Омбудсманът Мая Манолова настоява за закон, уреждащ личния фалит.

Трябва да има опция за обявяване на личен фалит от граждани, които са изтеглели кредит, но по някаква сериозна причина не могат да го изплащат, заяви пред Нова общественият защитник.

"България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма закон за личния фалит", заяви омбудсманът.
По думите ѝ ако човек внезапно остане без работа или се разболее тежко, той няма да може да се справя с вноските по кредита си. "Към момента около един милион българи имат проблеми с плащането на сметките си, но не всички те са със свръхзадължения", допълни Манолова.

Според нея хората, които изпадат в подобни финансови затруднения, обикновено минават в сивата икономика или бягат в чужбина, за да спасят себе си и семействата си. "Така се съсипват десетки хиляди човешки съдби. Това не е добре и за държавата", коментира още омбудсманът.

Българите робуват на "Топлофикация", отсече Манолова

Българите робуват на "Топлофикация", отсече Манолова

Мая Манолова дава на КС мораториума на НЗОК върху заплащането на нови молекули

Предложението на Манолова е да се прави оценка на положението на конкретния гражданин, така че той да може да се споразумее със своя кредитор за разсрочване на вноските по кредита или дори редуциране на дължимата сума. Омбудсманът предлага и вариант, при който хората да изплащат кредитите си на по-късен етап, когато си намерят нова работа или оздравеят.

Манолова коментира и определянето цените на ток, парно, вода и природен газ. Припомняме, в понеделник, 19 март, омбудсманът даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода. Става въпрос за чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката - ЗЕ, който определя тези решения като индивидуални административни актове.

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Омбудсманът сезира Конституционния съд

Днес Манолова посочи, че всеки гражданин трябва да може да оспорва тарифите, защото това са обществени услуги, които се предоставят в условията на монопол.

Като пример Манолова посочи цените на услугите на мобилните оператори. Тези услуги не могат да се обжалват, защото в сектора има пазарна икономика, конкуренция и гражданите имат избор. "Не казвам, че цените трябва да бъдат по-ниски или по-високи, а че в една правова държава трябва да има достъп до съд, който да разглежда такива жалби", категорично заяви Манолова и допълни, че трябва да се създаде механизъм за контрол и върху претенциите на банките.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи