Колко граждани са получили т. нар. "водни помощи" за питейно-битови нужди през 2021 и 2022 година?

Това запитване отправи омбудсманът Диана Ковачева в писмо до служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и служебния финансов министър Росица Велкова.

На колко лица по области какви размери социални помощи са изплатени и на какво основание, настоява още да разбере Ковачева.п

Причина за отправените въпроси е драстичният скок на цената на водата, както и честите жалби до омбудсмана от хора, които казват, че трудно плащат сметките си за нея.

"В същото време, с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 28 февруари 2023 г. (стр. 8) е посочено, че "съгласно § 1, ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), лицата по чл. 2, ал. 3 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) имат право на помощ в размер на месечния минимум вода, определен по ал. 1, т. 4", пише в писмото си Ковачева. Тя пояснява, че това са хора, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини изпитват затруднение в плащането на сметките си за вода.

Текстове в новия ВиК закон създават сериозни рискове, според КЕВР

Текстове в новия ВиК закон създават сериозни рискове, според КЕВР

Комисията иска цялостна ревизия на проекта

Освен това от средата на май 2022 г. КЕВР одобрява бизнес планове за развитието на дейността на ВиК операторите за регулаторен период 2022 г.- 2026 г., като същевременно с това утвърждава и нови цени на ВиК услугите. Те са изчислени на база на данни от НСИ за средномесечния доход на лице от домакинство по области, подчертава омбудсмамът.

"Анализът показва, че утвърдените цени на ВиК услугите без ДДС, в сила от 01.01.2023 г., са увеличени с 39.05% спрямо утвърдените цени на ВиК услугите без ДДС, в сила от 01.01.2021 г. (Решение № Ц-46 от 30.12.2020 г. на КЕВР). Същевременно социалната поносимост по данни от двете посочени решения на КЕВР от 01.01.2023 г. се е повишила само с 21.20% спрямо 01.01.2021 г.", пише Ковачева.

Тя изтъква, че в областите Варна, Силистра и Разград от 2023 г. цената на 1 куб. м. е над 5 лева с ДДС. В бизнес-плана за 2022 г. - 2026 г. на "Водоснабдяване и канализация - Шумен" ООД за 2023 г. е заложена комплексна цена за утвърждаване в размер на 5.24 лв./куб. м с ДДС, която предстои да се разгледа от КЕВР, посочва омбудсманът.

Такива процедури предстоят и за ВиК Перник, ВиК Добрич, Софийска вода и други. На практика цените на ВиК услугите се повишават с по-бърз темп спрямо доходите на домакинствата, изчислява Ковачева.

Бюджетите на домакинствата през 2023 г. ще бъдат допълнително натоварени с нови увеличени разходи за ползваните ВиК услуги, убедена е тя и настоява за мерки, с които хората да бъдат подпомогнати.

Омбудсманът очаква също така да бъдат разяснени и мерките за социално подпомагане, които предстоят да бъдат предприети във връзка с бъдещото приемане на държавен бюджет за 2023 г.

15 ВиК дружества ще получат по-малко от исканото увеличение на цените

15 ВиК дружества ще получат по-малко от исканото увеличение на цените

Цените на 6 от регионалните оператори дори ще бъдат намалени