Жители на Челопеч се оплакаха по време на пресконференция в БТА от управленското безхаберие към проблемите им.

Местните жители са подложени на всекидневни взривявания и трусове. Мръсният въздух е най-малкият им проблем, тъй като домовете им се рушат.

Природозащитникът Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие смята, че пресконференцията на потърпевшите хора трябва да се казва „Да живееш върху взрив."

Той изтъкна, че рудник Челопеч три пъти е увеличил годишния си добив, а с това на практика три пъти са се увеличили и вредните влияния върху хората.

Селото непрекъснато е заплашено от тътени, взривове, шумове, прахове. Домовете ни са напукани, потъват. Почвата ни е отровена, посочи Райна Димитрова, жителка на селото.

Какво ще може да се очаква от тези окупатори? Ние гълтаме отровите, а фирмата изнася печалбите, недоумява тя.

Жената се оплака и от наглото и безотговорно отношение на институциите към хората в Челопеч. Фирмата „Челопеч майнинг" Димитрова обвинява в хищническо изземване на благата на България, но досега исканията на жителите на Челопеч остават глас в пустиня.

Димитрова настоява фирмата да обезщети пострадалите за порутените им домове: „Дано бъде чут гласа ни."

Вече 7 години никой не ни обръща внимание, и кметът не ни обръща внимание, сподели и пенсионерката Мария Узунова.

От „Челопеч майнинг" обяснили на хората, че домовете им се рушат не от взривовете в рудника, а заради некачествено строителство. Узунова недоумява как така цялото село е строено некачествено: „Чува се бум, бум, бум, под краката ми вибрира."

Тя сподели и детайли от ежедневието си - първо къщата й се напукала в една стая. Тъкмо я ремонтирала и на следващата година паднала стената в друга стая. Ремонтът лежи на нейните рамене, а тя е пенсионерка. „Как да се разплатя с майсторите? Нямам пари и за умирачка," подчерта леля Мария.

Щетите по дома й растели лавинообразно, напукала се плевнята й и тръгнала на североизток. И не е една беля, ами взела, че и протекла. Опадали й дуварите, стълбищата и те - разрушени.

Венелин Стойчев от движение „Модерна България" от своя страна изрази недоволството си от двете Българии - тази в София и другата - забравената България, в която попада и Челопеч.

Неговият колега - Борислав Цеков, има свое обяснение защо институциите са безхаберни към грижите на хората в Челопеч. 9 общинари от 11-членния общински съвет в Челопеч са в конфликт на интереси - те или работят в споменатата фирма, или техни членове на семействата им.

Това е постановила и комисията за установяване на конфликт на интереси.

„Това е основната причина за бездействието на местната власт," категоричен е Цеков.

И докато хората се надяват някоя институция да ги чуе, те ще продължат да живеят всеки ден със земетресенията, причинени от взривовете в рудник Челопеч.