Районният прокурор на Балчик Тодор Димов и районното полицейско управление разпоредиха служителите на ботаническата градина да не влизат в Двореца в Балчик, съобщи БНР.

Главният секретар на Министерството на културата Агнес Зашева заяви, че ще иска от министър Петканов постоянна охрана.

По повод становището на РИОС- Варна, че сечта в Двореца е незаконна ботаникът Данаил Павлов заяви, че законодателството не е предвидило как да се стопанисват ботаническите градини и че няма нормативна база за защита на подобни колекции.

Тази сутрин 14 работници, наети от ботаниците, са били спрени от охраната на Двореца, позовавайки се на главния секретар на културното министерство Агнес Зашева. Според ботаника докато дойде полицията охраната е обиждала жените работнички, имало е пререкания и скъсани фланелки.

Районният прокурор Тодор Димов и служители на РПУ са забранили на ботаниците да влизат в Двореца, докато въпросът се изясни. Ще искам от министър Петканов постоянна охрана за Двореца, няма да разреша ботаниците да влизат в него. Мястото им е в разсадника, заяви главният секретар на министерството на културата Агнес Зашева.

Вчера заради пререкания с главния секретар на Министерството на културата, Агнес Зашева, полицията отново е била повикана.

Вече има събрани над 2000 подписа с искане дворецът да премине под управлението на общината.