Синьото дясно почина, отбелязва „Монитор"

иньото дясно прохърка за последно вчера малко преди края си. Това се случи на сбирка за 20 партии и сдружения, повечето от които са разклонения на някогашното СДС. На нея трябваше да се вземе решение за предприемане на радикални мерки с цел сливане на многото малки партии в една.

Проектът се нарича "Обединена десница", но още в началото на сбирката се видя, че сините не могат да я постигнат. Най-многобройната партия, представена на форума бе СДС. За нея в НДК се яви зам.-председателят Иван Колчаков. Лидерът Петър Стоянов отсъстваше, което даде повод на мнозина да твърдят, че сбирката е несериозна. Други пък контрираха, че Стоянов е в Брюксел.

Остатъците от някога мощното СДС, претворени в малки партийки, очакваха с трепет появата на представител на "новото ядро" на десните - ГЕРБ и съпътстващият го "Европейски демократичен път" на Димитър Абаджиев. Те обаче не изпратиха свои представители на форума.

Тъмносините от ДСБ също отсвириха дебата, което им се случва за втори път. Според голяма част от присъстващите това е ясен знак, че партията на Костов остава капсулирана и крайно дясна. За такава обаче ще има място в следващия парламент на България, прогнозират анализатори.

Резултатът от събирането вчера бе подписване на споразумение за обединяване на усилията към създаване на мощно гражданско сдружение и консултативен съвет с по един представител от всяка политическа сила. Всичко това обаче изглежда несериозно на фона на заплахата от изключване на СДС от Европейската народна партия (ЕНП), пренасочването на десния избирател към ГЕРБ и нежеланието на ДСБ на Иван Костов да се присъедини към проекта. Освен това преди два месеца СДС и ГЕРБ така и не постигнаха споразумение за обща листа на изборите за евродепутати. В същото време хората на Борисов имат реални шансове да вкарат свои хора в Страсбург, докато за СДС това се очертава като невъзможно.

На форума вчера пристигна и лидерът на мини партията БДС "Радикали" Евгений Бакърджиев. Той направи опит да обясни, че ако и на местните избори продължи битката "кой е по-голям", това ще бъде крахът на десницата. Бакърджиев изказа мнението си, че грешките на СДС са довели до "мравуняк" от малки партии. Той добави, че старата десница вече не е актуална.

Някогашните лица от новините Евгений Бакърджиев и Светлана Дянкова в разгорещено обсъждане на вариантите за спасение.

Плахи идеи за сливане в обща коалиция и противоречия между отделните представители от синята десница, които придобиваха на моменти битов характер олицетвориха пародията в дебата. Макар че повечето от участници в конференцията заявиха подкрепата си към партията на Петър Стоянов за евровота, не липсваха и сериозни критики.

СДС да се пребори с хората, които искат стерилно СДС, защото стериалитетът не води до възпроизводство, заяви лидерът на друга мини партия - РДП Цоньо Ботев. От БЗНС - НС пък обвиниха хората на Стоянов, че не защитават българските интереси, след като учредява в Европарламента "Движение за европейска реформа", което е против отпускането на субсидии за земеделския отрасъл в ЕС и заради което председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс препоръча изключването на СДС от еврофракцията.

"Няма такава партия БЗНС - НС, защото срещу вас се водят две дела. Отгоре на всичко част от земеделците са определили преди 63 години 9 септември като светла дата. СДС не иска намаляване на субсидиите за земеделието. Ние никога няма да козируваме на когото и да било, така че никакви "мартеновци" не могат да ми бъдат началници. Освен това приказките, че в сегашното ни ръководство са останали само трупове и духове са пълна глупост", контрира синият депутат Иван Колчаков. Той призна, че на моменти СДС е действал като болшевишка партия и от "Раковски" 134 са се вземали еднолични решения, без да се имат предвид нагласите на гражданите.

Всички сме прекалено малки и за това ядем прекалено голям бой на изборите, коментира с отчаяние представител на десноцентристко гражданска организация. Той добави, че син изход не вижда.

