Прогнозите на БАН за замърсяването на въздуха в София се правят на базата на система, която измерва само потенциала на атмосферата да се замърси. Системата за прогнозиране не изчислява кой какво гори в града и други. Това обясни пред bTV директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките (НИМХ-БАН) проф. Христомир Брънзов.

Брънзов коментира вчерашното разминаване между прогнозата на БАН и реалното замърсяван на въздуха в столицата. Припомняме, според прогнозата на БАН вчера стойностите на замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици (ФПЧ) трябваше да бъдат ниски.

Снимка 332996

Източник: Столична община/БАН

Това обаче не беше така. Справка в няколко сайта, занимаващи се с измерването на нивата на замърсяване на въздуха в столицата, показа, че качеството на въздуха над столицата е силно влошено - десетки станции отчетоха стойности, в пъти над нормата.

Снимка 332999

Източник: AirBG.info

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Стойностите на замърсяване са десетки пъти над нормата

Според Брънзов системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на БАН всъщност бърка, защото не е наясно всичко за атмосферата. По думите му прогнозата за 9 януари е била, че въздухът над София ще се изчисти, но това е станало чак следобед.
"Моделът изпревари реалното време. Това са средно денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването", допълни Брънзов.

Брънзов посочи и че силното замърсяване се дължи на температурна инверсия - температурата ниско долу била по-малка отколкото високо в атмосферата и нямало конвекция в града, което довело до натрупване на замърсяването.
Замърсяването се дължало и на факта, че софийското поле е котловинно - заградено с планини. "Когато има студен въздух и няма вертикални движения в атмосферата, студеният въздух се задържа. Задържайки се долу и липсата на конвекция, води до това, че всичко което този град генерира като замърсяване, остава и не може да се вдигне във високите слоеве на атмосферата", обясни още Брънзов. Вчера инверсията се е разрушила около 15 часа, с идването на вятъра, а системата за прогнозиране на БАН изчислила, че това трябва да се случи по-рано.

Брънзов обясни, че вчерашният случай попада в едни 20%, при които е възможно системата за прогнозиране на БАН да допусне грешка.

Снимка 333001

Източник: news.bg

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Тази седмица двойно се превишават допустимите норми на фини прахови частици на ден

Още вчера, по време на отркиването на новата пътна връзка, свързваща Терминал 2 и бул. "Брюксел", кметът на Столична община Йорданка Фандъкова посочи, че ще настоява мерките за справяне с мръсния въздух да бъдат разглеждани по-бързо в Столичния общински съвет.
Фандъкова призна и че през последната седмица по официалните данни на Изпълнителната агенция "Околна среда" всеки ден се наблюдава около двойно превишение на допустимите норми на фини прахови частици в София.

Метат София заради мръсния въздух

Метат София заради мръсния въздух

От екоминистерството подготвят стандарти за твърдото гориво

По-късно в пост в социалните мрежи Фандъкова посочи, че общината ще започне механизиране метене на основните булеварди в София заради завишените нива на фини прахови частици. Планирано било и миене на улици в дни, в които няма опасност от заледявале. 

Фандъкова обясни и че основните усилия на общината са насочени за ограничаване горенето на отпадъчни материали - гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил и др. Общината продължава да събира гуми, излезли от употреба.
Кметицата припомни и че по настояване на Столична община екоминистерството подготвя стандарти за горенето на твърди горива - целта е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи нива на пепел и сяра, които са основни замърсители в зимните месеци.

Стандарти за твърдите горива от следващия сезон обеща Нено Димов

Стандарти за твърдите горива от следващия сезон обеща Нено Димов

Според екоминистъра наказателните процедури на ЕК са по-скоро форма на диалог