Сутрешен протет - превърнал се в последствие в предиобеден и обеден - обгради сградата на Народното събрание.

Преди началото на днешното заседание стана ясно, че не е събран нужният кворум, регистрирали са се 104 депутати, а са нужни 121 депутати, за да започне нормално заседанието. Председателят на Народното събрание обяви 30-минутна почивка.

Миков: Протестът застраши живота на депутатите и наруши работата им

Още...

В парламента не присъстват депутатите от "Атака" и ГЕРБ. Припомняме, от ГЕРБ обявиха преди седмица, че ще участват само на заседанията на парламента, на които ще бъде разискван Изборният кодекс.

След края на почивката и повторния опит за кворум, стана ясно, че необходимият брой депутати не присъстват в пленарна зала и днешното заседание бе провалено.

Близо 300 души се озоваха на призива „Да пием кафе пред парламента!". Припомняме, че това е инициатива, която бе организирана вчера във „Фейсбук" за времето от 8.30 до 9.30 часа.

Протестиращите прииждаха към задния вход на сградата на парламента, носейки термоси и чаши за кафе. Някои от тях предварително се бяха сдобили с домати, които полетяха към западната фасада на Народното събрание.


Вътрешният министър успя да "бробие" блокадата

Повечето от депутатите, които все пак отидоха в пленарна зала,предпочетоха да дойдат на работа пеша или да спрат с автомобилите си пред официалния вход на парламента.

Днес се очакваше да бъде направена структурна и персонална промяна на кабинета „Орешарски", като към екипа на министър-председателя, трябва да се присъедини и посочената за вицепремиер Даниела Бобева.

По-рано протестиращите се събраха пред задната страна на парламента, са сложили на земята пластмасова маса по подобие на тази, зад която се кри лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на протестите пред централата на партията миналата седмица. На масата протестиращите са опънали лозунг „Комисия по етика".

Извършва се преврат срещу държавността, предупреди АТАКА

Още...

В момента протестът се изнася към предната част на парламента, като постепенно протестиращите заключват хватката си около законодателния орган на България, опитвайки се сериозно да образуват жива верига.

Спряно е движението по булевард „Цар Освободител" от протестиращите. Няма движение нито от едната, нито от другата страна. Движението е затворено от кръстовището с улица "Оборище".

Мая Манолова се опита да говори с протестиращите, докато беше обградена от тях, полицията и журналисти. Тя направи няколко опита да се приближи, но летящите домати, яйца, включително и един кроасан, принудиха полицията да изтеглят социалистката.

Мая Манолова многократно повтори, че е подканила онези от протестиращите, които имат ясна позиция и са готови на диалог, да отидат в 15 часа в Народното събрание, като според нея промените в демократична държава промените се случват чрез диалог.

Журналистите, които бяха обградили депутатката, на няколко пъти я попитаха ще се появят ли други депутати и страхуват ли се те, като заместник-председателят на парламента повтори: „Аз съм тук, ето ме" и направи няколко опита да се приближи към протестиращите и да разговаря с тях, но летящите домати и яйца не позволиха това да се случи.

Като в екшън вътрешният министър се отскубна от блокадата пред НС
Още...

Всеки има право да протестира, но това трябва да се случва демократично и цивилизовано, бе коментарът на социалистката относно летящите по парламента домати. Тя повтори мнението си, че избори по настоящия кодекс ще възпроизведат ситуацията и няма да променят нищо. След около 5-10 минути пред входа на парламента след нов „обстрел" Мая Манолова влезе в сградата в парламента.

Част от протестиращите са се отправили към страничния вход на парламента, към който отново полетяха домати. Един от тях през отворен прозорец на НС се озова в самата сграда.

Протестиращите скандират с искания да ги пуснат в парламента, за да осигурят те кворум. Те изпяха и оформилия се като химн на протеста рефрен „Когато падне БПС, не искам аз да съм отдолу, за да не падне върху мен!".

Липсата на кворум провали заседанието на НС
Още...

Всички скандират „Вън!". Няколко домати полетяха към вътрешния министър Цветлин Йовчев, който напусна сградата на парламента. Засега протестиращите нямат намерения да се разотиват. До по-сериозни инциденти не се стига благодарение на плътния кордон от полиция.

Депутат от ДПС Емил Иванов и неговата съпартийка Петя Раева направиха преди минути неуспешен опит да напуснат Народното събрание, тъй като имат ангажименти в комисии.

Иванов и Раева излязоха от страничния ход на парламента и се насочиха към загражденията, за да се качат в колите си, но група протестиращи веднага се насочи към мястото, от което двамата депутати бяха решили да напуснат района на Народното събрание, като Иванов буквално с ритник бе принуден да се върне обратно в сградата.