PlevenLive
Оригиналният сценичен костюм, с който оперната прима Гена Димитрова е играла в Япония знаменитата си роля на Джоконда от едноименната опера на Понкиели, вече е притежание на Регионалния исторически музей в Плевен.

Безценната придобивка обогати експозиционната зала, посветена на световно известната оперна прима, родена в плевенското село Беглеж.

Костюмът беше дарен на музея от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и директора на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов.

С дарителския акт в родния край на оперното величие беше даден стартът на националните чествания на 120-тата годишнина на българското оперно изкуство, чийто почетен патрон е Цецка Цачева.

Проф. Пламен Карталов отбеляза, че артистът и талантът от криза не се страхуват, доказателство за което е историята на българското изкуство.

Юбилейният сезон на Софийската опера и балет ще започне на 1 октомври 2010 г. с премиерата на операта „Косара" на маестро Георги Атанасов - заглавие, писано преди 80 години.

Следва операта „Валкюра" от Р. Вагнер, с която ще бъде отбелязана и 200-годишнината от рождението на изтъкнатия композитор.

Операта „Травиата" от Дж. Верди ще бъде реализирана като копродукция с Атинската опера. С Райна Кабаиванска и  нейни ученици от трите й класа в Сиена, Модена и София ще бъде поставена операта „Бохеми" от Пучини, като кастингът за ролите се провежда от изтъкната оперна прима.

Догодина с тази постановка Софийската опера и балет ще гостуват в Модена - градът на Павароти, на Мирела Френи и на Кабаиванска, информира Карталов.

Честванията включват откриването през декември на експозиция в НС, посветена на българското оперно изкуство.

Парламентът ще спонсорира издаването на компакт диск „Златните оперни гласове на България", информира Цачева.

Детската образователна програма, която привлича децата в света на операта и балета от 2-годишна възраст, също ще бъде представена.

Най-малките зрители ще видят „Вълшебната флейта" на Моцарт, „Хензел и Гретел", „Карнавал на животните" и други заглавия.

Предвидени са поредица матинета, разказващи за възникването и развитието на оперното дело в България, както и матинета, концерти и чествания, посветени на изтъкнати оперни певци.