15-годишният Христо Стайков е един от регионалните финалисти в Научния панаир Google 2013. Днес Google обяви 90-те финалисти в панаира, както и 15-те финалисти за наградата Science in Action Award.

Тази година различните проекти бяха още по-интернационални и разнообразни в сравнение с миналата година, с хиляди подадени заявки от над 120 страни по света.

Христо в монета е ученик в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна. Той печели с проекта си "Динамична мрежа за оценка на пътя" - Dynamic road conditioning network", който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни.

Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт, съобщават от сайта на Гугъл.

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16 годишните Стайков може да вземе една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google в размер на 25 000 долара, уникално изживяване с другите партньори в събитието като компаниите LEGO, CERN и GOOGLE, индивидуална награда от LEGO (уникална LEGO цветна мозайка, която е предвидена за всеки победител в даден отбор), една специална кутия LEGO, която е създадена ексклузивно за събитието, или дигитален достъп за училището на дадения участник, до архивите на изданието Scientific American.