ЦИК предвижда приемането на протоколите, книжата и материалите за местните избори в София да става в 3 отделни пункта. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на брифинг за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври.

ЦИК прие указанията за уседналост на местните избори

ЦИК прие указанията за уседналост на местните избори

Поне 6 месеца уседналост, за да имаме право на глас

По този начин ЦИК ще облекчи работата на Общинските избирателни комисии и ще даде възможност по-ефективно и по-бързо в Столична община да бъдат приети книжата и материалите, за да няма напрежение.

Първият приемателен пункт ще се състои от председател, секретар и 13 членове. Във втория и в третия пункт влизат по един заместник-председател и 12 членове. В първият пункт ще се приемат книжата и материалите от следните административни райони: "Витоша", "Изгрев", "Красно село", "Лозенец", "Младост", "Панчарево", "Студентски град" и Триадица".

Във втория пункт ще се приемат материалите, протоколите и книжата от административните райони "Възраждане", "Искър", "Кремиковци", "Оборище", "Подуяне", "Слатина", "Сердика" и "Средец". Третият пункт ще бъде за районите на "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Надежда" и "Нови Искър" и "Овча купел".

Общинската избирателна комисия София встъпи в своите правомощия, а останалата част от мерки влизат в рамките на организацията, която ще създадат ОИК и Столична община. Андреев пожела успех на всички в общинските избирателни комисии. Шест решения са обжалвани, за 4 са произнесени решения, а за останалите две се очаква. Последните две са свързани с Общински избирателни комисии в Созопол и в Ардино.

Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Партии и коалиции ще могат да се регистрират до 13 септември

ЦИК предвижда по време на регистрацията на кандидатите за общински съветници и кметове, които заемат държавна или местна служба задължително да ползват своя неплатен служебен отпуск или неплатен годишен отпуск от деня за регистрация до обявяване на резултатите от изборите. За времето на предизборната кампания кметът се замества от и.д. кмет от заместник-кметския корпус или Общинският съвет определя.

Това задължение не се отнася за министър-председателя, президента, вицепрезидента и народните представители. Към настоящия момент са постъпили заявления за регистрация от страна на 14 партии и 5 коалиции. Към момента са регистрирани 3 партии (ГЕРБ, Свобода и Воля) и 1 коалиция (Демократична България). Предстои в следобедната част на заседанието след 14.30 да продължи регистрацията.

В сравнение с местните изборите през 2015 г. тогава заявления са подали 81 партии и 3 коалиции, като са били регистрирани 71 партии след изтичането на срока за регистрация.

На 6 септември кметовете със своя заповед трябва да образуват избирателните секции и да обявят публично адресите на избирателните секции. На 16 септември изтича срокът за регистрация на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети в общинските избирателни комисии и се обявяват предварителните списъци на българските граждани. На тази дата изтича срокът, на който българи от държави-членки на Европейския съюз могат да се включат в гласуването на местните избори чрез заявка-декларация. До 16 септември е срокът, в който ще бъдат обявени и тарифите за доставчиците на медийните услуги, а по отношение на електронните медии, тарифите следва да бъдат изпратени в Сметната палата.

По-различното в условието от предходни избори е, че ЦИК ще приема заявления и решения за регистрация до изборния ден до 17 ч. на 26 октомври. Условията и реда са същите, както и на предходните избори. Общинските избирателни комисии (ОИК) трябва с решения да определят избирателните секции на първия етаж, които трябва да бъдат с най-малък брой избиратели и в тях да гласуват хора с увреждания.

Хората с увреждания могат да гласуват и в подходящата избрана от тях секция в съответния изборен район. Избирател с увреждания може да гласува и с придружител. ЦИК предоставя на Общинските избирателни комисии да определят броя на мандатите в съответната община. Те зависят от броя на населението към 16 юли и ще се определят въз основа на регистрите на населението, които се водят от съответните общински администрации.