За "Реклами убийци", предупреждава от първата си страница вестник "Труд". Реклами убийци дебнат в телевизионния ефир!
Те внушават, че няма нищо лошо в това да удавиш някого, за да си ядеш вафлата на спокойствие или да прегазиш човек, защото... такъв бил животът, пише изданието.
Възмутени родители сезираха Съвета за електронни медии за клипчето на вафла "Споко", в което младеж бута девойка в реката, за да изяде сам лакомството.

"ГЕРБ отваря с 3700 висшисти", съобщава от първата си страница вестник "24 часа".
Почти 99% от активистите на ГЕРБ са висшисти, повече от половината от тях са на възраст между 35 и 45 г., са отчели пред вестника от централата на бъдещата партия. 3700 делегати от цялата страна я учредяват утре в зала 1 на НДК. Само регистрацията им ще отнеме 3 часа.
Без покани са СДС, ДСБ, "Гергьовден", НДСВ. В същото време на форума, но в лично качество Бойко Борисов е поканил близки до него политици - Божидар Димитров, Красимир Каракачанов и др. Не са канени и синдикати. Земеделците на Анастасия Мозер и ЕДП на Димитър Абаджиев са единствените структури, припознати като партньори на политическата формация ГЕРБ.

"Франция ни иска да й готвим и метем", пише вестник "Труд", като резюме от срещата между делегираният министър по европейските въпроси на Франция Катрин Колона и нейната колежка Меглена Кунева. Български зидари, животновъди, готвачи, стругари, чистачи и представители на още 57 професии ще могат да работят законно във Франция още с влизането ни в ЕС на 1 януари.
Изданието цитира и обръщението на Колона към президента Първанов и премиера Станишев, че Париж продължава да е на разположение на България с опита си в борбата с престъпността, ефективността на администрацията и усвояването на еврофондовете.
"По-добре да ви приемем позитивно и с отворено сърце, вместо да искаме предпазни клаузи, но до март трябва да покажете напредък", допълнила Колона.

"Цветарски магазин продава мощни пиратки", алармира "24 часа". Цветарски магазин в панелка край пазара в столичния жк Дружба продава под тезгяха пиратки с мощност, достатъчна да откъсне китката на десетгодишен малчуган. Основните клиенти са 9-10-годишни момичета и момчета. Продавачът, малко над тийнейджърска възраст, извършва двойно нарушение - продава боеприпаси без лиценз на лица под 18 години.

"Корнезов нападна кабинета на НДСВ за АЕЦ "Козлодуй", научаваме от вестник "24 часа". Осем висши административни съдии и прокурор се опитаха да спасят 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", въпреки натиска.
Те се оказаха по-мъдри от някои политици. Това каза вчера зам.-шефът на парламента Любен Корнезов на честването на 10-годишнината от възстановяването на Върховния административен съд - единствения, който може да отменя решения на кабинета, премиера и министрите.
"Това е един от хилядите случаи, при които администрацията не изпълнява решения на съда. ВАС отмени закриването на двата блока, но трима министри подписаха смъртната им присъда", каза още Корнезов.

"Искаме Европа да плати повече за "Козлодуй", продължава темата "Стандарт". България е поискала повече пари от Евросъюза заради затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Предприети са стъпки за увеличение на компенсациите, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в парламента.
Засега са договорени 210 млн. евро обезщетение. Според анализ на Министерството на икономиката и енергетиката обаче от затварянето на четирите малки реактора загубите са над 1.75 млрд. евро.

"Менингит затвори Математическата", пише вестник "Стандарт", в продължение на темата за смъртта на 16-годишния Станислав Матеев. Пусти стаи, празни столове, пълна тишина. Така изглеждаше столичната математическа гимназия вчера сутринта.
Мълниеносен вирусен менингит отне живота на Станислав за по-малко от 5 часа.
Телефонът на Математическата гимназия прегря от позвънявания на родители. Има ли опасност за децата ни, какво ще стане сега, питаха един през друг и майки, и бащи, отишли в школото да разберат каква е опасността.
Цял ден вчера близки на семейството обвиняваха Бърза помощ за смъртта на детето. Спешната кола е пристигнала за 9 минути на адреса, направихме всичко възможно, отговори шефът на Бърза помощ Георги Гелев.

