След пожара, възникнал вчера в цех в пловдивското село Войводиново, на мястото дежурят четири пожарни екипа. Това съобщи началникът на пловдивската противопожарна служба комисар Георги Мангараков за Нова телевизия. Целта е да не се допусне разпространението на огнището, което към момента е локализирано, върху сградите в близост. Все още се доизгасяват и някои локални огнища, но опасност за населението вече няма. Това е показала проверка на сектор "Специализирани оперативни дейности".

Трудностите за пълното потушаване на пожара се дължат на това, че огнеборците не могат да достигнат до тлеещите животински продукти в запалилата се кланица.

По думи на собственика пожарът е възникнал в самия цех зад административната сграда, като за него е сигнализирал дежурният пазач на обекта.

Към 8.30 часа се очаква на мястото да пристигне и екип на екоинспекцията в Пловдив, за да замери чистотата на въздуха в района.

Гори цех във Войводиново, няма ранени
Обновена

Гори цех във Войводиново, няма ранени

На мястото са изпратени 14 екипи на пожарната

Все още няма информация дали става въпрос за умишлен палеж, предизвикан, за да внесе допълнителен смут в селото. Това ще стане ясно, след като пожарът бъде потушен напълно, за да може да се влезе безопасно в сградата за оглед. От пожарната служба са на мнение, че това най-вероятно ще стане утре.

Припомняме, в селото се стигна до сблъсъци между българи и роми.

На 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново. Предполага се, че двамата побойници са били подпомогнати от група от близката циганска махала.

Командосът им направил забележка за това, че създават опасност на пътя и в отговор те го нападнали в гръб и с ритници в главата го довели в безпомощно състояние.

В края на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.

Вчера беше съобщено, че около 40 роми се опитват да се върнат във Войводиново, придружавани от адвокат.

Заканиха с война и масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите.

След случая с Войводиново, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще твори концепция за промени в политиката за интеграция на ромите. Тя включва стратегии, свързани с образованието, контрол на раждаемостта, както и трудовата повинност.

Каракачанов категорично отрече концепция за интеграция на ромите, която предизвика противоречиви реакции в парламента, да е свързана с предстоящите избори.

Според него проблемът с ромите и гетата става все по-сериозен и скоро ще ескалира, а нетърпимостта в обществото не престава да расте.