Тровим се с лекарства по желание, предупреждава в."Монитор"

 

Българинът се трови с лекарства по желание, като масово не спазва лекарските предписания и си купува сам медикаментите. Поради тази причина 22% от населението у нас е развило резистентност към пеницилиновите антибиотици при доболничното лечение, сочи проучване на Българската асоциация по микробиология (БАМ).

Най-често хората прибягват до самолечение, като сами си купуват антибиотици от аптеките или пък спират да пият медикаментите си, когато се почувстват по-добре, въпреки че не са завършили курса на лечение. Така те не успяват да се излекуват, защото медикаментите са убили само част от бактериите, а останалите мутират.

"По този начин се повишава резистентността към антибиотиците, намалява се ефикасността им и се увеличават разходите за лечение", заяви д-р Цветан Велинов, секретар на БАМ.

Българите се нареждат на 13-о място по прием на на антибиотици за домашно лечение сред 26 страни-членки на Европейския съюз. Страните, консумиращи най-много антибиотици средно на човек за миналата година, са Гърция и Франция.

 

Българки бягат да раждат в чужбина, е основната тема за в. „Стандарт"

Все повече майки предпочитат да раждат зад граница. Те искат това не само за да осигурят чужд паспорт на детето си, но и да получат привилегиите, които се полагат на новородените в редица европейски държави. Най-много българчета се раждат в Италия, Испания, Гърция и Германия. Причината са редица социални програми в старите страни членки на ЕС, които дават по-добри възможности за отглеждане на дете, отколкото у нас. Безплатни забавачки и големи премии за новородените предлагат повечето страни от Европейския съюз. Заради ниската раждаемост в Германия всяко новородено получава близо две трети от заплатата на майката за две години - до 25 200 евро. В Швеция всеки родител има право на 18 месеца отпуск, за да се грижи за детето си. В Норвегия майките могат да отсъстват от работа 12 месеца и да получават 80 процента от месечното възнаграждение или 10 месеца и да получават пълния размер на заплатата.

Привилегиите в Англия също не са малки. Жените, които раждат там, получават 6 месеца платено майчинство плюс възможността за още 6 неплатени месеца. През първите шест седмици се заплащат 90 процента от заплатата, а през останалите - по близо 103 лири на седмица.

Полското правителството също дава пари за всяко новородено дете, за да насърчи спадналата раждаемост в страната. Всяка майка ще получи по 258 евро на бебе, като при бедните сумата ще се удвоява.

Франция има една от най-гъвкавите политики за насърчаване на раждаемостта. Жените, които раждат там, имат право на 16 седмици платено майчинство, както и до 26 седмици за следващо дете. Най-малките имат право на безплатна ясла.

 

 

Кадафи прави фронт срещу България, пише в."Монитор"

Либия се опитва да стане ищец в СПИН процеса срещу българските медицински сестри. Това съобщи регионален сайт на Бенгази. От близо седмица представители на Джамахирията са започнали преговори с роднините на заразените деца за паричните обезщетения. Идеята на либийския лидер е да овъзмезди засегнатите семейства, за да се откажат от позицията си на гражданска страна по делото. По този начин Джамахирията ще се конституира като ищец в СПИН процеса. Все още нито една държавна институция не е коментирала новината. Въпреки това почти всички либийски медии са я публикували на своите сайтове.

В същото време външният министър на страната Абдел Рахман Шалкам заяви, цитиран от агенция "Джана", че Либия започва подготовката на общ фронт срещу България и ЕС. Той е заявил, че Джамахирията вече е потърсила подкрепа от всички регионални и международни организации, в които членува, за да се съюзят против Европейския съюз и България, които не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца в Либия. Министърът заявил още, че неговата страна е против всякаква намеса в работата на либийската правосъдна система във връзка със СПИН делото, по което бяха осъдени на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар.

 

 

Кадафи прави фронт срещу ЕС и София, отбелязва и „Стандарт"

Съюз срещу Европа и България заради резолюцията на Страсбург в защита на сестрите ни в Либия прави Кадафи. Той предприе ответен удар срещу декларацията, с която Европарламентът заплаши Триполи с преразглеждане на отношенията, ако осъдените на смърт българки и палестинският лекар не бъдат освободени. Либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам обяви, че е потърсил подкрепа от всички регионални организации, в които Либия членува, да се съюзят против ЕС и България. Те не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца в Либия, каза Шалкам. Според него исканията на ЕС за освобождаване на медиците са "несправедливи", и никой, даже Кадафи, не може да се намесва в работата на либийския съд.

