Бившият вътрешен министър и бивш ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев коментира ситуацията с пастора в Сливен, обвинен в педофилия и шпионския скандал с Николай Малинов пред бТВ.

За обвинения в педофилия пастор, Йовчев каза, че в тази ситуация се е изразил най - ясно проблема с липсата на интеграция между службите за сигурност в Европейския съюз. "Този човек може би е бил следен в други държави, но нашите служби не са имали достъп до тази информация.", каза бившият ръководител на МВР.

Попитан за шпионския скандал с председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов за политическия и обществен отзвук, който създава, Йовчев каза, че моментът има няколко аспекта.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв

"Информацията по скандала с шпионаж в България не е достатъчна. Трябва да се знае, че обвинението "служи на чужда държава" означава, че обвиняемият е осъществявал разузнавателна дейност на наша територия. Обществото е силно разединено по този скандал и службите трябва да имат сериозни доказателства за шпионска дейност на Николай Малинов.", допълни Йовчев.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

Той подчерта, че натрупаното напрежение се прояви в посока, че противниците на действията на прокуратурата и правителството показаха негативно отношение веднага. Другата линия, която подкрепя, също е разделена в отношението към ситуацията.

"Русия като защитник на православните ценности реализира своята геополитика и на тази основа".

"Не бива да се подценява и "меката сила". Това е, когато въз основата на симпатия към дадена държава, се работи и формира и привърженичество към нейната политика.", допълни Йовчев.

Бившият първи в ДАНС каза още, че русофилите не са престъпници априори, нито пък споделянето на идеи. "Защото последното би означавало да проверим всички работещи в чужди фирми, например".

Кремъл обезпокоен от разследването срещу Николай Малинов

Кремъл обезпокоен от разследването срещу Николай Малинов

Русия отрече обвиненията за шпионаж

"Аз не разбирам нито русофилството, нито русофобството. Както не разбирам американофилството или пък американофобството. Трябва да мислим и работим за България.", завърши Йовчев.

Припомняме, че навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.