Вселенската патриаршия е разпространила комюнике, в което отправя предупреждение към всички поместни православни църкви да участват във Всеправославния събор. От Вселенската патриаршия напомнят, че те вече са се подписали за участие.

Патриаршията призовава всички предстоятели "да се издигнат на висотата на обстоятелствата и да дойдат в Крит за Светия и Велик Събор", като им напомня преди всичко, за отговорността им пред единството на Православието.

Текстът на обръщението е плод на Свети разширен синод (Ендимуса), на който се е разгледал процеса по свикване на събора.

В обръщението се казва, че Светият разширен синод с изненада и недоумение се е информирал за неотдавнашните решения на някои православни църкви.

От синода посочват, че няма институционална рамка, която да предложи възможност за преразглеждане на вече поставената в ход съдебна процедура.

Те ще очакват предстоятелите на православните църкви, съгласно правилника да донесат на място своите предложения за поправки да вече одобрени текстове.

Припомняме, с решение на Светия синод на Българската православна църква от 1 юни обяви, че няма да участва във Всеправославния събор и решението е категорично и единодушно. Желанието на българските митрополити е съборът да бъде отложен заради възникнали несъгласия по вече одобрени за събора текстове.

Има информация, че на този етап освен БПЦ само руската смята да бойкотира събора