Преди дни Кадафи наказа Шалкам, като му отряза половината заплата за декември за това, че не е осигурил международна подкрепа за смъртните присъди. Близката до разузнавателните среди агенция Стратфор съобщи, че тази седмица Кадафи ще приеме в Триполи държавните глави на Египет, Алжир, Тунис и Судан. Те заедно с държавните глави на още 48 държави ще участват в неделя в среща на върха на Африканския съюз, за лидерството на който Кадафи отдавна претендира. Той е и основен спонсор на организацията. Няма съмнение, че Либия ще се опита да превърне темата за европейския натиск върху Джамахирията в акцент и на двата форума, коментираха дипломати. За тях най-любопитното е каква подкрепа би могла да си купи Джамахирията за трудно защитимите смъртни присъди срещу медиците.

 

Либия търси съюзници срещу България и ЕС, отбелязва и в. „Сега"

Либия дава противоречиви сигнали как ще се развие тактиката й по СПИН-делото. От една страна, външният министър Абдел Рахман Шалкам призова страните-членки на африканските и арабските организации, да подкрепят Либия срещу ЕС и България. Това стана в реч пред парламента. Шалкам е представител на консерваторите, които диктуват хода на процеса срещу българските медицински сестри.

От друга страна, според арабиста Владимир Чуков Муамар Кадафи вика във властта реформаторите, начело със сина си Сейф ал Ислам. По време на парламентарната сесия трябва да бъдат обявени големи промени в правителството. Очаква се и Кадафи да държи реч пред делегатите.

"Миналата седмица за пръв път в Либия беше създаден Съвет по национална сигурност, който е характерен за парламентарните демокрации", каза Владимир Чуков. Той ще има ключова роля и ще се занимава с важните кадрови решения в страната.

 

Либия гласи съюз срещу България и ЕС, акцентира и „Труд"

Съюзници "против ЕС и България, които не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца в Либия", търси джамахирията. Това обяви външният министър Абдел Рахман Шалкам.

 

И за „24 часа" Либия търси подкрепа срещу натиска от Европа

 

Либия се е обърнала за подкрепа към всички регионални организации, в които членува, настоявайки те да се съюзят против ЕС и България, които я натискали по СПИН делото.

Това заяви в либийския парламент външният министър Абдел Рахман Шалкам, предаде от Триполи телеграфната агенция на Обединените арабски емирства.

Сесията на Генералния народен конгрес започна вчера в Сирт, родното място на Кадафи. Там Шалкам казал пред комисията за външна политика, че джамахирията е против всякаква намеса в работата на правосъдната система във връзка със СПИН делото. Той обвинил ЕС и България, че не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца в Либия.

Междувременно "Либия днес" съобщи, че представители на либийското правителство са започнали тайни преговори със семействата от Бенгази.

Уточнява се, че преговорите са в отговор на резолюцията на Европарламента по повод смъртните присъди на българските медицински сестри.

 

 

"Газпром" протяга ръка и към "Булгаргаз", отбелязва в."Дневник"

Месец след като дългосрочните договори за транзит и доставка на руски природен газ бяха променени, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви пред Народното събрание, че по време на преговорите е обсъждана и евентуална размяна на акции между "Газпром" и "Булгаргаз". Руската идея била отхвърлена по чисто политически съображения - иначе министърът щял да чуе приказки, че той и правителството са продали националните интереси на руския газов монополист. Въпреки това въведение той каза, че вариантът не е изключен и може да бъде предоговорен в близко бъдеще, но ако има подкрепа от управляващата коалиция и от дясната опозиция.

Опипването на почвата, за което Овчаров използва участието си в парламентарния контрол в петък, предизвика критики от страна на експерти и политици, включително от средите на мнозинството. Те смятат, че такава размяна би поставила България в още по-голяма зависимост от Русия, тъй като "Газпром" ще придобие собственост върху газопреносната система.

Министър Овчаров обясни, че с руската газова компания не са водени разговори за конкретни проценти на акции. По думите му с промените в дългосрочните договори за доставка и транзит цената на "Булгаргаз" се е повишила.

Председателят на икономическата комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев коментира пред "Дневник", че вариантът за размяната на акциите между "Булгаргаз" и "Газпром" не е обсъждан и става дума по-скоро за хипотеза, възникнала при приключилите преговори. Той посочи, че партията на Ахмед Доган подкрепя създаването на енергиен холдинг, в който ще влязат държавните дружества, както и пускането на акции на българската и на международна фондова борса от "Булгаргаз" и НЕК. ДПС обаче поставя като условие за създаването на холдинга министерството да се ангажира с конкретни срокове за търгуването на акции.

Размяната на акции с "Газпром" е само вариант, обсъждан в преговорите, и въпросът за собствеността на руската компания върху преносната система засега не стои, коментира зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. След като условията в договорите са добри, защо България не е използвала ситуацията, за да постави въпроса за евентуално участие в находищата на газ и нефт в Русия, попита депутатът от СДС Елеонора Николова. Тя заяви, че ще се възползва от поканата на министър Овчаров депутатите да се запознаят с договорите с "Газпром" в кабинета му, защото документите според него не бива да бъдат огласявани в медиите.

