Община Каварна обяви частично бедствено положение.

Причината е заседналият товарен кораб "Вера Су" край Камен бряг.

Бедственото положение влиза в сила от 17.00 часа днес и ще продължи 7 дни.

Определят се следните мерки за овладяване на бедствието: предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к "Vera Su" при поискване от капитана на кораба; подсигуряване на медицинска помощ; обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна; организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР "Яйлата" и защитена местност Яйлата.

Прекратява се достъпът до Яйлата с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките.

МОСВ на десетия ден: Защо Vera Su изобщо е допуснат в наши води?
Обновена

МОСВ на десетия ден: Защо Vera Su изобщо е допуснат в наши води?

Има европейска забрана да се превозва такъв товар в този вид

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изказа "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 16 септември еколози и местни надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море, поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна операция.

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Операцията по изтегляне не се очаква да продължи, разтоварването - ако времето позволи

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради сериозна неадекватност по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.