До месец куриерските пакети, адресирани до кметството и жителите на Хитрино, или до кризисния щаб в село Тимарево ще се приемат като служебни. Това означава, че подателите няма да заплащат за пощенските услуги, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в Ивайло Московски.

"Разпоредих "Български пощи" да се включат в кампанията за подпомагане на село Хитрино, което е в бедствено положение след жп инцидент", обяви Московски.

Пратките трябва да бъдат с тегло до 20 кг. Получателят трябва да бъде кметството на Хитрино, жителите на селото или кризисният щаб в Тимарево. Допустимото съдържание на пратките са хранителни продукти, дрехи, завивки, стоки от първа необходимост и др.

Пакетите ще бъдат приемани във всички пощенски станции на "Български пощи" ЕАД и офисите на СП ИМС/Булпост. Те трябва да бъдат отворени за проверка на съдържанието.

"Български пощи" ЕАД ще осигури служебно приемане и изплащане на обикновени пощенски парични преводи до жителите на Хитрино и до откритата сметка за дарения от община Хитрино:

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

До възобновяването на дейността на пощата в Хитрино, услугите, включени в кампанията, ще се извършват от станцията в Тимарево.

Когато МВР разреши на служители на "Български пощи" ЕАД да влязат в помещенията на пощата в Хитрино и да огледат щетите, ще се предприемат незабавни мерки за възобновяване на работата на станцията.

Междувременно, служители на дружеството се свързват с евакуираните жители на селото, за да уточнят на какъв адрес ще бъдат доставяни спешните пратки за тях.