 

"Муудис" прогнозира 20-годишен застой е водещата тема за „Дневник"

България и още четири държави - нови членки на ЕС, са заплашени от т.нар. португалската болест - продължителна икономическа стагнация и болезнено прилагане на европейските стандарти, което ще задържи темпа на нарастване на реалните доходи. Това е изводът в последния доклад на кредитната агенция "Муудис" (Moody's), изследвала България, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Основната причина за песимистичната прогноза на анализаторите е комбинацията между голям дефицит по текущата сметка и фиксирани или силно ограничени валутни курсове в петте държави, което ги прави много уязвими към външни сътресения и може да доведе до икономическа криза. Прогнозата е, че през следващите 20 години петте страни ще постигнат едва удвояване на брутния вътрешен продукт на глава от населението, какъвто е опитът на Гърция, Испания и Португалия.

 

Повечето български макроанализатори обаче отново отхвърлиха поредните предупреждения за опасността от увеличаващия се дефицит в комбинация с недотам качествени чуждестранни инвестиции.

 

Анализаторите от "Муудис" чертаят два основни сценария за бъдещото развитие на петте държави. Първият и по-вероятен е т.нар. португалска болест, а вторият, за който кредитната агенция почти не допуска да се случи, е повторение на опустошителната азиатска криза от 90-те години на XX век .

 

Анализът открива сериозни рискове за наближаващата стагнация и в качеството на чуждестранните инвестиции, които покриват дефицита в текущата сметка. България завърши 2006 г. с дефицит по текущата сметка от 16% от брутния вътрешен продукт (3.8 млрд. евро). За същия период преките чуждестранни инвестиции надхвърлиха 4 млрд. евро. Данните на "Муудис" обаче показват, че страната ни заема последно място сред разглеждани 5 държави по ефективност на инвестициите. Това означава, че в България са необходими най-голям обем вложения за производството на единица продукция, което допълнително допринася за уязвимостта на икономиката. Освен това единствено в България ефективността на инвестициите показва спад от 1998 г. насам.

 

В последните месеци се засилиха предупрежденията за качеството на инвестициите в България, които играят решаваща роля за активността на частния сектор и би трябвало да намалят дисбаланса в текущата сметка в по-дългосрочен период. България има нужда от повече вложения, насочени в производството, коментира преди ден и ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за страната Робърт Хагеман в интервю за "Дневник". Той определи като сравнително малък дела на производствените инвестиции в общия обем на чуждестранните вложения в страната.

 

Според анализаторите на "Муудис" икономиките на петте държави се развиват твърде бързо. Без да използват термина прегряване, те предупреждават, че това увеличава риска от криза. "Спасителен пояс" за петте държави, който ще ги предпази от азиатския вариант в случай на криза, е членството им в ЕС.

 

Предупрежденията обаче не притесниха българските макроикономисти, които се обединиха около мнението, че ситуацията в България е много различна от икономическите условия, породили кризата в Португалия през 1999 г. Основната разлика е, че България поддържа бюджетен излишък, докато Португалия е имала много голям бюджетен дефицит, който всъщност беше проблемът й, обясни Георги Ангелов от "Отворено общество". По думите му за последните 10 години всички цитирани в анализа източноевропейски страни са направили голяма крачка напред в развитието си, най-вече в икономическата свобода и конкурентността си. За разлика от тях в Португалия не е имало толкова големи положителни промени.

 

Проблемът не е големият дефицит по текущата сметка, което е нормално за развиващи се икономики, а фактът, че той се интерпретира като проблем от подобни институции, което дава лош сигнал на инвеститорите и така могат да се реализират част от рисковете, смята Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика.

 

Според българските анализатори рисковете в доклада са надценени и те се неутрализират от големите инвестиции, които продължават да покриват дефицита.

 

Опасението, че евентуално разклащане на доверието на инвеститори към българската икономика и спиране на инвестиционния поток ще доведе до катаклизъм в платежния баланс, е силно преувеличено, смятат от Института за пазарна икономика. Според анализаторите спад в инвестиционната активност би довел до по-малко потребление на суровини, материали и инвестиционни стоки, които формират над 85% от вноса. Същевременно с това валутните резерви на БНБ растат, което означава, че входящите парични потоци са по-високи от изходящите.

