Пазарът на имоти блокиран поне до края на януари, очаква в. „Сега"

 

Пазарът на имоти в страната ще бъде блокиран поне до края на януари, алармираха търговци на недвижима собственост. Причината е, че общинските данъчни служби не са готови да издават новите данъчни оценки на имотите.

От началото на тази година базата за облагане на имотите се увеличи с 20% спрямо 2006 г. Затова се налага актуализация на програмите за изчисляване на оценките. Националната агенция по приходите (НАП) обаче не е готова със софтуера, който трябва да бъде инсталиран в общинските данъчни служби.

 

12 млрд. в джоба на едни частници, обобщава в. „24 часа"

 

През 2006 г. министерства и общини обявили 4 пъти по-скъпи поръчки. Договори за над 11,8 млрд. лева без ДДС са сключени през миналата година за доставки, услуги и строителство. Това сочат нови данни на Агенцията за обществени поръчки.

Сумата, похарчена от министерства, общини и държавни дружества, е близо четири пъти по-голяма от тази за 2005 г. Тогава са възложени обществени поръчки за над 3,2 млрд. лева. В статистиката освен бюджетните пари влизат и разходи на предприятия, които осигуряват снабдяване с ток, вода и парно.

Възложените през миналата година договори - 12 082, са близо 2 хил. повече от подписаните през 2005 г. Най-много са сключили община Варна, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". От министерствата лидер е МВР.

 

БНБ: Лихвите по кредитите без промяна, коментира в. „Дневник"

 

Лихвите по кредитите няма да претърпят съществена промяна през следващите месеци, се казва в доклад на Българската народна банка. Експертите на институцията смятат, че цената на заема нито ще се покачи (независимо от увеличаващата се основна лихва на Европейската централна банка), нито ще спадне, каквито очаквания имаше заради засилената конкуренция.

Именно борбата за клиенти в сектора ще задържи лихвите на сегашните им нива, отчитат от БНБ. "Въпреки че цената на привлечените ресурси отбеляза известно увеличение, лихвените проценти останаха като цяло непроменени, което вероятно е свързано със засилената конкуренция в банковата система", коментират от централната банка.

 

Изпихме скъпото уиски, отбелязва в. „Стандарт"

 

Българите изпиха скъпото уиски покрай именните дни. В складовете почти не остана вносен алкохол, купен през миналата година. Търговците са готови да зареждат уиски и водка без мито от Евросъюза, но чакат и последните скъпи шишета да се продадат на пазара. Първи свършиха еднолитровите бутилки, които са най-търсени от заведенията. Все още се намират разфасовки по 700 грама, но и те са на изчерпване. До Трифон Зарезан литър водка, джин и уиски ще поевтинеят с 3-4 лв. След като страната ни стана част от европазара, падна митото от 10-15% за внос на алкохол от ЕС. Някои от големите вериги вече смениха етикетите. Например еднолитрова бутилка "J&B" поевтиня от 29,50 лв. на 26,28 лв. в МЕТРО. Ресторантите обаче едва ли ще свалят скоро цените на питиетата.

 

Домашната ракия без акциз до 2009?, прогнозира в. „Новинар"

 

В първия работен ден на парламента ще бъде внесено искане за промяна в закона, с което срокът за въвеждане на акциз върху домашната ракия да се отложи за 1 януари 2009 г., а след това кабинетът да договори изменение на директивата на ЕС за облагане на селските казани. Ще настояваме налогът да се намали или да се премахне за България, каза за "Новинар" депутатът от ОДС Яне Янев, който е вносител на предложението.

Повод за исканата промяна са зреещите бунтове в страната в защита на ракията. Инициативни комитети против акциза върху ракията са създадени вече в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Видин и Хасково. Първият митинг ще се състои днес на площада в с. Катунци. Собствениците затвориха всички казани в района на Петрич и Сандански, след като митничари глобиха Методи Тасев, който държи ракиджийницата в с. Първомай.

"Акцизът е непосилен и убива поминъка на 80-100 общини в страната. Лъжа е твърдението, че ЕС няма да ни приеме в общността, с което налогът бил наложен на парламента", обясни Яне Янев. В Гърция за казан от 200 литра ракия се плащат само 20 евро данък без значение на количествата, които са произведени, няма горна граница, каза още депутатът, който в събота отишъл да види как се облагат казаните в района на Серес и Кавала. В България първите 30 литра се облагат с 2,20 лв., над 30 литра с 4,40 лв.

 

Седем компании си поделиха пътните ремонти, отбелязва в. „Дневник"

 

Средно по 300 хил. евро на километър ще струва ремонтът на пътищата от републиканската мрежа през първата година от еврочленството. Това показват приключилите търгове по програмата "Транзитни пътища ІV". По нея ще бъдат ремонтирани 307 км шосета за близо 97 млн. евро.

