Преведете част от партийните субсидии към хората в Хитрино. Този апел отправи омбудсманът Мая Манолова, която уточни, че това са очакванията на хората и тя само го предава.

Пред БиТиВи Манолова отбеляза, че политическите партии не са си пипнали субсидиите от 11 лв. на глас.

Тя се е срещнала със засегнатите от трагедията и силно се е впечатлила от желанието на едни пострадали да помагат на други.

Мая Манолова изрази надежда съпричастността да не приключи със слизането на трагедията от телевизионните екрани и от първите новини. Тя ще следи и дали институциите си вършат работата след това. По думите й българите са добри хора и са съпричастни. Затова тя се чуди защо тази съпричастност се проявява само при трагедии и кризисни ситуации.

Манолова посочи за пример младо семейство, което купило вода и други необходими продукти и ги предоставило на нуждаещите се, без да търси показност и да се представя.

Екипът на Мая Манолова е предоставил на община Хитрино 555 ваучера за продукти на стойност 11 000 лева. Те са останали от кампанията "Великден за всеки". За настанените в кризисния център в Шумен евакуирани са предоставени по 5 ваучера на човек (по 100 лева).

Манолова остава с впечатлението, че властите наистина правят всичко по силите си, за да установят виновните за трагедията. Тя увери, че е поела ангажимент да диша във врата на институциите, за да си свършат работата докрай.

Относно промените в изборните правила Мая Манолова коментира, че хората са показали, че нямат доверие в съществуващите институции. Те искат промяна на институционалната система. Това, че партиите не правят нищо за промяна на избирателната система показва, че желаят да запазят статуквото, което ги устройва: сигурните пари и властта, която имат над гражданите.

Манолова отказа да коментира ще се стигне ли до служебен кабинет, но ситуацията изглеждала безнадеждна. Хората споделяли с нея, че не разбират защо е нужно да има две служебни правителства за кратък период от време.

Защитава гражданите и се опитва да накара политиците да се съобразят с техните работодатели, категорична е Манолова.