„Мръсните игри на феодалите в Елин Пелин" е водещото заглавие на вестник „Монитор"

Мръсни игри с общински земи и имоти разигравал преди да бъде убит кметът на гр. Елин Пелин с няколко общинари. Заради това всички в града наричат кръга Янко Янков, Трайко Цветанов, Емил Бозов, Любомир Донов и Петър Савов групата на феодалите. Нейни сателити са и неколцина служители на кметството, поставени на възлови позиции. Групата на феодалите продавала атрактивни терени, чиято пазарна цена е по 5-8 евро / кв. м за по 0.60 стотинки.

По тази схема са продадени десетки декари в с. Равно поле, което стана атрактивно след изграждането на голф игрище, в с. Столник, Голяма Раковица, Нови хан, Лесново, Григорево, Караполци. Терените са атрактивни с това, че се намират в близост до София, имат изградена инфраструктура и са изключително подходящи за индустриални зони и бизнес-паркове. Част от тях са и до магистрала "Хемус" (с. Столник), а други до "Тракия" (Нови хан).

Групата на феодалите на кмета Янко Янков най-напред създала свои правила за търговете и конкурсите в общината, за да не могат случайни участници да печелят. Всичко започва с т.нар. Наредба №4, която определя реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. В нея е записано, че "търгът или конкурсът се обявяват в сайта на общината в интернет и по преценка на кмета на общината - поне в един централен ежедневник, най-малко десет дни преди датата за провеждането им". Това означава, че единственото задължително условие е да бъдат обявени в сайта на общината.

Кой кой е в групата
Емил Бозев е вече кмет на Елин Пелин. Преди това бе шеф на бюджетната комисия в ОбС.Трайко Цветанов - председател на ОбС и на БСП в Елин ПелинЛюбомир Донов - местен лидер на партията на Ал.Томов "Българска социалдемокрация", бивш шеф на общинската комисия по инвестиции и управление на общинско имущество. Директор на електроразпределение в гр. Елин Пелин.Петър Савов - съветник от НДСВ, бивш председател на ОбС и ексслужител на МВР в отдел "Кадри".

„2000 протестираха срещу "НАТУРА 2000" в София" пише още вестник „Монитор"

2000 души протестираха вчера в София срещу правителствената политика по въвеждането на евромрежата "Натура 2000". Митингът се състоя на пл. "Независимост" пред бившия партиен дом, в непосредствена близост до сградите на президентството, министерския съвет и парламента.

Протестиращото множество издигаше плакати срещу евромрежата. Хората споделяха опасенията си от нова икономическа стагнация в районите, където живеят.
Преди 15-16 години затвориха всички заводи в Разлог и повечето от младите избягаха на гурбет или в по-големите градове, каза Георги Кирев от Разлог. Сега туризмът спомогна за съживяване на района. Има инвеститорски интерес за изграждане на туристически обекти. Вкарването на земите ни "Натура 2000" може отново да ни върне в началото на 90-те години. Алтернативата на туризма е незаконната сеч и палежите на горите, на които бяхме свидетели само допреди десетина години, допълни протестиращият.

Искаме да се даде повече информация от държавата и искаме да участваме в процедурата по определяне на териториите, които ще влязат в "Натура 2000", каза Недялка Калчева от инициативния комитет на община Долни чифлик. Ние питаме къде в "Натура 2000" е мястото на хората? Не искаме тя да обрече на мизерия цели райони от България, където може да се развива туризъм. Искаме ясни критерии за определяне на защитените зони от евромрежата, а не това да зависи от държавните чиновници, добави тя.

Грипна ваканция в 252 училища" е водещото заглавие на вестник „Труд"

Грипна ваканция затвори 252 училища в страната. По предписание на санитарните инспектори просветният министър Даниел Вълчев издаде заповед да бъдат спрени учебните занятия в шест области.
Затова от 18 до 22 януари т. г. учениците от Благоевград, Хасково, Димитровград, Симеоновград и Тополовград ще останат у дома. В Карнобат децата не учат от вчера, а днес в Симитли те имат свободен ден.

До вторник заключени ще останат всички училища в Стара Загора, както и 14 в Сливен. А 11 учебни заведения в Кюстендил ще опустеят до сряда.
Половин България е в грипна епидемия, съобщи вчера доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя добави, че след 2 седмици грипните вируси ще върлуват в цялата страна.

