В 14 часа днес бе изведена и последната цистерна от Хитрино на безопасно място.

Хората от южната част на селото започват организирано да влизат по домовете си. Заедно с тях ще са полицаи и пожарникари, които ще замерват атмосферния въздух, както и представител на общината.

Службите уверяват, че няма никаква опасност за жителите на село Хитрино, но въпреки това ще се извършат такива проверки, за да бъдат те спокойни и уверени в своята безопасност.

Започва и поетапното пускане на електричеството в селото, като по този проблем работят екипи на Енерго про.

15 фургона, оборудвани с най-необходимото, ще бъдат разположени там, където хората, останали без жилище, пожелаят, за да им бъде осигурено нормално пребиваване.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов обясни, че мерките, предприети в началото за охлаждане на цистерните - всяка една тежаща 65 тона, са били много прецизни, но най-голямото предизвикателство започва след установяването на риск от експлозия на тези цистерни.

Никой от служителите, които работиха денонощно за обезопасяване на цистерните и района, не пострада. Николов обясни, че по време на работа двама служители са били прегледани от специалисти - единият от тях е бил с повишено кръвно налягане, а вторият е получил реакция в следствие на преумора.
Директорът на ГДПБЗН благодари и за оказаното съдействие на фирмата, изпратила експерти, които заедно с пожарникарите са работили по обезпечаването на сигурността на вагоните.

Със сложен технологичен процес е изведена последната цистерна - след нейното изправяне започва източването на опасното вещество, но не на 100%, а внимателно се повдига и се поставя на платформата, обезопасява се допълнително, тъй като пътят, по който се превозва, е неравен и вероятността да падне някоя от тях е много голяма. Следва подреждането й на кариерата, където вече се обезопасява на 100 процента.

В рамките на следващите 15 дни цистерните ще бъдат изведени от мястото. Фирмата превозвач още от днес ще поеме охраната им.