 

Въпросът в случая е не какъв е дефицитът, а дали България ще подобрява бизнес средата, за да привлича повече инвеститори, смята Ангелов. Според него проблем може да се породи само ако страната спре да провежда структурни реформи. Основният начин да запазим растежа и да избегнем евентуално забавяне е да продължат структурните реформи, най-вече либерализацията на трудовия пазар и подобряването на бизнес климата, е мнението и на Димитър Чобанов.

 

Българският износ очевидно расте и очевидно качеството на инвестициите не е попречило на това той да стане конкурентоспособен, смята Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него увеличението на дупката се дължи основно на вноса на горива и суровини, както и на инвестиционни стоки. Дори и инвестициите в молове и търговски центрове са ефективни, защото допринасят за въвеждането на ноу-хау, технологии и опит, добави Чобанов.

 

Ако все пак прогнозите на "Муудис" се реализират, това ще се усети най-вече в намаляване на цените и работните заплати и повишаване на безработицата. В тази ситуация решаваща ще е гъвкавостта на икономиката, коментира Ангелов.

------------------

 

Азиатската криза

 

До 1997 г. Азия привличаше повече от половината от общия приток на капитали към развиващите се страни. Икономиките от Югоизточна Азия поддържаха високи лихвени проценти, които привличаха инвеститорите, търсещи висока възвращаемост, което подхранваше големия им ръст в БВП от 8-12%. В средата на 1997 г. обаче събитията в Латинска Америка изплашиха западните инвеститори, които загубиха доверието си в Източноазиатския регион и започнаха да изтеглят парите си, създавайки ефект на домино. Негативните последици се задълбочиха и от наличието на големи дефицити по текущите сметки и фиксираните обменни курсове в азиатските икономики, което ги беше направило изключително зависими от чуждестранните средства.

 

 

 

Португалската болест

 

При подготовката си за членство във валутния механизъм ЕРМ2 и в условията на падащи лихвени проценти Португалия премина през истински икономически бум. Страната преживя голям ръст на БВП, силен ръст в кредитирането, дълбок дефицит по текущата сметка, а заплатите се базираха на наивни според анализаторите очаквания. В края на 90-те години глобалните тенденции в комбинация с отслабената конкурентоспособност изтриха постигнатия напредък и доведоха до продължителен период на стагнация, от чиито последици страната все още не може да се отърси. В резултат конвергенцията с европейските стандарти по отношение на доходите на населението беше прекъсната.

 

Нов хит сред тийнейджърите: Близалки с марихуана, предупреждава „Новинар"

Новият хит на наркопазара у нас са близалките с марихуана, научи "Новинар". Те са предназначени за тийнейджъри, които тепърва опитват леките дроги, и се внасят от Холандия. За специални клиенти дилърите предлагат и бонус - дъвка с трева. Като не толкова модерни, но изпитани си остават сладкишите с ганджа и хашиш, които се приготвят в домашни условия и носят кодовото название "Спейс кейк".

Друг писък е сварената марихуана в прясно мляко. Новата напитка се казвала коктейл "Манагуа", съобщи за Дарик радио председателят на областния съвет по наркотичните вещества в Габрово Габриела Йосифова. Лекарите призовават родителите да бъдат особено внимателни, ако забележат засилен интерес към употреба на прясно мляко. Анкета в габровските училища сочи, че над 30 % от учениците носят новата напитка в школото.

За да се получи рецептата, млякото се вари с марихуаната. Съотношението е по избор - в зависимост от това колко силно трябва да въздейства наркотикът. Вкусът допълнително се подобрявал от добавката на различни есенции към "Манагуа" - ванилия, шоколад, коняк и др., каквито се продават във всеки магазин за хранителни стоки и се използват за сладкиши. Манагуа е столицата на Никарагуа. Все още не е ясно защо точно така се казва млечният коктейл.

Според лекарите чувството е аналогично на реакцията след употреба на синтетична дрога.

Любителите на по-лежерните преживявания използвали марихуаната и като подправка на храната си. Те предпочитали да я варят заедно с макарони, добавяли я в супа и в най-различни други ястия. Интересно ставало и когато искаш да видиш отстрани как действа дрогата. Просто слагаш в манджата малко трева и я даваш на домашната си котка, от което тя полудява, разказаха новите майстори на наркокухнята.

Когато тревата се слага в храна, тя губи част от действието си, защото преминава през стомаха, а стомашният сок унищожава действието на веществото тетрахидроканабинол.

В Интернет вече се продават тестове за наркотици, показа проверка на "Новинар". Един от най-лесните за употреба и най-популярен е комбинираният тест - DOA - 6 Panel.

Цената му е около 18 лв. Специалистите препоръчват на родителите да тестват децата си, ако те са на възраст между 12 и 16 г. Това се правело и с превантивна цел, и за спокойствието на майката и таткото. Този тест едновременно изследва организма за кокаин, марихуана, амфетамини, бенодиазепин, хероин и барбитурати.

Тестът се прилага като тези за бременност, показва резултат за няколко минути.

 

Шоколадът поскъпва, предупреждава „Стандарт"

Шоколадът и бисквитите ще поскъпнат. Цената им ще скочи заради увеличението на захарта, кафето и брашното, прогнозира шефът на "Нестле България" Антонис Кандзелис.

Очаква се бялата сладост и черната напитка да се продават с 80 на сто, а брашното - с 65% по-скъпо, обясни той. Производителите обещават, че няма да позволят цените на изкушенията да се вдигнат над ръста на инфлацията. Това означава, че 100 грама шоколад, който в момента струва около 1,70 лв. средно, вече ще се предлага за 1,80 лв. Бонбониерите пък ще са с около 60 ст. по-скъпи. 67 милиона лева са изхарчили българите за вафли, бисквити и шоколад през 2006 г. Това значи, че ядем средно по пет шоколада за година. Още близо 40 млн. лв. сме дали за разтворимо кафе и какао и приблизително толкова - за сладолед.

Наплив на евтини авиопревозвачи е акцентът за „Дневник"

Нови три нискоразходни авиокомпании стъпват на българския пазар. От следващия вторник германската "Джърман уинг" започва полети по дестинацията София - Кьолн три пъти седмично. Също от софийското летище гръцката компания "Скай експрес" ще вози пътници през Солун до остров Лесбос. Полетите ще са два пъти седмично с 18-местен самолет. Компанията планира от лятото да разшири дестинациите и до остров Крит, като се надява да привлече за клиенти основно българите, работещи в Гърция.

 

От юни започват и полети на нискоразходната компания "Ер Итали" от София до Верона. В момента на българския пазар има още двама лоу кост превозвача до Италия. "Май еър" извършва полети до Милано, Болоня, Венеция и Рим, а "Уиз ер" се конкурира с "Ал Италия" и "България ер" до Рим.

 

Конкуренцията е голяма и ще видим кой ще издържи на този пазар, коментира изпълнителният директор на "България ер" Филип Алексиев. По думите му засега компанията няма да намалява цените, но ще използва по-гъвкав подход при определяне на тарифите и ще заложи на по-качествено обслужване.

 

Българските превозвачи обясняват засилената конкуренция на лоу кост компаниите с членството на България в ЕС и предпазната клауза, която бе наложена на нашата авиация. Тя забранява на българските компании да осъществяват вътрешни полети в общността.

 

Очакванията са, че до края на годината само софийското летище ще отчете ръст от 15% на пътниците, превозени от нискоразходните компании, прогнозира изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. През 2006 г. от преминалите 2.2 млн. пътници 10% са избрали евтините авиолинии. Станчев разясни, че тези превозвачи и в бъдеще ще използват стария терминал на софийското летище, чийто покрив ще бъде ремонтиран. Тарифите на стария и на новия терминал обаче са почти изравнени, противно на европейската практика за по-ниски цени на летищата, където кацат евтините авиокомпании.