Държавата плаща за побой над Роко" информира вестник „Труд"

България трябва да плати на Ерджан Рашид-Роко 4000 евро обезщетение за полицейско насилие при арест в Кърджали през 1997 г. Това обяви вчера Европейският съд в Страсбург. Държавата трябва да поеме и 2000 евро за разноските.

На 14 април 1997 г. спецчасти нахлули в дома на Роко по сигнал за наличие на фалшива валута. В продължение на 1 час Роко е бил бит от маскирани ченгета.

"Мълчаха и биеха", пише в жалбата на Рашид до Страсбург. После го отвели в "Бърза помощ", откъдето го настанили в болница. "Фалшивата" валута - 413 хил. германски марки и 20 хил. щ. д., обаче не е станала повод за осъждане на Роко.

Едно от основанията за решението на Страсбург е симулацията на разследване, побоят и уникалното становище на военна прокуратура, че самоличността на хората от спецотряда трябва да остане в тайна. Друга причина е поведението на следовател, който задържал Роко 24 часа след като съдът го бил освободил и т. н.

Преследването срещу Ерджан тръгна по времето на вътрешния министър Богомил Бонев. "За този министър бе важно един етнически турчин да олицетворява мафията, за да могат истинските й представители спокойно да се разхождат из София", заяви пред "Труд" адвокат Михаил Екимджиев.

"Държавата не си е защитила интересите в Страсбург", коментира Бонев. Според него решението на съда не реабилитира престъпленията на Роко. "Жалко, че тогавашният главпрокурор Татарчев смяташе, че фалшивата валута ставала само за лепене на тапети".

„Лотария за първолаци" е водещото заглавие на вестник „24 Часа" днес.

Жребий да определя кои първокласници ще приемат елитните училища. Всяка година за тях се борят в пъти повече деца, отколкото са местата. Това предложи вицепремиерът доц. Даниел Вълчев в интервю за "24 часа".

Така ще се избегнат опашките от родители, които стоят по няколко денонощия пред училището, за да запазят мястото си в списъка с приетите деца.
"Събираш всички документи - за 100 места има 300 деца, теглим жребий и който се падне. В това има повече логика, отколкото да приемем този, който се е наредил първи на опашката", аргументира се образователният министър.


„Пращат Гайдарски посланик в Америка" съобщава вестник „Стандарт"

Планове за рокади в кабинета крои властта. Те ще бъдат направени в края на март, когато се очаква мониторингов доклад на Еврокомисията. Една от най-обсъжданите смени в правителството е тази на здравния министър Радослав Гайдарски. БСП готви професора за посланик в Америка, съобщиха пред "Стандарт" отлично информирани източници от "Позитано" 20.

Ако не замине посланик във Вашингтон, Радослав Гайдарски ще стане дипломат в друга западна столица. Натискът за смяна на БСП министъра идва от коалиционните партньори, както и от икономически кръгове, чиито интереси засяга новата политика на ведомството. Постът отвъд океана е един от обсъжданите варианти за бъдещето на Гайдарски, който влезе в политиката като експерт. От здравното министерство признаха, че наистина се водят разговори за рокада във ведомството.

Само преди дни Гайдарски сподели, че политиката няма да му липсва и че има пациенти за две години напред. За негов наследник в червените редици споменават заместника му Емил Райнов, когото на шега наричат "личния лекар на Станишев". Сред обсъжданите имена са шефът на хирургичната клиника в "Царица Йоанна" проф. Дамян Дамянов, както и деканът на Факултета по обществено здраве д-р Цеко Воденичаров.

„Финансови къщи от ЕС нахлуват в България" пише на челната си страница вестник „Дневник"

Дни след приемането на страната в Европейския съюз (ЕС) няколко големи финансови компании вече са дали заявка за навлизане на българския пазар, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). Интересът засега е от 13 институции, уточни председателят на комисията Апостол Апостолов. В момента у нас лиценз за дейност имат малко повече от 80 инвестиционни посредника.

Повечето от новите компании са регистрирани във Великобритания, като има и един от Чехия. Засега имената на дружествата не се съобщават, но по неофициална информация става въпрос за някои от най-големите инвестиционни банки в света.

От комисията не се ангажираха със срок, в който новите посредници ще започнат дейността си в България, но според Апостолов имената им ще бъдат обявени след около месец.

