Предизборната кампания преди втория тур провали заседанието на временната комисия за БНР. Днес трябваше да бъдат изслушани представители на СЕМ и КРС .

Пред медиите председателят на медийния регулатор София Владимирова посочи, че мониторингът на програма "Хоризонт" ще бъде направен след изборите. Свалени са записи, които са за периода от началото на юли, когато започна мандата на г-н Костов, до 26 септември, когато започва предизборната кампания, подчерта тя. Проверката е традиционна и се проверява плурализмът в медията. Сега СЕМ работел по проверка на плурализма в медиите по време на кампанията.

Новият генерален директор на БНР става ясен на 22 януари

Новият генерален директор на БНР става ясен на 22 януари

кандидатите могат да подават документи до 5 декември

От думите на София Владимирова стана ясно, че отстраненият шеф на БНР Светослав Костов вчера е обжалвал решението на регулатора да бъде отстранен от шефския пост в радиото.

Владимирова заяви още, че законодателната рамка, по която работи СЕМ, е от 20 години. Тази година изпаднахме в много казуси, които не са разписани в законодателството, подчерта София Владимирова. По думите й никой не си е представял, че в законодателството може и трябва да се разпише, че сигналът на "Хоризонт" не бива да се спира или пък да се разпише казусът с Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ.

СЕМ единодушно освободи Светослав Костов

СЕМ единодушно освободи Светослав Костов

Антон Митов застава временно на поста генерален директор на БНР

Припомняме, че на 17 октомври СЕМ единодушно освободи Светослав Костов като генерален директор на общественото радио. 

Вчера стана ясно, че новият генерален директор ще бъде избран на 22 януари догодина. 

На 13 септември, Българското национално радио спря за 5 часа, заради което по-късно беше разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че спирането на програма "Хоризонт" на БНР се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е обвинено за спирането на БНР. При последвалата проверка обаче беше установено, че не се е налагала профилактика на БНР.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица от това извънредно заседание. И решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка.

Припомняме, че депутатите единодушно решиха Сметната палата да направи одит в БНР.

В парламента бе създадена временна комисия за спирането на БНР. Идеята за такава комисия дойде от левицата.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Това стана ясно след приключилата проверка

Съветът за електронни медии е наложи на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

След това от БНР заявиха, че ще обжалват глобите. 

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

БНР е стратегически обект за националната сигурност