 

------------

 

 

По 2000 пътници на час ще обслужва летището в Бургас след изграждането на допълнителен терминал за заминаващи с девет гишета за чекиране и монтирането на още седем гишета за пристигащите пътници. Германската компания "Фрапорт", концесионер на летището, ще инвестира 10 млн. евро за разрешаване на най-острите му проблеми. Очакванията са пътниците да се увеличат с 10% в сравнение с миналата година. До 15 май трябва да е готов и новият терминал на летище Варна, което също се държи от "Фрапорт". Терминалът ще е на мястото на бивш хангар на летището. В него ще има 12 нови чекинга, той ще обслужва основно пътници от и за страни от ЕС.

 

-------------

Новата писта се пропука

 

Пукнатини в новата писта на летище София са открили служителите му през декември миналата година, съобщи източник от транспортното министерство. Пукнатината е дълга 4 метра, с дебелина между 1 и 3 милиметра, и се намира до зоната, където пистата минава над коритото на река Искър. Строителят е кувейтският консорциум МАГАДМАК. За констатирания дефект е информиран инженерът по проекта, датската компания КОВИ, която в момента прави експертиза на настилката и трябва да прецени доколко съществува опасност напукването да продължи. Пред летищните власти изпълнителят е обявил, че е изпълнил стриктно проекта. Летището е поискало проверка от Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация", която е доказала, че не е нарушена експлоатационната годност на пистата и тя е годна за кацане и излитане на самолетите, увери изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. По думите му след изготвянето на експертизата на КОВИ тя ще бъде предоставена за оценка и на специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. От въздухоплавателната администрация обясниха, че са отказали да затворят пистата, защото нямат основания за това.

 

Пистовата система на летище София струваше 48 млн. долара. Проектант е холандската компания НАКО - същата, която проектира и новия пътнически терминал.

 

Лекари на разпит заради черен хумор в "Пирогов", продължава темата и „Сега"

Скандалът със софиянеца Любомир Чолаков, който уличи д-р Стоян Пернишки от "Пирогов" в корупция, претърпя абсурдно развитие. Екипът, дежурил на 18 март вечерта в кабинет 105 на "Пирогов", ще бъде разпитан в Шесто РПУ в столицата. Поводът е сигнал на Чолаков, че открил със снимката си и надпис "Wanted - dead or alive" ("Търси се - жив или мъртъв") от вътрешната страна на вратата на кабинета.

"Призовани на разпит са 9 души. Резултатите ще бъдат оповестени утре", коментираха от МВР. Вчера в "Пирогов" разказваха, че полицията дори взела отпечатъци от плаката. От МВР не коментираха какви действия предприемат по случая.

Чолаков завел съпругата си Красимира за контролен преглед в болницата в неделя вечер. Когато видял снимката си, викнал полиция. "Страх ме е да не я убият", казва той пред БТА. Според агенцията полицаите са отишли, за да предотвратят разпра между Чолаков и лекарите. Чолаков твърди, че щом излязъл от хирургичния кабинет, плакатът изчезнал.

Миналата седмица икономическа полиция залови коремния хирург от "Пирогов" Стоян Пернишки да получава 300 белязани лева от пенсионера Чолаков. Според изнудвания лекарят е поискал общо 1500 лв. подкуп след спешната операция на съпругата му. Медикът беше арестуван, а след това пуснат под гаранция. След това Пернишки напусна "Пирогов" по взаимно съгласие с ръководството.

"Никой не знае дали е имало плакат, започна разследване, което ще отговори на тези въпроси", коментира директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков. "Ще бъде разпитан екипът, работил в кабинета, а аз ще разговарям с тях в сряда, за да не се пречи на разследването. При мен никой не се е оплаквал, пациентът е потърсил директно полицията", каза още той.

Директорът коментира, че ако е имало плакат, това е лоша шега, която на него лично не му харесва. "Показва се неумение да се шегуваме с нещата от ежедневието", каза той и се закани, че ще следи да няма вицове с медицински лица в медиите. "Ако полицията докаже, че някой от болницата има вина за поставянето на плаката, ще има наказани", поясни доц. Спасков. Според Кодекса на труда санкцията може да е забележка, предупреждение за уволнение или дисциплинарно уволнение.