 

Размяна на акциите между "Булгаргаз" и "Газпром" не би било прецедент. Интересът на руската газова компания е логичен и собствеността на тръбите е толкова важна за нея, колкото и находищата, коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Той подчерта, че мотивите за подобна сделка засега са неясни.

 

"Идеята е абсурдна. Лично аз не я харесвам, защото дори България да получи някаква собственост в газово находище, няма да има контрол при вземане на определени решения", каза бившият енергиен министър Милко Ковачев (НДСВ). Той е на мнение, че размяната на акции би била полезна, ако навлезе стратегически инвеститор с ноу-хау. Специалисти припомниха, че нееднократно руската компания е била критикувана за непрозрачното вземане на управленски решения.

 

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев припомни, че с последните си решения ЕК е против дългосрочните договори за газ и енергия с единствен доставчик и смята за неприемливо предоставянето на газопроводи и нефтопроводи по този начин.

 

Ако се стигне до исканата от Русия сделка, то "Газпром" би получила не само собственост върху тръбите, но и участие в алтернативния проект НАБУКО за доставка на природен газ от каспийския регион, който засега Москва се опитва да блокира. Проектът се подкрепя от Европейската комисия и би разнообразил доставките на газ. Успешна сделка би засилила още повече позициите на руския газов монополист, който е мажоритарен собственик на "Овергаз инк", притежаваща значителна част от лицензите за разпределение на природен газ и един от доставчиците му в България.

 

В момента "Газпром" е собственик на част от преносната система на Молдова, което не спаси Кишинев от драстично увеличение на цената на природния газ. В Полша пък текат скандали между "Газпром" и местните партньори в съвместното предприятие EuRoPolGaz, което е собственик на газопровода "Ямал-Европа" на територията й. Най-спорният въпрос е за процедурата за определяне на цената за транзита. Руската газова компания иска намаляването на таксата до 1.94 долара за 1000 куб.м на 100 километра, а полската компания е за увеличаването й до 2.18 долара. "Газпром" обвинява полските акционери в липса на конструктивен и компромисен подход, пише руският в. "Время новестей". В дружеството полската държавна компания PGNIG и "Газпром" държат по 48%.Според източници на "Дневник" Овчаров прегърнал идеята за размяната на акции, след като през юли миналата година Е.ON и "Газпром" подписаха подобно споразумение. Той я лансира през есента, когато обяви, че се подготвя създаването на енергиен холдинг.

 

Споразумението между "Газпром" и Е.ON предвижда руската компания да получи 50% минус една акция във всяка от трите енергийни компании на Е.ОН в Унгария, а германското дружество ще се сдобие с дял от 25% минус една акция в газовото поле "Южнорусское". Окончателните параметри по сделката за обмен на активи все още предстои да бъдат уточнени. Все още "Газпром" претендира за допълнителни компенсации за това, че няма да получи активи в други страни. Германците засега предпочитат да доплатят разликата с финансови средства.

 

 

Лобист ще спасява 3-и и 4-и блок на АЕЦ

 

Министерство на икономиката и енергетиката ще избере консултант по спасяването на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Процедурата е в напреднал етап и договорът ще бъде подписан през следващата седмица, съобщи Румен Овчаров. От консултанта ще се иска да проучи опита на Словакия и Литва. В плана за действие за въвеждането отново на двата 440-мегаватови блока, който се очаква правителството да одобри в четвъртък, са включени всички министерства, евродепутати и синдикатите. Според портала www.euvropе.bg три компании са подали оферти, но за консултанта няма да бъде обявена обществена поръчка, тъй като договорът ще е до 10 хил. лв. Според информацията лобистът е британец с инженерно образование, в много приятелски отношения с министъра, и е работил с атомната централа. Той работи в лобистка компания в Брюксел и ще дойде в България през февруари.

 

Потребителят в огледалния свят, е акцентът на в. „Дневник"

До края на годината се очаква у нас да заработят т.нар. еврогишета. Това са плановете, които еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева обяви на кръгла маса за правата на клиентите. Форумът се проведе в рамките на първото посещение на българския еврокомисар в София. Кунева обясни, че тези еврогишета са центрове, в които потребителите могат да се информират за своите права и да се консултират или да търсят съдействие, когато искат да купят нещо от друга държава в ЕС.

 

Едва 6% от гражданите на съюза се възползват от транснационалните възможности за покупка, каза еврокомисарят. Причината е, че хората се страхуват, че при дефект няма да могат да си потърсят правата. Кунева заяви, че тепърва трябва да работи за увеличаването на доверието на потребителите, за да се чувстват по-сигурни независимо от границите. Тя отбеляза, че потреблението представлява 58% от брутния вътрешен продукт на ЕС и е важно всеки от 500 млн. души да знае, че се ползва със същите права. Ако българският потребител не е доволен от пазара у нас, ще може да избере друг и това трябва да е най-добрият стимул за подобряване на условията в България, коментира Кунева.