Първоначалният бюджет на програмата беше 81 млн. евро, от които 60 млн. кредит от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а останалите - от държавния бюджет. Средствата трябваше да се усвоят в периода 2005 - 2007 г. Провеждането на тръжните процедури обаче закъсня с близо година заради парламентарните избори, формирането на новия кабинет и разпределението на квотите. Така последните договори с изпълнителите бяха сключени едва в края на миналата година. Ако договорите се спазят, част от ремонтираните отсечки трябва да бъдат пуснати до края на тази година, а останалите - през 2008 г.

 

Англичани пищят от родни баш майстори, съобщава в. „Стандарт"

 

България винаги е била евтина страна. Тази седмица, освен че е евтина, тя вече е член на ЕС. Това ще увеличи чуждестранните купувачи, които търсят изгодни сделки в бившата комунистическа страна. През последните няколко години британските купувачи поведоха чужденците, грабещи апартаменти по Черноморското крайбрежие и в ски курорти като Банско. Сегашният статут на България вероятно ще привлече ята от купувачи, които вече ще се чувстват по-комфортно в страна, която познават малко. Вече се чуха предупреждения, че има прекалено голямо застрояване на места. Дори българските власти се оплакаха, че прекалено многото разрешителни за строежи на хотели в планините и по крайбрежието не само ще нанесат щети на околната среда, но и на самия туризъм. Съвсем не е сигурно, че обещанията за печалби от даване под наем или бъдещо голямо поскъпване на имотите, давани на купувачите на апартаменти в Банско и Слънчев бряг, ще се изпълнят.

 

Минералните води - опасни за бебетата, предупреждава в. „Монитор"

Високоминерализираните води са опасни за здравето на кърмачета, тъй като те натоварват допълнително недоразвитата им отделителната им система, каза специално за "Монитор" д-р Радка Масларска - завеждаща неонaтологично отделение в болница "Токуда". За щастие такива води у нас не се бутилират, така че проблемът е локален.

Водите с минерализация над 100 mg/l, каквито са повечето бутилирани води у нас, също крият опасности за новородените, категорични са педиатрите.

 

 

Народът очаква да забогатее в Европа, обобщава социологическите нагласи в. „Стандарт"

 

С прекрачването в Евросъюза започна и голямото люшкане на българите между надеждите и страховете. Оказва се, че те са свързани повече с лични, отколкото с обществени и национални проблеми. При това надеждите са по-големи от страховете, което доказва, че считаният за непоправим скептик българин всъщност по природа е оптимист. По традиция 92 на сто стискат палци за добро здраве. Цели 54,8% очакват сигурна работа в ЕС. 43,4 на сто дори се надяват да се замогнат. Най-големите страхове (40 на сто) са от обедняване и уволнение.

 

Според „Монитор" ГЕРБ - втора българска сила в европарламента

 

ГЕРБ се очертава като втора по големина българска политическа сила в европарламента. Това сочат данните на социолозите от "Сова Харис", обявени вчера от шефа им Васил Тончев пред "Фокус". Според изследванията формацията на столичния кмет Бойко Борисов може да се пребори за четирима свои представители в Страсбург на изборите за евродепутати през пролетта. Вотът през май ще е и първият електорален тест за ГЕРБ след учредяването му като партия през декември миналата година.

 

Диференцирани заплати за учителите от 1 юли, отбелязва в. „Сега"

 

Учителите ще получават диференцирани заплати от 1 юли, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев пред Би Ти Ви вчера. За целта за тази година са отделени 13.1 млн. лв. от бюджета, които ще се разпределят за учителите с добри резултати в работата си.

Първоначалната идея на министерството бе 10% от преподавателите - тези с най-добри постижения, да получат 50% увеличение на заплатите. Сега министърът е склонен да се съгласи с искането на синдикатите да има по-малко повишение за повече учители.

Според министъра стимули трябва да получават учителите, чиито ученици постигат най-добри успехи, както и преподавателите, които работят с ромчета, талантливи деца или такива със специални образователни потребности.

 

А според в. „Дума" - Въвеждат тест и след VII клас през 2009 г.

 

Всички сегашни петокласници при завършването на VII клас през 2009 г. ще полагат задължителен тест, обяви вчера просветният министър Даниел Вълчев. През лятото на 2007 г. тест се въвежда само в конкурса за кандидатстващите след VII клас в профилираните гимназии.

През тази година и завършващите IV клас ще полагат 4 теста - по български и литература, математика, човек и природа, човек и общество. Тези тестове обаче няма да се смятат като оценки за децата, а ще служат само за ориентация на МОН по въпроса дали училището дава добри знания. Засега не е ясно дали оценката от задължителния тест след VII клас през 2009 г. ще се използва и при приема в елитните гимназии.

Задължителните държавни зрелостни изпити ще се въведат за завършващите ХII клас през 2008 г., напомни още Даниел Вълчев. От 1 юли ще се увеличат заплатите на най-добрите учители, но още няма критерии, по които ще се определи кои са те.