Членството на България в Евросъюза улесни навлизането на нови компании от финансовия сектор, тъй като те вече могат да работят в страната само на базата на единния си европейски паспорт. Досега нормативната уредба предвиждаше всяка чужда компания от сектора да мине през процедура на издаване на лиценз от КФН. В бъдеще регулаторът само ще получава уведомления от своите европейски колеги за компаниите, които желаят да работят у нас.

„Часовникът на Страшния съд е на 5 минути от Армагедон" пише още вестник „Дневник"

Стрелките на часовника на Страшния съд, отмерващ алегорично времето до края на света, бяха преместени за пръв път от 2002 г. и вече са само на 5 минути от полунощ, съобщиха информационните агенции. Часовникът беше създаден през 1947 г. от Бюлетина на ядрените специалисти, за да отчита опасностите, създавани от атомното оръжие.
В официалното съобщение, съпътстващо преместването на стрелките, се посочва, че светът се намира "на прага на втора ядрена ера". Като нейни признаци учените посочват първия ядрен тест на Северна Корея, ядрените амбиции на Иран, американските "флиртове" с атомни бункероразбиващи бомби, наличието на общо 26 000 американски и руски ядрени заряда и недостатъчната сигурност при опазването на ядрените материали.

За пръв път обаче като потенциална заплаха за света се посочват и промените в климата, причинени от човешката дейност, изтъква Ройтерс. "Глобалното затопляне представлява сериозна заплаха за човешката цивилизация, по-голяма от която са само ядрените окръжия", казват пазителите на часовника. "Ако правителствата и обществата не предприемат необходимите действия, за да извадят от употреба ядрените оръжия и да предотвратят промените в климата, опасностите ще се увеличават", заяви физикът Стивън Хокинг от университета в Кембридж, член на борда на бюлетина.


„Лекарствата с еднакви цени" акцентира вестник „Дума"

Лекарствата, отпускани с рецепта, да бъдат с едни и същи цени във всяка аптека, независимо дали тя е в големия град или в малкото селце. Фиксирани да бъдат цените и на медикаментите, отпускани от Националната здравноосигурителна каса. За това настояват фармацевтите от Националната браншова стопанска камара на търговците на лекарства на едро, съобщи за ДУМА нейният председател магистър-фармацевт Владимир Найденов.

Сега в общо дванадесет страни от Европейския съюз цените са строго фиксирани, сред тях са Франция, Германия, Белгия и дори съседна Гърция. Гръцкото правителство е сключило договор с фармацевтичните производители, според който цените на лекарствата не се променят в рамките на петнадесет години, разясни още Найденов.
Браншовикът призна, че като търговец на едро има сметка да настоява точно за обратното - за пределни цени, но те поддържат т.нар. аптечен туризъм, т.е. хората губят време за лечение в търсене на по-евтиния медикамент.
Депутатите ще обсъждат въпроса за цените следващата седмица.

„Министри обсъждат "Добрата работа" е друго заглавие на вестник „Дума"

Най-малко 240 хиляди работни места да се разкрият до 2009 г., е един от приоритетие в политиката на правителството. Това ще изтъкне министърката на труда и социалната политика Емилия Масларова на неформална среща на министрите на труда и социалните въпроси на Европейския съюз, която се провежда от 18 до 20 януари 2007 г. в Берлин. На срещата ще бъде обсъдена предложената от германското председателство на Европейския съюз основна тема за дебати "Добрата работа". По време на форума министър Масларова ще запознае участниците с основните виждания на българското правителство по отношение на по-доброто качество на живот, свързано с повишаване на заетостта, образованието и ученето през целия живот. Емилия Масларова ще обърне особено внимание на предстоящата реформа на трудовото право в Европейския съюз, безопасността и здравето при работа, както и демографската политика и осигуряването на баланс между родителството и професионалната реализация.

През декември 2006 г. регистрираните безработни в бюрата по труда са 337 796 души, а безработицата е намаляла от 11,67 на сто през януари, на 9,12 на сто в края на годината. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) вчера.

През декември са заявени 10 735 работни места. Характерно за последния месец на годината е, че заетите места са повече, в сравнение с обявените - 13 063, включително местата по програми за заетостта, отбелязват от МТСП. През декември работа са започнали 12 322 безработни. По програми и мерки за труд, реализирани от Агенцията по заетостта, през същия месец са работили 77 700 души.