 

Тя допълни, че еврогишетата ще извършват и контрол върху стоките и услугите, предлагани по електронен път. Тепърва се очаква

 

бум на електронната търговия

 

в България, прогнозира еврокомисарят. Продажбата от разстояние, дали електронна или каталожна, изисква по-строги правила, които да действат в полза на потребителите, каза Кунева и даде пример с възможността купувачът да върне стоката в срок от 7 дни.

 

Новите права на потребителите са всъщност нов тип активност, защото ако купувачите не се възползват от тях, те просто ще останат написани, коментира председателят на Българската национална асоциация на потребителите Богомил Николов. Българският потребител трябва да мисли как да влияе на пазара, а не как да бъде защитаван, допълни той. По думите му основната задача пред гражданските потребителски организации е да спечелят доверието на хората. Средното ниво на доверие в тези сдружения в страните от ЕС е около 66%, докато в бившите социалистически държави то е много по-ниско, добави Николов. Той отбеляза, че тромавата съдебна система и липсата на средства за правна защита също пречат на активността на потребителите. В отговор Меглена Кунева припомни, че у нас беше приет закон, според който всеки, включително потребителят, има право на достъп до правна помощ.

 

По време на форума председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров съобщи, че през 2006 г. органът е извършил над 34 хил. проверки. Санкции са получили ресторанти, които допълнително са

 

начислявали процент от сметката за сервиз

 

въпреки че според закона от 2006 г. обслужването трябва да се включва в цените, обявени в менюто. Лазаров каза, че за една година комисията е издала около 5500 акта за нарушения, затворила е близо 220 рискови туристически обекта и е забранила 96 опасни стоки. Той допълни, че за 2006 г. в КЗП са постъпили 4100 жалби, като за 2800 от тях е намерено положително разрешение на спора. По думите му ролята на комисията е по-скоро превантивен контрол, за да се създаде среда с минимум нарушения.

 

Постигнатите договорености с ЕС за акциза върху домашната ракия са

 

"най-високата степен на щедрост"

 

която съюзът проявява, коментира Меглена Кунева въпроса, който предизвика масово недоволство из страната. България е една от седемте страни в ЕС, която не прилага пълния акциз върху алкохола, защото се възползва от т.нар. дерогация. Законодателството на общността позволява в страните с традиции в производството на спиртни напитки с пълен акциз да не се облага домашното производство до 50 литра, но държавите трябва да разполагат с данни за размера на годишната продукция в домашни условия, каза Кунева. В България обаче никой не декларира колко е произвел, така че 30 л са абсолютният максимум и страната винаги ще запази правото да не ги облага с пълния акциз, допълни Кунева. Тя припомни, че акцизът върху алкохола е задължителен за ЕС, и отбеляза, че без него трудно биха се пълнили както националните бюджети, така и общият.

 

Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов годишно у нас се произвеждат около 50 млн. л домашна ракия, което е два пъти повече от легалното производство на "твърдата" напитка. Оказва се, че най-големите производители на алкохол не са фабриките, а кооперациите от няколко десетки казана, коментира той. Николов посочи, че 40% от гроздето в страната отиват за производството на домашен алкохол. По думите на Кунева България е защитила пред ЕС един от най-широките списъци от марките си вино и ракия и трябва да се грижи за тях, за да могат да бъдат изнасяни.

 

В Банско строят като в Шанхай, цитира западни медии „Стандарт"

Банско е Шанхай в средата на Източна Европа. Това написа журналистът Кристоф Леермайер в последния брой на австрийското списание News. "Настроение на златотърсачи. Жълти кранове пред белите планини. Инвеститори от София изграждат дузина хотели, а цените на парцелите са се увеличили десетократно за две години. Отдавна Банско е най-скъпият терен в цяла България", пише още в списанието. Там сравняват курорта ни с елитния австрийски Ишгл, който минава за водещ в Европа. "Спомен са разнебитените седалкови лифтове и хотелите от източния блок, които сами си окачват звездите на стената. От нищото беше разработена цяла ски област. Почти до върха Тодорка на 2800 м сега пътуват лифтове, а само в инфраструктурата влязоха 40 млн. евро. Резултатът е 65 км маркирани писти", допълват австрийците.

