Сега с вдигната глава можем да кажем: „Не сме виновни". Това обяви президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев на извънредна пресконференция, ден след като излязоха окончателните резултати от пробите след поредния допинг скандал у нас.

Федерацията взела всички адекватни мерки, за да докаже, че няма вина за случилото се с националния ни отбор. Благодарение на съдействието на спортния министър Красен Кралев се стигнало до истината.

Въпреки това Колев призна, че предстои още борба. Макар и все още неотърсила се от скандала, федерацията по щанги вече гледа напред към следващата голяма цел.

Искаме да защитим името на България на олимпийските игри в Рио и искам да си върнем обичта на българския народ към нас", заяви Колев.

Той е получил уверението на спортния министър, че държавата застава зад федерацията и я подкрепя. Министър Кралев е изразил готовност лично да отиде в Будапеща, за да води преговори за оневиняването на 11-те ни национали с шефа на Световната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян.

Българските щангисти имат и подкрепата на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Адвокат Борис Колев, който движи процедурите, свързани с казуса, разказа какви юридическите мерки са били предприето. Агенцията по безопасност на храните е иззела продукта от пазара и незабавно го изпратила за проверка. Установи се, че в него се съдържа веществото станозолол.

Българската федерация е изпратила в Антидопинговата агенция в Кьолн две кутии от препарата. Една отворена, от която са давали на състезателите и една запечатана кутия. Те потвърдиха резултатите. Резултатите от Кьолн са категорични, че в хранителната добавка Трибест се съдържа забраненото вещество. Фаталната за националите ни хранителна добавка се произвежда в българското село Нови хан.

Междувременно у нас са излезли и резултатите от „B" пробите, които препотвърждават същото.

Федерацията ни е поискала изслушване от Международната федерация и се очаква точна дата, когато да се осъществи. Състезателите ни вече са дали писмени обяснения. Към момента, когато са написали фактите, които са им известни обаче, резултатите от пробите не са били готови. Затова състезателите не могли да обяснят как веществото е попаднало в организма.

Що се отнася до наказанията за спортистите ни, ако състезателят докаже, че анаболният стероид не е попаднал в организма му по негова вина, срокът на наказание е забележка, тъй като няма умисъл. Извън най-оптимистичните варианти обаче спортистите могат да бъдат наказвани с две години лишаване от правото да се състезават. Логично федерацията ще настоява за най-ниско наказание.

По информация на Световната федерация миналата година над 35 състезатели са били хванати само в Индия със станозолол. „Този препарат стои в организма най-малко 6 месеца. Не сме луди да даваме на състезателите нещо такова и то, когато чакаме всеки момент да ни вземат проба", коментира Неделчо Колев.

Остава на дневен ред въпросът за глобата от 500 000 долара, която се заговори, че ще плаща федерацията ни. Шефът на Българската федерация по щанги обаче е категоричен, че нямат пари. „Всичко това е в ръцете на комисията към Световната федерация по вдигане на тежести", коментира той.

Колкото може по-бързо да се отиде в Будапеща и да се седне на преговори с Тамаш Аян. Не може да стоим и да чакаме тяхното решение. Първо трябва да мине изслушване, за което обаче още няма дата.

Търговецът носи единствено административна отговорност за разлика от спортистите, при които последствията са доста по-сериозни, поясни адвокат Борис Колев. В редица държави производството и търговията с допинг е инкриминирано и отговорността се носи от всички лица, които съдействат за разпространението на забранени субстанции. Според юриста производителят едва ли има вина, едва ли е знаел, че веществото е попаднало в продукта.

Представителят на фирмата производител Марио Маринов контактувал основно със старши треньора на националния отбор по щанги Иван Иванов и се интересувал от развитието на казуса. Българските щангисти са рекламирали препарата на европейски, световни първенства и не са имали проблем до момента. „Момчето не е виновно, просто са го прецакали", коментира за производителя генералният секретар на българската федерация Борислав Гидиков.

Според съветника на спортния министър има световен проблем с регистрацията на хранителните добавки. По думите му, трябва да се мине от уведомителен на лицензионен режим, когато определен продукт ще излиза на пазара.

Само от европейското, на което състезателите ни щяха да се явят, за да защитават българската чест, федерацията е изгубила 12 070 лв., представляващи такса за участие. Похарчени са 20 000 лв. за билети, от които са си върнали само 1500 лв. летищни такси. По-сериозната констатация, която Гидиков направи е, че "губим 6 медала". „Ако бяхме участвали в европейското - щяхме да изкараме още най-малко 1 млн. лв. бюджет само с това европейско", коментира той.

Европейският шампион и световен вицешампион Иван Марков сподели, че скандалът му се е отразил на развитието. Бях влязъл във форма, в цикъл и в един момент всичко се срива - и психически, и физически това ми навреди по някакъв начин, коментира той.

Самият Марков заяви, че не би взел препарата, ако е знаел за съдържанието на забраненото вещество, тъй като му се е случвало да бъде проверяван и друг път.