Хората от Хитрино се нуждаят от пакетирани и трайни храни, съобщи  жител на пострадалото село пред БНТ. Мъжът помага на Кризисния щаб. Необходими са перилни препарати, санитарно-хигиенни материали.

Има нужда от памперси за деца и за възрастни, каза жителят на Хитрино. Те са за деца, които са изнесени в семейства на близки, както и за възрастни, които са лежащо болни.

Нужда има и от инвалидни колички и тоалетни столове за болни на легло. Жителят на село Хитрино препоръча служители на социалното министерство да обходят къщите спешно и да се направи всичко възможно за осигуряване на пари за електроенергия.

Хората (и тези, при които са отседнали пострадалите от Хитрино - б.р.) са се снабдили с дърва за една печка - 4-5 кубика, но ползват по 3-4 печки и дървата им са на изчерпване

Районът е с много социално слаби семейства. Жителите на Хитрино се притесняват, че са в тежест на своите близки, които са бедни.

Започва да се прави профил на семействата, където са настанени хората от Хитрино, каза жителят, който помага на Кризисния щаб и призова социалните служби да направят профил и да опишат нуждите им.

Причината жителите на Хитрино да настояват да се върнат час по-скоро в района си, е че в момента на евакуацията им е казано, че излизат за ден-два. Търпението им се изчерпва, че са в тежест на семейства, които са социално слаби. Има случаи, при които в една стая са 7 души, ползват една външна тоалетна, разказа жителят на Хитрино.

Днес се очаква се в село Хитрино да започне изтеглянето на вече източените аварирали цистерни, съобщи БНР.

Снощи бе съобщено, че е обезопасена и цистерната, която изтичаше и след като екипи охлаждаха опасните съдове, от днес започва и поетапното им транспортиране. Ситуацията се подобрява, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че съдържанието на газ се следи непрекъснато в района на инцидента, а преди хората да се върнат по домовете си, експерти ще направят измервания в приземните етажи на къщите.

Днес ще заседава Обществения съвет към Община Хитрино и вероятно ще започне раздаването на хранителни пакети на пострадалите семейства. Продължават и благотворителните акции.

В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" също започнаха акция, а доброволци са в готовност за предстоящото разчистване на селото.