България ще предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на последиците от разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка".

С решение на Министерския съвет ще бъде осигурена безвъзмездна хуманитарна помощ на обща стойност от близо 35 000 лева. Подкрепата включва бутилки минерална и изворна вода, както и опаковъчни материали (полиетилен, аеропласт и др.).

Решението на българското правителство е в отговор на поисканото съдействие от украинското правителство към Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита на Съюза.

Решението на Министерския съвет бе прието неприсъствено.

България дава 60 000 евро за реформи в Украйна чрез ОИСР

България дава 60 000 евро за реформи в Украйна чрез ОИСР

България подчертае нейния ангажимент към икономическото възстановяване на Украйна

Атаката срещу язовира от 6 юни 2023 г., контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинското МВР над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали. Приблизителният размер на екологичните щети, дължащи се на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа от Русия, възлиза на най-малко 55 милиарда гривни (1,49 млрд. долара).

Доказателства сочат, че разрушаването на огромния язовир "Каховка" е вследствие на вътрешна експлозия, предизвикана от Русия.

Норвежкият изследователски център NORSAR засече сеизмични явления в деня на разрушаването на язовирната стена. Часът и местоположението (координати: 46.7776, 33.37) съвпадат със съобщенията в медиите за срутването на язовир Каховка.