Голям пожар е пламнал следобед в района на харманлийското село Черепово в Сакар, съобщи БТА, като се позовава на информация от областният управител на Хасково Мехмед Атаман. Огънят е обхванал гора, сухи треви и храсти.

На място са осем екипа огнеборци и се очакват още. Вятър възпрепятства овладяването огнената стихия. Мехмед Атаман е отправил искане в гасенето да се включи и военен хеликоптер.

Засега фронтът на пожара е далеч от населени места. Няма опасност за населението към момента.

От съобщение на сайта на областната администрация става ясно, че е обявено бедствено положение в общините Харманли и Тополовград. Посочва се, че пожарът е избухнал около 13:35 ч. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви на територията на двете общини. Поради високите температури и силния вятър пожарът се разраства и не може да да бъде овладян. Има опасност огънят да засегне населени места. Съществува риск за здравето на хора и от причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество. Пожарът може да навлезе и в територията на област Стара Загора.

Областният управител разпорежда се предприемат мерки за ограничаване и подушаване на пожара със силите на "Пожарна безопасност и защита на населението", държавните горски стопанства и доброволните формирования към общините. Мехмед Атаман нарежда още при необходимост поетапно да се привличат допълнително сили от състава на единната спасителна система, както и частна верижна техника, с която да се правят просеки.

Изгоряха покривите на две съседни къщи в пловдивското село Храбрино

Изгоряха покривите на две съседни къщи в пловдивското село Храбрино

Няма пострадали хора

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщават, че заради разпространяване на пожара в участъка между Черепово и пътен възел "Голямата Звезда" се спира движението по път II-55 Раднево - Свиленград, път III-809 Любимец - пътен възел "Голямата звезда и път II-76 Харманли - Тополовград. Няма възможност за въвеждане на обходен маршрут. "Пътна полиция" връща пътуващите в това направление.

Пожар гори на голяма площ в местността Бахчите в близост до вилна зона в Лом, по данни от Областната дирекция на МВР в Монтана. Огънят е пламнал около 12:30 часа днес.

С огнената стихия се борят шест екипа на пожарната - три от Лом, два от Монтана и един от Брусарци. Горят предимно сухи треви и храсти. Няма пострадали хора и нанесени щети по инфраструктурата в района. Пожарът е пламнал в близост до бензиностанция и няколко вили, но вече е овладян и е ограничен по-далеч от тях. Гасенето продължава, като то е затруднено от вятъра.

Към момента има пожари и на две места в крайния квартал на Монтана "Кошарник" - на улиците "Витоша" и "Нов живот" горят отпадъци.

И испански самолети се включват в гасенето на пожарите у нас

И испански самолети се включват в гасенето на пожарите у нас

Те ще пристигнат утре

Tри екипа огнеборци гасят и сухи треви над водноелектрическата централа (ВЕЦ) в кв. "Изток" в Асеновград. Димът се забелязва от Асеновградско шосе в Пловдив. Сигнал за пожара е подаден около 15:30 часа днес. Огънят бушова в близост до тръбите на електроцентралата, но за момента няма опасност.

На повече от 10 сигнала за произшествия са се отзовали огнеборците в област Русе за последните няколко часа, по думи на директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) комисар Светослав Войчев. Обстановката е усложнена от силния вятър. Скоростта му е достигнала 20 метра в секунда.

Огнеборците са гасили пожари в сухи треви и храсти в кв. "Средна кула" в Русе и в Бяла, Борово и други места в областта. В село Табачка огънят е стигнал района на къщите. Сигнал за пожара е получен около 15. На място са се отзовали екипи от Две могили и Русе. В гасенето са се включили и хора от селото. Пожарът е обхванал площ от над три декара, но вече е напълно потушен. На място остават да дежурят огнеборци.

Нов фронт на пожара в планината Славянка - на запад

Нов фронт на пожара в планината Славянка - на запад

Горят нови около 1200 декара

Същевременно продължава и борбата с огъня по българо-гръцката граница - в планината Славянка. От Областната информация в Благоевград информират на страницата на институцията във "Фейсбук", че пожарът остава активен от изток. Работи се за овладяване на новото огнище от запад на територията на Гърция и за недопускане на огъня там да премине границата.

На терен са 120 души и 10 противопожарни автомобила. Два булдозера и два багера изграждат просеки. От сутринта испанските самолети са направили по 6 курса и продължават работа, заедно с огнеборци, горски служители, военни и доброволци. На място е и зам. областният управител Елхан Кълков.

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

На територията на страната 321 от пожарите са предизвикани по небрежност

БНР информира, че пожари са пламнали в късния следобед в свищовските села Козловец, Хаджидимитрово и Горна Студена. Огънят гори вътре в селата. Най-тежко е положението в Хаджидимитрово, което е и на воден режим. На помощ на свищовските огнеборци са повикани противопожарни автомобили от Павликени и Горна Оряховица. В гасенето участва и доброволното формирование от Овча могила.

"В село Хаджидимитрово пожарите са в дворове на обитаеми къщи. Изключително силен вятър, което допълнително утежнява обстановката. Земеделските кооперации и производители са мобилизирани за подаване на вода. Има една жена с хипертонична криза от самия пожар, но е овладяна на място в село Горна Студена", обясни кметът на Свищов Генчо Генчев.

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Гасенето ще започне утре сутринта

Причината за пожарите за момента е неизвестна. Гасенето продължава. За момента не е ясно дали ще се наложи да бъдат евакуирани местните жители.

От Министерството на отбраната информират, че военен хеликоптер се е включил в борбата с огнената стихия в землището на село Черепово. Пожарът е сложен за овладяване.

Военнослужещи продължават да помагат и в гасенето на пожара в планината Славянка. На терен там са 44 военнослужещи с 8 специализирани машини.

Отмениха бедственото положение в Струмяни

Отмениха бедственото положение в Струмяни

Ситуацията с пожарите е овладяна

Впоследствие БТА информира, че пожарите в Свищовско са овладени а огънят край ВЕЦ в Асеновград е погасен.

Три големи пожара са овладени от огнеборците през днешния ден и в Плевенско. Изгорели са две къщи. Единият пожар е избухнал следобед в района на пасищата между село Брестовец и защитена местност "Кайлъка". Огънят е овладян, екип ще остане да дежури на място през нощта. Сериозна е била ситуацията в източната индустриална зона в Плевен до пътя София - Русе. С огнената стихия са се справили пет екипа на пожарната. Най малко две къщи са изгорели в района на град Гулянци. Огънят бързо е загасен от пожарните екипи бързо и общинското доброволното формирование. Огнеборци са гасили в областта днес и пламнали сухи треви.

Пожар гори и в разградското село Побит камък. Пожарът е тръгнал от къща в населеното масто около 16 часа, съобщават от Областната управа във "Фейсбук". Огънят е обхванал четири изоставени къщи и селскостопански постройки. В района горят сухи треви и храсти. Ситуацията все още е критична. Изгорели са фотоволтаици в частен двор. Разградската пожарна е поискала помощ от Русе.

Пожари са горели днес и в Кубрат и Завет. Горели са и сухи треви и до с. Стражец и до мотел "Пътна среща", но огънят е погасен, като остава под наблюдение. Трафопост се е самозапалил пък в село Хума, община Самуил. Там огънят също е овладян. В Лозница около 15 часа са горели сухи треви, като пожарът е потушен.