45-ият протест готви „динена изненада" за парламента. Около 20-тина души се събраха в 18.30 часа пред Президентството и по традиция насядаха около фонтана.
Очаква се по-голямата част от протестиращите да се събере след 19.00 часа, а около час по-късно - да тръгне към парламента.

Към 19.30 часа МВР съобщи, че около 400 са протестиращите, събрали се в района на Ларгото.
До този час не са локализирани групи, които създават напрежение сред протестиращите. Полицейските „Антиконфликт" екипи имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред, декларира МВР.

Плакат с надпис „България цяла сега вази гледа за оставка" е единственият, който се вижда в началото на неделния протест.

Сред първите, дошли на днешния протест, беше и Явор Никифоров, който не е пропуснал нито една демонстрация срещу кабинета „Орешарски" от 14 юни насам. Явор дойде пред президентството с две дини, но отказа да обясни за какво са му точно. Той обаче обеща, че няма да е единственият, който ще носи от летния плод.
Никифоров обясни, че няма да ги хвърлят по парламента и призова медиите да дойдат по-късно там, за да видят какво ще се прави с дините.

По-рано днес за 32 ден пред НДК пък се събраха привържениците на Орешарски. По последни данни на организаторите подписката в подкрепа на правиштелството вече наброява 357 хиляди подписа на хора от цялата страна. В тази за оставката на президента Росен Плевнелиев са се подписало над 47 хиляди души. 20 000 допълнителни подписа в подкрепа на кабинета "Орешарски" са събрани на Бузлуджа.

Организаторите на контрапротеста са получили покана от лидера на БСП Сергей Станишев за среща в сряда. На нея ще обсъдят кога ще бъдат внесени събраните подписи в Народното събрание.

На протеста срещу правителството малко след 20 ч. участващите граждани струпаха 25 дини пред сградата на парламента.

Явор Никифоров, който в началото на протеста твърдо мълчеше какво е предназначението на   плодовете, разпъна пояснителен плакат „45 гоДиНИ  стигат".
Младежът обясни, че иска незабавната оставка на   правителството, защото с каквото и да се захване,  нищо не му се получава

„Нека да си погледнат гафовете и отново да помислят заслужават ли да са на власт", призова  още Явор. Той умери, че участниците в  протеста  няма да замерват парламента с дините, а по-късно ще ги изядат на жълтите павета.

След като не успяха да съберат 45 дини,  протестиращите обясниха че всеки един от плодовете представяма кабинета Орешарски.
Най-голямата диня пък беше кръстена на Делян Пеевски.

Недоволните граждани за поредна вечер се бяха подготвили с плакати срещу управляващите.

На един от тях имаше снимка на Пламен Орешарски  с надпис „Ако загубя печели цял народ, ако спечеля печели само мафията".

На други плакати се четяха изречения като: „Спаси държавата - превъзпитай баба си", „Протест  решителен - всеки ден", „Излизай народе балкански  против тройните поганци с кукла Орешарски".

След протестиращите и тази вечер имаше „звездно присъствие" Пред президентството и по-късно пред  Народното събрание дойде и Саша Безуханова, която съвсем наскоро представи платформата си  „България може".

Безуханова обясни, че подкрепя протестите защото не е съгласна с политиката на кабинета и със  серията от неподходящи назначения, направени от министър.-председателя.

„Политиката на това правителство не следва  политическия и европейски процес на развитие на България", коментира пред news.bg Саша Безуханова.

Тя заяви своята категорична позиция против  проектите „Южен поток" и „Белене", които според  нея са неизгодни за страната ни.

По думите на Безуханова, със сегашните си  действия управляващите губят възможността да се използват фондовете, които бяха предоговорени от  временни кабинет по отношение на проекти , които  могат да бъдат реализирани до средата на  следващата година.

Безуханова отказа да коментира дали са обсъждали ситуацията в страната с икономическия министър от кабинета Райков Асен Василев, който е и един от редовните участници на протестите. Тя отклони и въпроса дали са водени разговори с лидерите на партиите от Реформаторския блок, обяснявайки  какво представлява лансираният от нея проект.

„България може" е отворена за експертно говорене и  дефиниране на политики за развитие на България  във всички области", заяви тя и добави, че партиите  са поканени да срещнат своите позиции за решаване  на национални въпроси с тези на "България може".

„За нас условието за участие на тези дебати и в  граденето на тази политика е да има ясни морални  принципи от участниците в дебатите", подчерта още Безуханова.
По думите й, няма конфликт в това реформаторския  блок и всички партии да участват в този процес.

„Ние искаме да осигурим широко обществено участие на този дебат и всеки, който споделя тези принципи на работа, да се включи", коментира още  Безуханова.

Тя използва идването си на протеста , за да заснеме „цяла история" с нейно участие, както се изрази снимащият оператор. Именно благодарение на неговата намеса Безуханова не успя да отговори на  въпроса имало ли е тайни срещи между нея и  Реформаторския блок.

Протестиращите направиха традиционния кръг  около парламента, като преминаха по бул. „Цар Освободител" и „В. Левски", завиха към храма „Ал.  невски", след това поеха по ул. „Раковска" и отново по „Цар Освободител" се върнаха пред парламента.

Към 22 часа участниците в шествието започнаха да се разотиват, а движението беше възстановено.