Годишно цените се увеличават с 20%, но търсенето е далеч по-голямо от предлагането. За пример се дават инвестициите на стойност 150 млн. в чакащите за откриване над 200 нови хотела в курорта. В момента цените в Банско на "зелено" вече достигат до 2150 евро за квадратен метър. Наскоро руски милионер е броил 752 500 евро за апартамент от 350 квадрата, който ще бъде готов през лятото на 2008 г. В края на месеца в курорта ще пристигнат световните шампиони Албена Денкова и Максим Стависки, които ще открият уникална ледена пързалка с размер от 1000 кв/м. Заради отличните си писти курортът ще е домакин през този сезон на европейската купа по ски алпийски дисциплини за жени и на шампионата на Стария континент по биатлон.

 

2-ма важни чиновници вземат повече от министър, отбелязва в."24 часа"

Стоян Кушлев - чиновникът, който търси незаконни пари и имоти, ще взема заплата по-голяма от министерската.

Бившият жълт депутат ще се разписва срещу 1854, 90 лв., което е с около 68 лева над заплатата на членове на кабинета.

НДСВ внася нарочна поправка "Петканов" след скандала, който гръмна около техния човек, оглавил Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество. Кушлев си беше гласувал сам 7000 лв. заплата, след като нито един закон не му бе определил таван на заплащането.

 

Но голямата тема за „24 часа" е „Отпушва се бизнесът в спорта"

Две огромни спортни зали - в Северния парк в жк Обеля и преди бизнеспарка в Младост 4, ще изградят инвеститори в следващите 3 г. Това съобщи пред "24 часа" главният архитект на София Петър Диков.

Капацитетът и на двете съоръжения ще е между 20 000 и 30 000 места. Според Диков оптималният брой обаче е между 10 000 и 20 000, тъй като трябва да се отчита и възможността за пълненето им.

В Обеля залата ще е част от цял комплекс върху 100 дка, в който ще има също мол и хотел за участниците в спортните срещи. До 2,5-3 г. инвестицията може да бъде реализирана от чешки инвеститор, уточни първият архитект на столицата. Отделно Столична община ще възложи изграждането на поне още 3-4 зали, всяка с по 2000 и 4000 места.

Ще се строят също площадки за ученически спорт и басейни, като за изграждането на всички тези съоръжения имало сериозен инвеститорски интерес. В момента зала "Универсиада" например събира едва 3500 души, посочиха разликата от общината.

Диков се срещнал с председателя на ДАМС Весела Лечева и зам.-шефката на БОК Светла Оцетова. Тримата се споразумели до месец и половина дирекция "Архитектура и градоустройство" да представи обща схема за развитие на покривните спортни зали.

 

Хората от Елин Пелин: Мафията на кмета Янков си го уби, продължава разследването си в."Монитор"

 

Мафията уби кмета Янков. Защото той бе част от нея. Това говорят всички в гр. Елин Пелин. Никой не вярва във версиите, че любовна афера с директорка на гимназия и ревност са изпратили стрелец в дома на Янков. В Елин Пелин се смеят и на твърденията, че смъртта му е свързана с мистериозно досие, според което той бил агент на Шесто управление на ДС. Хората от града и няколко села край него, в които цените на имотите през последните три години са скочили 20 пъти, са убедени, че мотивите за убийството трябва да се търсят единствено в аферите с общински терени. И в грандиозните планове на кмета Янков за индустриални паркове, флотационни фабрики, шестзвездно зелено селище с площадка за хеликоптери. Аферите миришат и на газ.

Местните са изчислили, че между 60 и 100 млн. лева не са влезли в общинската хазна от сделки под масата, в които основните действащи лица са убитият кмет и неколцина общинари.

Както "Монитор" вече писа в гр. Елин Пелин всички наричат кръга на кмета и няколко съветници, успели да се докопат до най-големите парчета от общинската баница, групата на феодалите.

 

Иван Комитски пред „Монитор" отбелязва, че „ Черният пазар на досиетата вече е опасен бизнес"

 

- Г- н Комитски, очаквате ли из медиите да плисне нова вълна от агентурни компромати, извадени от частните колекции, преди да заработи новият закон за достъп до документите на тайните служби?

- Не, не очаквам и това е закономерно. Хората, които поддържат черния пазар на досиета, вероятно добре са се запознали с новия закон. Една от основните нишки в него е възможността да се парализират този черен пазар и спекулациите с информация от времето на ДС. Предвидените наказателни разпоредби са доста сериозни. Включват глоби и дори лишаване от свобода. Една медия също може да бъде санкционирана, ако си позволи да публикува такъв тип материали.

- Така ще е, ако медията публикува документи, но какво ще последва, ако публикува версия, твърдение, слух? Смятате ли, че бъдещата комисия трябва да се самосезира при такива сигнали и да ги проверява?

- Не би трябвало да има пречка комисията да се произнася дали подобни факти отговарят на истината или не. Тя е единственият орган, упълномощен да извършва такива проверки. Всъщност, ролята на медиите пак ще е много важна, за да не се опорочи процесът по разкриване на архивите на бившите тайни служби.