 

Грешна цена на винетка ядоса превозвачите, пише в. „Дневник"

 

Сгрешена цена на годишната винетка за 2007 г. ядоса чуждите и българските превозвачи. В "Държавен вестник" в петък беше обнародвано решението на правителството за цената на стикерите. Според текста тежките български камиони ще плащат 950 лв., а чужденците - 435 евро, вместо "истинските" 485 евро.

Определените цени създават неправнопоставеност между българските и чуждите компании, каза секретарят на Съюза на организациите в автомобилния транспорт Красимир Лалов. Той обясни, че с бранша транспортното министерство е съгласувало цената на винетката да е 850 лв., но след обсъждането в правителството тя била увеличена със 100 лв. Според Лалов Министерският съвет трябва да вземе спешно решение да я намали. Съюзът заплаши, че ако грешката не бъде коригирана, транспортните компании ще протестират.

 

 

Запазваме парите за стаж, отбелязва в. „Труд"

 

Парите, които сега получаваме за прослужено време (клас), остават, ако не си смените професията. Това съобщи вчера Гълъб Донев, шеф на дирекция в социалното министерство.

Наредбата за организацията на работната заплата е готова и чака ред в Министерския съвет. Тя обаче ще влезе в сила от 1 юли, а не от януари, както беше предвидено. Според документа добавката ще носи ново име - за трудов стаж и професионален опит. Тя няма да бъде прибавена еднократно към основната заплата (такива бяха първоначалните проекти на наредбата), а ще се дава отделно.

В момента шефовете са длъжни да плащат за стаж не по-малко от 0,6% върху заплатата всяка година. От 1 юли този процент ще се договаря.

 

 

"Левски" и "Литекс" отричат за допинга, от ЦСКА още мълчат, следи допинг скандала в. „Монитор"

 

Водещите ни футболни клубове, които бяха замесени в допинг-скандала, отрекоха да са купували забранени лекарства от фирмата "PM International". В събота вечерта Нова телевизия излъчи материал, в който собственичката на фирмата - Евелина Попова, съпруга на депутата от Коалиция за България Олег Попов, предлага за продан забранени вещества на екип на телевизията. Журналистите се представиха като собственици на фитнес-клуб.

 

"Левски" изригна срещу опита за допингскандал, отбелязва в. „Труд"

 

"Левски" изригна срещу намесването на името на клуба в скандала с продажба на непозволени медикаменти. Разследване на Нова тв говори за такива сделки, извършвани от фирмата за дистрибуция на хранителни добавки на Евелина Попова, съпруга на депутата Олег Попов.

В откъси от репортажа се споменават и футболните "Левски" и ЦСКА като потенциални купувачи на стимуланти от фирмата "Пи Ем Интернешънъл", но без директни обвинения.

"Не мисля, че името на "Левски" въобще трябва да се свързва с този скандал - коментира изпълнителният директор по финансовите въпроси на "сините" Константин Баждеков. - Истина е, че сме купували хранителни добавки от фирма "Пи Ем Интернешънъл", но само регистрирани у нас. Всичко е съгласувано с доктора на отбора. Ние постоянно искаме допинг контрол за срещите си и мога да ви уверя, че в "Левски" не се използват забранени стимуланти. Изиграхме ред международни мачове през 2006-а година и бяхме подложени на много тестове, които не откриха нищо. Дори преди и след някои от мачовете ни в Шампионската лига ни бяха правени изненадващи тестове - също отрицателни."

 

 

Започна леко поскъпване, анализира в. „24 часа"

 

 

Яйцата ще поскъпнат с 15% след влизането в ЕС. Говеждото скача с 30 на сто заради новите мита, които прилагаме след 1 януари. Цените на хляба ще продължат да растат над 1 лв./кг, защото у нас е 3 пъти по-евтин, отколкото в останалите страни членки.

Тези прогнози в края на 2006 г. доведоха до страх сред хората от нов ценови шок заради членството в Евросъюза. Затова "24 часа" реши да провери доколко опасенията от поскъпване са реални.

Избрахме от малката потребителска кошница на Националния статистически институт 24 продукта и сравнихме цените преди Коледа и след Нова година.

Засякохме ги на 21 декември и 7 януари. Избрани едни същи продукти в едни исъщи магазини, за да могат да се съпоставят цените - РУМ "Младост", "Билла", ХИТ, "Кауфланд" и квартален пазар. Оказа се, че промяната е минимална, но поскъпването вече започва.

Каймата се е вдигнала в ХИТ с 44 ст. до 5,99 лв. за килограм след 1 януари, показа проучването на "24 часа". Шпековият салам "Бургас" на КФМ в "Билла" пък вече е по 11,22 лв./кг при 10,99 лв. преди празниците. С нова цена в квартален магазин в столичния квартал Младост е и пакет ориз. Поскъпването при него е с 15 ст.