Има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на три лицата по медиите през годината по темата за водните запаси по Черноморието и евентуалната водна криза, а Емил Димитров - Ревизоро днес разбрал, че областният управител на Врана Стоян Пасев, директорът на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, шеф на ВиК Бургас "никога не са знаели за нея".

Изявлението си Емил Димитров прави по повод брифинг, даден от Пасев, Вълканов и Тенев по-рано днес, където чул "думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. 

"От днешното интервю на тримата разбирам, че всичките тези действия - 11 пъти месечен график, многобройни срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерски съвет с взети решения относно яз. "Порой" и яз. "Ахелой", възлагането на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители, никога не са се случвали. Те не помнят нищо."

Нямало проблем с водоподаването към Варна и Бургас

Нямало проблем с водоподаването към Варна и Бургас

Това уверява областният управител Стоян Пасев

За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си.

Емил Димитров обаче посочва, че хората не се интересуват кой, кога има услужлива памет или кой, кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне. За него въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работи, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. "Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си", заявява Димитров.

От МОСВ предоставят и линк към всички месечни графици, които МОСВ е издавало, за да За да могат гражданите от Българското Черноморие да си създадат вярна картина кой лъже и кой не.

Ревизоро си изпълнил на 300% задачите, а партийни величия – под 3%

Ревизоро си изпълнил на 300% задачите, а партийни величия – под 3%

Заради неправилни управленски решения съсипваме язовири

Емил Димитров припомня още:

Още януари месец, 5-6 дни след като станал министър, Дирекция "Управление на водите" при МОСВ го е уведомило за проблемите с язовир "Камчия".

Извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите (ВКСВ), представители в който имат и ВиК дружествата единодушно е взел решение с месечните графици за използването на водите от язовир "Камчия", считано от месец февруари 2020 г. да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването. От януари миналата година, до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение. Например през месец юли ВиК Варна надвиши определения им лимит, за което беше издадено предупреждение на управителя на дружеството г-н Вълканов.

През целия период е имало редица медийни изяви и интервюта от господата Вълканов, Пасев и Тенев по темата за водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир "Камчия". С двамата управители са били проведени многократни срещи по темите - язовир "Ахелой", язовир "Порой", язовир "Цонево" (Георги Трайков) и водоснабдяването на Варна от Девненските извори.

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

През месец септември е бил проведен нов Висш консултативен съвет по водите. На 28 септември с писмо с изходящ №08-00-1033/28.09.2020 г. г-н Вълканов, г-н Пасев и г-н Тенев са били запознати с актуалното състояние на яз. "Камчия", включително им е бил предоставен предварителен график за потребление. В този график си личи кога свършва водата в язовир "Камчия". По този въпрос не са постъпили никакви предложения и не са били предприети никакви действия.

След проведена среща с министър-председателя и в изпълнение на негови указания, на 1 декември, в град Бургас е било проведено заседание на шестима областни управители - на Търговище, Шумен, Врана, Бургас, Сливен и Ямбол, на директорите на Басейнови дирекции, на "Напоителни системи", на кметовете и директорите на ВиК дружествата. Там отново са били дадени указания за предстоящите ограничения от язовирите "Камчия", "Тича", "Ястребино" и "Асеновец". Изрично е било упоменато, че с цел недопускане на водна криза по Южното Черноморие, на Варна ще бъдат наложени ограничения и градът следва да се пренасочи към Девненските извори. С това кметът на Варна Иван Портних и ВиК Варна са се съгласили.

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

Проблемът вече в назрял и от страна на Министерството на околната среда

На г-н Ганчо Тенев е било възложено да предприеме действия на яз. "Камчия", яз. "Ахелой" и яз. "Порой" да бъдат изградени две деривации от язовирите "Порой" и "Ахелой" до деривация "Китка", захранваща Бургас, както и за изграждането на понтонни съоръжения на водовземната кула на яз. "Камчия" с цел създаване на допълнителна възможност за черпене на водни маси от мъртвия обем на язовира при необходимост.

Експерт по водите: Умишлено се създават водни кризи

Експерт по водите: Умишлено се създават водни кризи

Очакват се загуби в язовирите "Ястребино", "Тича", "Камчия"