Обработени са всички цистерни в село Хитрино до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Това каза пред журналисти в селото министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

"Това означава, че не всички са на 100 процента изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и всичко необходимо, за да бъдат извеждани", обясни Бъчварова. Тя отбеляза, че прокуратурата е приключила първоначалния оглед, свършила си е работата към момента "и ни даде разрешение да продължим с по-нататъшните действия".

Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски каза, че операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на железопътната гара в Хитрино може да започне. Той прогнозира, че операцията ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия; техниката за това е налична, материалите - също.

"Утре започваме от най-крайната цистерна и ако имаме физическа възможност да се обработят две до три цистерни в светлата част на деня, ще го направим", уточни Московски.

"Направихме план за утрешните действия, ако нещата вървят добре, може да очакваме едно добро развитие на дейностите от тук нататък", допълни Бъчварова.

Междувременно стана ясно, че някои от пострадалите жители на Хитрино не могат да си получат еднократната социална помощ от 325 лева. БНТ съобщи, че някои от жителите имат адресни регистрации в други населени места, например в Шумен. Те трябва да докажат, че живеят в Хитрино, за да могат да получат тази еднократна помощ от 325 лева.

До сега 397 души от пострадалото от взрива в събота, 10 декември, са получили еднократната социална помощ. 500 души имат право на тази социална подкрепа.