Д-р Румен Бояджиев, дежурен хирург в неделя вечер, заяви пред БТА, че никой от екипа му не е виждал такава снимка. "Ако бях видял подобно нещо, щях да се усмихна", казва той.

Междувременно ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) реши да разгледа случая с д-р Пернишки.

Пернишки е бил извикан на среща за изясняване на историята. БЛС обаче не може да вземе все още отношение, защото Любомир Чолаков трябвало да изложи писмено оплакванията си. "БЛС е против нерегламентираните практики, но защитава правата на своите членове при всички неоснователни обвинения", се казва в официално съобщение на съюза.

Засега няма данни етичната комисия на столичната лекарска колегия, чийто член е Пернишки, да се е самосезирала по случая. Обяснението е, че това няма да стане, докато тече следствие. Искането на подкуп се смята за нарушение на етиката, но лекарският съюз налага санкции изключително рядко. По закон те са порицание, глоба от 1 до 5 минимални заплати или отнемане правата за практикуване от 3 месеца до 1 година. От 2005 г. досега лекарският съюз е отнел права в два случая на вземане на подкуп.

 

"Пирогов" на война с господин Чолаков, следи темата „Монитор"

Десет медици ще бъдат разпитани от полицията днес заради НОВО оплакване на Любомир Чолаков. Той е господинът, по чийто сигнал хирургът от "Пирогов" Стоян Пернишки бе арестуван за корупция. В неделя вечерта Чолаков отново извика полицаите в болницата.

Причина за това се оказа плакат със снимката на Любомир Чолаков, под която на английски език било написано "Издирва се жив или мъртъв".

"Предполагам, че са разпечатали снимката ми от вестник. Плакатът бе изработен на компютър", каза Чолаков пред "Монитор" вчера. Той обясни, че надписът бил закачен на вътрешната страна на вратата на 105 кабинет в болницата, където влязъл сам. Жена му Красимира останала да чака в коридора. След като Чолаков видял плаката обаче отказал да пусне жена си на преглед и извикал полиция.

Мъжът отишъл в болницата около 20.00 часа в неделя. Водел съпругата си Красимира на контролен преглед.

Плакатът бил свален веднага, след като в лечебното заведение се развихрил скандал.

Страх ме е да не я убият, каза още Чолаков вчера и допълни, че ще търси друга болница за прегледите на съпругата си.

"Ако нямат доверие на нашите лекари г-н Чолаков и съпругата му могат да се обърнат към всеки друг колега. В България има около 8 000 хирурзи. Нашите лекари не са убийци", категоричен бе обаче шефът на клиниката д-р Спасков.Според него ставало въпрос за неприятна шега.

Няма злонамерено действие, това е шарж, направен в неподходящ момент, подчерта Спасков. Той увери, че болницата няма специално отношение към нито един от пациентите си и г-жа Чолакова ще бъде долекувана.

В ранния следобед вчера стана ясно, че Чолаков все пак решил да остави съпругата си в ръцете на хирурзите от "Пирогов". За нея ще се грижи проф. Таджер. Жената ще бъде приета утре, за да и бъде изваден катетъра. В първите дни на март Красимира бе оперирана по спешност след получен перитонит. Диагнозата и е панкреатична некроза.

Хайка за пациент - жив или мъртъв, пише „Стандарт"

Гарван гарвану око не вади. Тази народна мъдрост затвърдиха лекарите в "Пирогов". Те не скочиха срещу подкупния си колега, а напротив - тръгнаха да го защитават. Седмица след скандала докторите продължават да таят злоба срещу пенсионер, който разобличи корупционната практика сред тях. Лекарите си направиха лоша шега, като закачиха негова снимка и отдолу написаха "Издирва се жив или мъртъв" на английски.

От криворазбрана солидарност лекари от "Пирогов" скочиха в защита на своя корумпиран колега. Скандалът избухна преди седмица. Възрастен човек заведе в "Пирогов" болната си съпруга. Хирургът от института д-р Стоян Пернишки обаче поиска 1500 лева, след като оперира жената. Съпругът й Любомир Чолаков успял да събере само 300 лева от исканата сума. Възрастният човек е бивш охранител и познава добре закона у нас. Затова преди да даде парите на лекаря, той се обърнал за помощ към полицията. Униформените белязали банкнотите и така корумпираният доктор бе спипан на местопрестъплението. Хирургът бе арестуван, но по-късно освободен.

