
Сред доводите на Димитров са и, че големите разлики в националните ставки в страните, в които се плащат по-високи данъци, водят до намаляване на доходите заради легитимирането на транс-граничната търговия, контрабанда и измама. "СДС не може да подкрепи високите данъци и акцизите, тъй като така се стимулира укриването на данъци и се намалява конкуренцията", уточни Мартин Димитров. Той твърди, че на заседание на Комисията по икономическа политика към ЕП депутатът от БСП Кристиян Винегин се е обявил против отпадането на акцизите и по този начин е защитил акциза върху домашния алкохол.
Въвеждането на акциза върху домашния алкохол предизвика национални протести в началото на годината. В писмо на европейския комисар по данъчна политика и митнически съюз Ласло Ковач до депутата от ОДС Яне Янев се казва, че "България е в пълното си право да иска дерогация по въпроса за акциза". "В такъв случай Европейската комисия ще разгледа внимателно постъпилото искане и ако го одобри, може да го отправи към съвета на министрите на всички 27 страни-членове на ЕС", поясни депутатът от ОДС. Той твърди, че от страна на правителството не са отправени искания за дерогация, свързана с акциза върху домашната ракия.
Мартин Димитров изпрати официално писмо до Съвета на Европейския съюз за отмяна на минималните нива на акцизите. Той смята, че ЕС трябва да преразгледа като цяло политиката си за увеличаване на минималните нива на акцизите на европейско ниво.

Търсят US-цар на войните, съобщава Монитор

Белият дом иска да назначи високопоставен свой представител, който да надзирава войните в Ирак и Афганистан, но има затруднения да намери човек за този пост, съобщи вестник на "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.
Според информацията няколко генерали са отказали предложението. Този своеобразен "цар" ще трябва да докладва директно на президента Джордж Буш и на съветника по националната сигурност Стивън Хадли и ще има власт да издава заповеди на Пентагона и на Държавния департамент.
Генералът от запаса Джон "Джек" Шийън е бил един от тези, към които Белият дом се е обърнал. Той е отказал предложението, тъй като според него вицепрезидентът Дик Чейни и консервативните кръгове около него остават по-влиятелни в администрацията, отколкото прагматиците, които искат да намерят изход от Ирак. "Главният въпрос е, че те не знаят накъде искат да вървят, по дяволите", заявил генералът. "Затова вместо да ида там, да хвана язва и в крайна сметка да си тръгна, им казах: Благодаря ви, но не", заявил Шийън пред вестник "Вашингтон пост".
Запасният генералът от сухопътните сили Джек Кийн и пенсионираният генерал от ВВС Джоузеф Ралстън също не приели предложението на Белия дом, заявили източници на всекидневника. Генерал Ралстън е отказал коментар, докато Джек Кийн потвърдил, че постът му е бил предложен, но той не проявил интерес.
Засега Белият дом не е оповестил официално, че смята да създаде новия пост на "цар" на войните, тъй като се надявал да намери подходящ кандидат преди да съобщи за реорганизацията. Обсъждани били и други варианти за това как да се координира воденето на двете войни.

Търси се! Треньор, четем от страниците на Труд

Търси се! Търси се селекционер на националния тим. Не, не го дирят като Бен Ладен, защото в случая никой не се крие по пещерите. Напротив - цялата "стока" е пред очите на народа. За съжаление никой не грабва окото от раз. Положението е като след "Евро 2004", когато никой не искаше да вади кестените от огъня. В БФС не бързат. Прилагат изпитаната тактика на вожда и учителя Иван Славков, който отлагаше и най-малкия проблем, дано се разреши сам.

Изпълком на централата на 25 април ще-не ще трябва да определи селекционера. Всички от "треньорската рулетка" отговарят с марковото за футболната лексика "Никой не ме е търсил...". Което в превод обикновено означава: "Говорихме, казах си моите условия и чакам отговор".

Навремето съдехме едноличните решения на Батето. В момента ситуацията е на другия полюс - всеки в изпълкома е извадил свой коз. Има дори варианти от фантастиката - натиреният от ЦСКА сърбин Миодраг Йешич е "промоциран" от вицепрезидента на БФС Стефан Орманджиев, с когото бяха отявлени врагове.