Работодателските организации с оценка слаб 2 за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това обобщение направи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България след провелото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Велев коментира, че подкрепа за бюджета на ДОО са изразили само две от работодателските организации, докато държавния бюджет е събрал подкрепата и на петте работодателски организации и неговата оценка по шестобалната система е петица, този на НЗОК е получил оценка четири.

Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне"

Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне"

Бюджетът преразпределя това, което работодателите и работниците създават, заключи Горанов

Велев коментира още, че в бюджета на ДОО има много пороци, държавата се намесва административно там, където не трябва да се намесва, а там, където трябва не го прави. Той визира фалшивите болнични листа, както и инвалидните пенсии. Велев отчете, че през последните години трудовият ни пазар е загубил над 1 млн. работоспособни българи.

Само за шест сектора от икономиката недостигът на работници бил в размер на 80 хиляди души, а в средносрочен план за цялата ни икономика недостигът от работна сила е в размер на 500 хиляди души. Според него е недопустимо изкуствено да се слагат прегради пред вносът на работна сила. Той определи тези опити като безотговорно поведение, граничещо със саботаж.

Няма промяна в плащането на болничните

Няма промяна в плащането на болничните

Работодателите отказаха да подкрепят бюджета на ДОО представен от Бисер Петков

Консенсус в НСТС не бе постигнат и по другата спорна тема за отпадане на клас прослужено време. Велев се възпротиви и на предложението на КТ "Подкрепа" всички, които се регистрират като безработни, независимо от това дали са напуснали по свое желание или са съкратени, да ползват обезщетение при безработица. Според него това е в полза на тези, които източват социалните фондове и са със статут на професионални безработни.

Припомняме, на 18 октомври, сряда, Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.
Искането на оставката на Петков беше във връзка с предложенията в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за административно увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. през 2018 г.
Според работодателите тези намерения са в драстично противоречие с обективните икономически реалности и препоръки на Европейската комисия.

Работодателите искат оставката на Бисер Петков
Обновена

Работодателите искат оставката на Бисер Петков

Заради намеренията за увеличаване на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход