Нов протест в Перник заради водния режим. Хората искат оставката на областния управител Ирена Соколова, съобщи bTV.

Тя излезе при протестиращите и ги покани да присъстват на експертния обществен съвет, който се провежда днес. Те обаче отказват.

По думите й оставката е акт, който може да бъде извършен всеки момент, но по-важно е да се намери решение на проблема. Соколова подчерта, че в момента има план за справяне.

Перник поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв

Перник поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв

Отправен е призив към жителите да пестят водата...

Тя показа събрани данни от направената от нея обиколка на водосборната зона вчера, които сочат големи разлики в количеството постъпление на вода.

"Разликата е драстична, но има специалисти, които ще обяснят това. Ние намерихме на голяма част от водоизточниците незаконни отклонения на вода", изтъкна още областният управител.

Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция, заяви Соколова. 

В същото време се установява, че помпената станция не работи.

"Ако някой си е позволил да отклонява водни запаси в този период на безводие трябва да понесе своята отговорност", категоричен е областният управител. 

Тя допълни, че с неин подпис не може да се източи или напълни язовир "Студена".

Протестиращите искат да знаят кога язовирът е източен и къде е отишла водата. Те настояват всички отговорни да си подадат оставката и да отидат на съд.

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че нивото на язовир "Студена" вече е положително.

По думите му през изминалото денонощие за първи път не е имало намаляване на обема на язовира, а притокът е бил повече от разхода.

Владимиров е на мнение, че това дава надежди, че ще имат достатъчно воден резерв, докато започнат по-обилните снеговалежи и след това снеготопенето.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Това бе решено на среща между премиера и кмета на Перник

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева каза пред bTV, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба