Прокуратурата е компетентна да каже каква е причината за водната криза в Перник. Това, което ми казаха от КЕВР, сочи липсата на ефективност от страна на ВиК дружеството и надвишаване на лимита на водоснабдяване. Това заяви пред БНТ националният обществен защитник Диана Ковачева относно кризата с водата в миньорския град.

Да не се политизира темата с водната криза, настоя Аврамова

Да не се политизира темата с водната криза, настоя Аврамова

Всички институции да търсят решение

Проблемът е в Перник по думите на Ковачева е много сериозен и в петък е изпратена препоръка до регионалното министерство за алтернативните източници за водоснабдяване за Перник. Изпратена е и препоръка да се намали цената на водата за гражданите по време на водната криза. Още през октомври месец националният защитник е сезирал КЕВР и МОСВ. Отговорът от тях бил тревожен - ВиК дружествата не спазват инвестиционните програми и надвишават лимита на водоснабдяване.

Затягат режима на водата в Перник

Затягат режима на водата в Перник

В МРРБ все още търсят алтернативни начини за водоснабдяване

Според омбудсмана цената на водата трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството й трябва да бъде добро.Омбудсманът се намесва тогава, когато институциите не работят, а хората трябва да бъдат адекватно информирани, защото правото на вода е изконно човешко право.

Припомняме, няколко дни след втория тур на местните избори беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Новоизбраният кмет Станислав Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града са светели още от началото на годината. На 10 декември първоначално въведеният на 18 ноември воден режим бе затенат

По темата за законовите промени в съдебната система, които предлага правителството Диана Ковачева е категорична, че трябва да има отговорност на главния прокурор, но не се очаква главният прокурор да извършва толкова често престъпления. Нужно е обаче да има механизми за контрол.

По думите на Ковачева въпросът е важен за омбудсмана от гледна точка на изпълнение на решението "Колеви срещу България". "Самата Венецианска комисия коментира изключително компетентно случая и тя насочва към сезиране на Конституционния съд", подчерта тя.

Борисов разказал басня за независим прокурор

Борисов разказал басня за независим прокурор

Според Мая Манолова предложенията му са противоконституционни

Ковачева изтъкна, че в своето становище Венецианската комисия казва, че има механизми, по които председателите на ВКС и ВАС да носят отговорност. Според нея трябва да се направи преценката дали неговата власт (на главния прокурор - б.р.) над останалите прокурори е абсолютна.

Ангажиментите в институцията на омбудсмана продължават. Подадени са 10 000 жалби от граждани, а над 23 000 души са минали през приемната на институцията. Опитваме се да бъдем близо до хората, така че темите не са се променили. Гражданите продължават да търсят защита на правата си, а ние се стараем да ги удовлетворяваме.

Относно темата с мръсния въздух, омбудсманът подчерта, че е важно хората да бъдат информирани, но привременните мерки, наложени от Софийския градски съд на Столична община да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците. Важно е хората също да бъдат съвестни и да не горят боклуци.

Във връзка със системата "бонус-малус", Ковачева изтъкна, че има опасност по-добросъвестните шофьори да плащат по-висока гражданска отговорност за чужди грешки.