- Според вас трябва ли да има баланс и какъв да е той между експертите, политиците и представителите на гражданското общество в тази комисия?

- Този баланс е в ръцете на народните представители. Но лично моето мнение е, че при всички случаи в комисията трябва да намерят място професионалистите в областта на архивите. Защото законът всъщност разпорежда създаването на централизиран архив на всички специални служби. А комисията се превръща в орган за управление на държавен архивен фонд по смисъла на съответния Закон за управление на държавния архивен фонд. Т.е. основната й задача ще бъде да събере и да организира уникален по своята същност архив. Той не е като на всяко друго учреждение. Изискват се специални знания и опит, за да се систематизират документите на специалните служби. Количеството им е огромно. Обществото се вълнува от проблема за принадлежността на определени лица към специалните служби. Но тази информация обхваща един определен фонд. Останалата документация обаче, която не касае пряко агентурното минало на български граждани, е значителна по обем.

Например, разработките, делата, досиетата на хора, които са били наблюдавани от органите на ДС и на разузнавателното управление. Не по-малко голяма е и управленската документация, която има чисто историческа стойност от гледна точка на това да осветли процеси и управленски решения от близкото минало. Комисията ще трябва да разгърне и тези свои функции: да разкрива и систематизира тази документация, да я анализира, да я публикува, да организира научни сесии, т.е. да покрива широк спектър от дейности, присъщи за архивна институция навсякъде по света. Затова би било добре в нея да има историци. Нека не звучи пресилено, но начинът, по който предстои да бъде осветено близкото ни минало, е уникален. Хубаво би било в комисията да има и представители на журналистическата гилдия, защото именно с публичната си дейност тя ще печели общественото доверие. Доверието е ключов въпрос.

 

Тайна информация тече от НСС, разкрива и в."Труд"

Тайна информация изтича от българските спецслужби. Това призна пред "Труд" високопоставен служител и допълни, че в момента тече проверка на възможните източници.

Една от проверяваните е служителка в НСС, която живеела с бивш шеф от службите. Младата жена завежда важен сектор в сигурността и според колегите й се справя със задълженията си. Подозренията към нея са именно заради връзката й с ексслужителя, който някога я назначил в НСС.

 

Търсят износ на натовски тайни към политик, разкрива и в. „24 часа"

 

Тайни, които идвали от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел и били предназначени за Националната служба "Сигурност", стигали бързо до бившия й шеф Атанас Атанасов.

Депутати от комисията по вътрешен ред и сигурност забелязали прекалената информираност на генерала, който в момента е депутат от ДСБ. На заседанията Атанасов се позовавал на данни и статистики, които идвали по линия на НАТО и били с гриф "Строго секретно".

Неофициална проверка показала, че в повечето случаи информацията излизала от отдел в НСС, който отговаря за целия секретен информационен поток от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

 

Грипът затваря всички училища, отбелязва в."Новинар"

 

Национална грипна ваканция ще бъде обявена най-вероятно още днес на среща на министъра на образованието Даниел Вълчев със здравни експерти. Общо 403 училища в цялата страна са разпуснати, защото всеки трети ученик е с грип, много са и болните учители. Искания за ваканции заради многото болни пристигат всеки ден и растат лавинообразно. Това ще е първата национална грипна ваканция след 1989 г., обясни д-р Ангел Кунчев, който от 2001 г. е ръководител на отдела "Противоепидемичен контрол" в Министерството на здравеопазването. Той каза, че в над 20-годишната му практика като епидемиолог не помни да е имало случай всички учебни заведения в страната да бъдат разпуснати заради грип. "Не знам дали е удачно да стигаме до такива крайни мерки предвид това, че в Северна България например все още е ниска заболяемостта", коментира д-р Кунчев. Той обясни, че грипният вирус "Уисконсин" не е по-различен от другите грипни щамове и по принцип грипът разболява масово. "В случая високите температури са основната причина грипът да се разпространява толкова бързо и масово", каза още епидемиологът. Той няма да присъства на срещата с образователния министър, защото има ангажимент към обучение за птичия грип.

В Министерството на образованието днес ще се решава и дали да се продължат грипните ваканции в някои от най-засегнатите общини. Епидемия е обявена в 3 области - Сливен, Стара Загора и Ямбол, и 13 общини - Айтос, Благоевград, Бургас, Димитровград, Карнобат, Кюстендил, Нова Загора, Кюстендил, Приморско, Рила, Симеоновград, Симитли, Тетевен, Троян, Тополовград, Харманли, Хасково.