ъпреки скандала съпругата на Любомир Чолаков - Красимира, бе оперирана в "Пирогов" и след това изписана. В неделя семейството отишло в болницата, за да свалят конците на жената. Фамилията останала потресена, защото в 105-и кабинет те видели окачена снимка на стената. На нея стоял ликът на Любомир Чолаков, изрязан от вестниците. Снимката била придружена с надпис на английски "Издирва се жив или мъртъв". Не искам да се лекувам в тази болница. Страхувам се за живота си заради тези лекари, заяви Красимира вчера пред bTV.

Потресено от наглостта на докторите, семейството веднага се обадило в Шесто РПУ и обяснило за случая. След час в "Пирогов" били изпратени полицаи. Те разпитали всички дежурни лекари в болницата за скандалната снимка. Пред униформените докторите отрекли на вратата да е била закачена снимка с такъв надпис.

Колективът не е виждал такова нещо, отрече и хирургът д-р Румен Бояджиев. Според него това може да е било просто шега. Ако бях видял тази снимка на гърба на вратата, щях да се усмихна, допълни Бояджиев. Ако беше шега, нямаше да я свалят веднага от вратата, отговори Красимира. Тя обясни, че след като снимката е била свалена, лекарите любезно я попитали защо не иска да бъде приета в "Пирогов". Отговорих им, че снимката говори защо.

До тази вечер всички лекари трябва да дадат писмени обяснения в Шесто РПУ за случая. Семейство Чолакови пък обмисля дали да не подаде жалба срещу инициаторите на карикатурата. Мобилният телефон на Любомир Чолаков бе изключен вчера и той не бе открит за коментар.

 

 

ДПС даде партиен клуб за кино на цигани, пише „Монитор"

Клуб на ДПС на ул. "Правда" в квартал "Столипиново" ще бъде превърнат в киноцентър, похвали се назначеният от квотата на движението кмет на пловдивския район "Източен" Красимир Кузмов. 55 000 лева за преоборудването на помещенията е платил бившият директор на "Кинефикация" под тепетата Веселин Станков, а кметството е отпуснало пари за благоустрояването на района.

Киното ще се използва за пропаганда и турцизиране на живеещите в най-голямото циганско гето у нас, заявиха бизнесмени, на които преди това е предлагано да инвестират в изграждането на киноцентъра. Кметът Красимир Кузмов индиректно потвърди опасенията с признанието, че кварталното кино ще се използва и за просветни мероприятия. От както гетото в началото на миналия век получава градоустройствен статут, до сега в него не е имало кино.

Откриването на киноцентъра ще бъде в петък с прожекцията на филма на Фатих Акин " Музиката на Истанбул".

Проявата на ДПС беше изтълкувана като предизборен акт от жители на Пловдив. Преди последните парламентарни избори от ДПС обещаха да отменят режима на тока в Столипиново, но това така и не стана. Дълговете на квартала към Електроразпределение надминават 10 млн лева. Благодарение на обещанията на политици от преди десетина години, ромите спряха да плащат тока си. В циганското гето никой не плаща и за вода, не се плаща и данък сгради, защото къщите са построени незаконно.

 

МВР отпусна примката около Arenabg.com, отбелязва „Сега"

Три дни след шумния арест на собственика на най-известния сайт за безплатно разпространение на филми, музика и софтуер Arenabg.com Елиан Гешев МВР и следствието смекчиха тона. Първо Гешев бе освободен, а вчера падна и спуснатата от антимафиотите заповед до интернет доставчиците да ограничат достъпа до Arenabg.

Заради поет ангажимент да не се качват торенти от български IP адреси Елиан Гешев ще се размине най-вероятно с глоби. "Ако Гешев изпълни обещанията си, няма никакво основание в бъдеще срещу него да бъде предприето наказателно преследване", заяви пред "Сега" зам.- директорът на столичното следствие Светослав Василев.

