Журналистът Георги Коритаров е агент на Държавна сигурност, пише в днешния си брой в-к “Стандарт”.

Изданието публикува и копие на личното картонче на агента, което заедно с други материали са предоставени от източник, който за момента не искал да съобщи името си.

От документа става ясно, че псевдонимът на известния ни журналист е бил агент “Алберт”, че е работил за VІ управление на ДС и че има материали за сътрудничество и с І Главно управление – външнополитическото разузнаване.

Според картончето, показано от “Стандарт”, става ясно, че към 1990 година архивните материали от работата на агента са били в наличност.

Изданието цитира бивши офицери от службите, според които “това е класически случай на доносник на Държавна сигурност”.
И още – “това е агент-самоинициативник, който е свръхактивен”. Сведенията на агент Алберт били за хора, които говорят срещу социализма и тогавашната власт, пише още “Стандарт”.

В материала се коментират и някои от последните теми на предаването "Блиц", излъчвано по Би Ти Ви. Сред тях "Стандарт" акцентира върху интервюто с бившия офицер от руските служби Литвиненко, който говори за връзките на Майкъл Чорни с наркотрафика и прането на пари, в които били замесени и най-висшите кръгове в Кремъл.

Коритаров: Няма да си изпускам нервите
Аз много си мислих има ли смисъл да се предприема нещо, заяви междувременно Георги Коритаров.
Смея да твърдя, че аз съм достатъчно изобретателен, за да предприема, ако изобщо реша да предприема нещо, такова нещо, което изобщо не се очаква от мен, защото от мен сигурно сега се очаква да вляза в някакви опровержения, натрупвания на аргументи, ругателства, изпускане на нерви и т.н., заяви пред Дарик радио журналистът.

Аз нито смятам да си изпускам нервите, нито смятам да легитимирам с влизане в спор подобен вид раздаване на компромати и морализаторстване от позициите на наистина неясни интереси.

По-рано днес в предаването "Блиц", в ефира на радио "Свободна Европа", Коритаров заяви, че не би губил времето - нито своето, нито на аудиторията, да чете подобни неща и да ги коментира.
Не бих го правил, защото е повече от безсмислено да се влиза в полемика с невидими лица и техни твърдения като “еди кой си е агент на ЦРУ, агент на Мосад или агент на ДС”. В случая с мен, аз съм агент, според твърдения на такива невидими лица и на трите централи, изразявани в различни случаи по различни поводи, заявява журналистът.

Печално е, но устата на един журналист, ако той е истински журналист, може да бъде затворена по един единствен начин
-- Коритаров
В случая обаче е очевидно, че са положени доста усилия, които не мога да приема по друг начин, освен като своеобразно признаниe и оценка за ефекта, който се е получил след предаването на “Блиц” с участието на ген. Атанасов и подполковник Литвиненко. А това означава своеобразно признание и оценка за една силна журналистика, казва още Коритаров.

Когато една журналистика е силна, а под това се разбира тя да бъде и смела, нито един компромат на света, нито една заплаха и нито един шантаж не са в състояние да й затворят устата. И моята уста няма да бъде затворена – нито със заплахи, нито с шантажи, нито с инсинуации.

Юлий Москов: Верността на документите е потвърдена
Източникът на информацията за агент Алберт е абсолютно сигурен. Това заяви от своя страна главният редактор на в-к “Стандарт” Юлий Москов.
Документите получихме преди няколко седмици и започнахме да ги проверяваме, посочи още той.

Не нарушавам закона за класифицираната информация, защото агентите на Политическа полиция не попадат под неговата защита, подчерта Москов. Има ясни факти, които могат да се проверят за 1 час, посочи още той и допълни, че бивши оперативни служители на Държавна сигурност са потвърдили, че документите са оригинални.

Всички те потвърдиха стойността на документите, нещо повече – те потвърдиха верността на случая. Между тези, с които се срещнахме, има и хора, които пряко са работили и ръководили агент Алберт. Те са готови да го потвърдят това нещо, така че дали е вярно или не е вярно, за нас не подлежи на дискусия, категоричен беше Юлий Москов.