От днес грипна епидемия се обявява и в София. Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) не препоръчва ваканция, защото само в едно училище са болни една трета от учениците, в останалите средният процент на отсъстващите заради грип е под 10%. В градовете с епидемия има ограничителни мерки - препоръчва се да се отменят масовите мероприятия, в лечебните заведения са спрени свижданията, плановите операции, детските и женските консултации, както и профилактичните ваксинации. Специалистите препоръчват болните да не се лекуват сами, защото изчакването може да е много опасно и грипът води до усложнения - развиват се бронхити, бронхиолити и пневмонии. Анализите показват, че при грипни епидемии се разболяват 30-40% от населението, като болестта се развива бързо - за 24 до 48 часа.

 

Българин хакна сайта на македонския президент, съобщава в."Новинар"

Неизвестен хакер с псевдоним "rE" качи мирно послание на сайта на македонския президент Бранко Цървенковски с герба на страната ни . На адрес www.president.gov.mk в рубриката "Наjнови вести" има новина с дата 21 януари със заглавие "Съединението прави силата". "Скъпи съседи, учудващи са желанието и усилията, които полагате, за да цари неразбирателство между нас", се казва в посланието. "Уж се стремите към голямото европейско семейство, а продължавате с глупавите си изстъпления и хитрувания на дребно. Не забравяйте , "Съединението прави силата", припомня хакерът. Той призовава македонците да не се налага да припомня този призив занапред. "Поздрави, "rE", завършва посланието.

Според специалисти публикацията на сайта на македонския държавен глава е от типа на т.нар. добронамерено хакване, тъй като не е нанесена никаква вреда на сървъра, няма изтрити данни или нецензурно съдържание.

Междувременно вчера стана ясно, че ВМРО - БНД ще изготви списък с имената на македонски журналисти, които публикуват особено негативни коментари за България в чуждата преса. Това решение е взело на свое заседание ръководството на движението. Списъкът ще бъде предоставен на българските държавни институции заедно с комплект от публикациите, които очернят страната ни. Според движението това се налага, тъй като в последните месеци негативните коментари за България непрекъснато заливат медиите в съседна Македония, като често пъти публикациите излагат откровени лъжи и съдържат обидни и нецензурни коментари.

Нека да влязат в един хубав списък и да почакат за българска виза няколко години. Тези хора да нямат право да получават български визи, тъй като са уронили престижа на страната ни и водят антибългарска пропаганда, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Към списъка с журналистите ще бъдат приложени и техни публикации. Той припомни и реплика на един македонски журналист, който коментирал българите със следния виц - "Кога получава оргазъм българката - когато мъжът й го няма вкъщи".

 

Армията даде амнистия на 100 000 донаборници, пише в."Сега"

Над 100 000 донаборници получиха предварително амнистия и могат да бъдат спокойни, че няма да влязат в казармата. Началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков обяви, че е взето решение за последно в армията да бъдат повикани само 2300 момчета, които ще са от наборите '86, '87 и '88. Това ще стане в средата на март. Така се слага край на тревогите на над 100 000 неотслужили младежи дали няма да попаднат в последния ешелон към казармата. В тази категория са предимно мъже, които са изостанали в годините от наборите си.

Отпадат и страховете от глобите за неявяване във Военното окръжие - по закон те стигат до 1250 лв. Последните 2300 бойци ще бъдат избрани по следните критерии - да са завършили средно образование, да са абсолютно здрави и да са от семейства с двама и неразведени родители, поясниха от ГЩ. От 1 януари 2008 г. войската става професионална.

По закон наборната служба е задължителна до навършването на 27 години. Един набор средно е от около 40 000 момчета, а през последните няколко години в армията постъпваха не повече от 8000-10 000 донаборници. Въпреки това всички момчета, родени през 1989 г., че дори и част от 1990 г., ще получат бележки да се явят на комисия.

"Няма нищо страшно - ще се прегледат, ще ги запишат в резерва и толкова", успокои военният министър Веселин Близнаков. Все още не е решено как ще бъде попълван общият военен резерв на армията. Идеята на част от генералите бе всеки младеж да се кълне във вярност към родината във военното окръжие и веднага да преминава в резерва. Това обаче все още се обсъжда на експертно ниво.

 

Ако не си съберем акциза, очакват ни санкции, твърди за в."Дума" заместник финансовият министър Георги Кадиев

 

Шансът България да получи някакво специфично намаление за акциза за домашната ракия е абсолютно минимален, дори нулев. Това пред Дарик заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Той каза, че подобни искания са имали Кипър, Гърция и всички държави, които са имали такива производства, но не са го получили.

Като държава членка на Европейския съюз България ще се опита да настоява вместо 50%, акцизът за количеството, определено за семейна консумация, да е по-нисък - 25% от определената ставка. Към този момент, обаче, акцизът трябва да се събира, защото в противен случай Европейската комисия може да наложи финансови санкции на страната ни, каза още заместник-министърът на финансите.