"Борисов дава кучкарник на прокурор", четем в "Труд". И уточнява, че столичният кмет ще сезира прокуратурата за финансови нарушения при ремонта на кучешкия приют в софийското село Сеславци. Според проверка, назначена от градоначалника, общината е била ощетена със 100 000 лв. от реконструкцията на сградата. Ремонтът бил извършен некачествено.

"Депутатите пак отложиха отварянето на досиетата", съобщава вестник "Труд". Окончателното приемане на закона за досиетата бе отложено вчера по предложение на управляващата коалиция от БСП, НДСВ и ДПС. Опозицията веднага съзря натиск от страна на президента Георги Първанов.
Ден по-рано законопроектът зацикли на предложението на левицата да не се отварят досиетата на посланиците и шефовете в спецслужбите, припомня изданието. Мотивите на вносителите бяха, че може да пострада националната сигурност. "Оказа се, че тя се крепи на раменете на шепа нехранимайковци", реагира остро Атанас Атанасов от ДСБ.

"Смятат заплати по инфлация и труд", пише "24 часа" в рубриката си за бизнес. От януари бизнес и синдикати започват преговори за минимален процент за увеличение на заплатите. Той ще покрива инфлацията за предходната година и производителността на труда, измерена чрез брутната добавена стойност на заетия, което значи БВП на човек без цената на вложените в производството материали.
До 2009 г. средната заплата у нас трябва да догони минималните възнаграждения в страни като Испания, Португалия и Гърция, където нашенецът предпочита да емигрира, каза Пламен Димитров, зам. шеф на КНСБ. Това щяло да стане чрез активизиране на колективното договаряне.

"Пускат учебници само, ако децата ги разбират", пише "Труд". Просветното ведомство ще започне да одобрява учебниците и по това дали съдържанието им е разбираемо за учениците. "Ще променим състава на експертните комисии така, че те да не отчитат само формално дали даден учебник отговаря на държавните изисквания", съобщи вчера образователният министър Даниел Вълчев. Един от главните критерии досега, следен строго от експертите, бе броят и редът на уроците, припомня изданието.

"Катаджии глобяват колеги за колан", пише вестник "Стандарт". В резултат от разследване на Нова ТВ, 22-ма катаджии бяха глобени и имат актове, защото карат без колан и не са включили късите светлини на колите си.
От 33-ма униформени, които попаднаха в кадър, 30 бяха без колан или със загасени къси светлини. 22-ма от тях бяха служители именно на Пътна полиция.
Въз основа на кадрите на Нова веднага им бяха съставени актове, с които им се отнемат по 10 точки от контролния талон и им се налага глоба. 

"Гиньо Ганев атакува сметките за парно", информира "Труд" в рамките на енергийната тема. Привилегията на топлофикационните дружества да вадят изпълнителни листове срещу клиентите си само на база собствените си сметки вчера бе атакувана пред Конституционния съд.
Това е първото искане до КС на омбудсмана Гиньо Ганев, който получи правото да сезира съда през март т. г., при третата поправка на конституцията.
Омбудсманът иска отмяната на чл. 154, ал. 1 от Закона за енергетиката, който позволява на топлофикациите направо да пратят съдия изпълнител при всеки свой клиент, без да доказват пред съд, че той наистина дължи определена сума. Законът приема, че достатъчно доказателство за дълговете му е извлечението от сметките на самите топлофикации.

"Общините ще изземват имоти от лоши стопани", съобщава вестник "Труд", като уточнява, че немарливите собственици ще губят своите сгради паметници на културата, ако не ги поддържат в добро състояние.
В тези случаи общината ще придобива имотите, но след дълга процедура и при нежелание на притежателите да се грижат за архитектурните паметници. Драстичните промени са залегнали в Закона за устройство на територията и са одобрени от парламентарната комисия по местно самоуправление.