Акцията на ГДБОП и следствието срещу торент тракерите срещна бурен отпор от различни организации. Основните критики са насочени срещу определените като незаконни обиски и изземвания, както и срещу ограничения достъп до информация. Потребители се канят да организират митинг в защита на правата си на 22 март.

 

Зимата се връща, прогнозира „Новинар"

Зимата се завръща, предупредиха вчера от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В края на седмицата минималните температури в страната ще бъдат около 0 градуса. Според синоптиците през следващите дни ни очакват валежи от дъжд, а в планините и от сняг. Времето ще бъде облачно и ветровито. Утре на места са възможни и гръмотевични бури. Количеството на валежите ще достигне до 25-30 литра на кв.м, прогнозираха от БАН. Според синоптиците рязката промяна в температурите се дължи на развиващия се циклон над западната и централната част на Европа.

 

 

Президентството мълчи дали ще върне пари на разследван бизнесмен,отбелязва „Дневник"

Не коментираме хипотези - така от "Дондуков" 2 отговориха на въпрос дали президентът Георги Първанов ще върне парите, които е получил като дарение за предизборната си кампания от разследвания по аферата САПАРД бизнесмен Людмил Стойков. Бизнесменът беше задържан по подозрение, че е участвал в схема за източване на 7.5 млн. евро. В новия си брой в. "Капитал" публикува отчета за финансирането на кампанията на Първанов, внесен в Сметната палата.

 

От документа се вижда, че Стойков, собственик на курорта "Дюни" и на металургичния комбинат "Стомана индъстрис", е дарил 50 хил. лв. Първоначално Стойков отрече да е финансирал политически партии или прояви, пред "Капитал" обаче заявява, че това вероятно е станало, докато е бил в чужбина. Той потвърждава, че две от фирмите в списъка на дарителите - "Еврометал" ООД и "Ладимекс" ООД, са негови. Те са внесли по 25 хил. лв. Същата сума е дадена за кампанията от фирма, в която собственик е съдружник на Стойков. По закон даренията от фирми не могат да надхвърлят 30 хил. лева, а от физически лица - 10 хил. лв.

 

От прессекретариата на президента коментираха, че фирмите са подписали декларации за почтеност, преди да сключат договори за даренията. С тях те удостоверяват, че отговарят на законовите изисквания - да не са смесени дружества с повече от 25 на сто чуждестранно участие, нито с повече от 50 на сто държавно или общинско участие. Към онзи момент "не е имало информация за нарушения или съмнения в почтеността им", допълниха от "Дондуков" 2.

 

Сред дарителите за кампанията на Първанов са бизнесмени, министри, депутати, става известно от доклада пред Сметната палата. От името на Висшия съвет на БСП премиерът и лидер на партията Сергей Станишев е внесъл 30 хил. лв., а шефът на инициативния комитет и министър на културата Стефан Данаилов - 4 хиляди. Депутатът Мая Манолова - 5 хил. лв. Двама президентски съветници - Цветан Сивков и Пламен Киров, са дарили съответно 6 и 5 хил. лева. През октомври Първанов назначи Киров за съдия в Конституционния съд.

 

Максималното дарение от 30 хил. лв. е направила фирма "Консул" ООД, собственост на Димитър Консулов, който произвежда майонезата "Краси" и бутилираната минерална вода "Хисар". Други 25 хил. е осигурила фирмата "Търговски център - Илиянци 2002" ООД, в която съдружник е бизнесменът Манол Велев, съпруг на шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Дарение от 23 хил. лв. е направила и фирмата "Тръст асет мениджмънт" ЕООД, собственост на великотърновския бизнесмен Румен Христов, който купи бившата резиденция на Тодор Живков "Арбанаси палас" след смъртта на Илия Павлов. Собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков е дарил 9 хил. лв., председателят на управителния съвет на "Металснаб холдинг" Александър Кашукеев - 1000 лв., също толкова е внесъл бившият началник на Строителни войски ген. Радослав Пешлеевски.