"След три месеца, като дойдат евроекспертите, а те ще дойдат още през март, ще кажат: Вие колко сте събрали от акциз?", и ние кажем: Нула. Те веднага ще кажат: Вие не изпълнявате договорните задължения. А оттук нататък следват съответните процедури и евентуално дело срещу България както и съответно глоби. Тогава бих попитал съгласно ли е българското общество да плати от държавния бюджет, от пари, събрани от всички данъкоплатци, някаква сума за това, че определена група хора не желае да спазва правилата на Европейския съюз. В крайна сметка това е цената на влизане в Европейския съюз, каза още Кадиев.

 

Ценни книжа, а не имоти, съветва чрез в. „Труд" Йордан Цонев

"Съветвам българите да влагат парите си в ценни книжа, а не в недвижими имоти." Това заяви за "Труд" шефът на икономическата комисия на парламента Йордан Цонев. Като един от добре осведомените топикономисти, Цонев прогнозира бум на чуждестранни инвестиции за 2007 г., насочени към добрите български фирми.

Според него, пазарът на недвижими имоти вече е наситен.

 

"Кирил" струва 1 млрд. евро само на Германия, пресмята в."Дневник"

 

Над 35 човешки живота, десетки ранени и поне 1 млрд. евро щети - това е грубата равносметка от урагана "Кирил", една от най-силните бури, преминали над Европа в последните 20 години. Кръстена по случайност на българския емигрант в Германия Кирил Генов, тя остави след себе си мащабни поражения - хиляди изкоренени дървета, стотици отнесени покриви и разрушения на сградния фонд, нарушения в транспорта, прекъсвания на електроснабдяването за стотици хиляди жители във Великобритания, Холандия, Белгия, Франция, Германия, Полша и други.

Още в петък водещи европейски застрахователи започнаха да изчисляват загубите от ветровете, чиято скорост на места надмина 200 км/ч. Първата прогноза направи Съюзът на германските застрахователни дружества (GDV), според който вредите само във федералната република възлизат на близо 1 млрд. евро, предаде Ройтерс. Сравнихме "Кирил" с бурята "Жанет" от 2002 г. Но новият ураган беше по-силен, продължи по-дълго и обхвана по-широка площ, затова очакваме и по-големи щети, заяви говорителят Щефан Шведа. По данни на GDV, цитирани в сп. "Шпигел", само на Германия "Жанет" е струвала над 660 млн. евро. За най-скъпа европейска буря в историята на Европа се смята ураганът "Лотар", опустошил региони в Германия, Франция, Швейцария, Белгия и Австрия на Коледа през 1999 г. Тогава загинаха общо 110 души, а презастрахователят "Мюнхнер рюк" (Muenchener Rueck) изчисли цялостните щети за европейската икономика на около 11.5 млрд. долара.

"Норуич юниън" (Norwich Union), най-голямата застрахователна компания във Великобритания, съобщи, че в четвъртък и петък е получила от клиентите си 3-4 пъти повече запитвания от обикновеното. Застрахователните звена на Роял бенк оф Скотлънд (Royal Bank of Scotland) обявиха, че са увеличили броя на служителите си, които отговарят на горещите телефонни линии. Според "Норуич" обаче щетите от "Кирил" няма да надминат тези от бурите през 1990 и 1999 г. Холандският застраховател "Аегон" (Aegon) също оповести, че не очаква големи искове от клиентите. Един от проблемите при оценката на финансовото въздействие от подобни бури е, че няма паневропейски метеорологичен център, който да събира всички данни от отделните държави, смятат от германския презастраховател "Хановер ре" (Hannover Re). Негов говорител обясни, че ситуацията е по-сложна от тази в САЩ,тъй като при задокеанските урагани те бързо получавали информация от Националния център за ураганите. В Германия, която беше най-силно засегната от "Кирил", хиляди хора все още бяха без ток през уикенда. Най-тежко е положението в бившите източногермански провинции Тюрингия и Саксония, където в събота електричество нямаха 11 000 души. По данни на местното подразделение на Е.ОН (Е.ОN) общо 60 000 души са били на тъмно и студено в четвъртък и петък. "Кирил" е скъсал много електропроводи, чието възстановяване ще отнеме време."Кирил" сериозно затрудни железопътната инфраструктура в Холандия и Германия. Заради силните ветрове германските железници бяха принудени частично да спрат железопътното движение в страната. Хиляди пътуващи останаха по гарите, а на места дори пренощуваха във вагоните. "Дойче бан" (Deutsche Bahn) обяви в събота, че най-засегната е инфраструктурата в Северен Рейн-Вестфалия, където движението през уикенда още беше спряно. Много отсечки са опасни заради паднали дървета върху релсите и електрически жици, съобщи говорителят на компанията Юрген Кугелман. Компанията беше силно критикувана в последните дни заради падналата носеща колона в новата свръхмодерна централна гара в Берлин. За щастие при инцидента не пострада никой, но берлински политици настояха за специално разследване за възможни пропуски в конструкцията.