Най-старата ДНК откриха в СибирВ Сибир бяха открити най-древните в историята образци от ДНК, запазени във вечните ледове. Учените смятат, че молекулите са от растение, съществувало преди 400 000 години, предаде Би Би Си. Според тях, генетичният материал е 3-4 пъти по-стар от всички открити досега на нашата планета.

Частиците почва, замръзнали в леда, съдържат фрагменти от огромни праисторически животни, в това число мамут, северен елен и мускусен бик. Изследователите са определили, че възрастта на ледения слой, от който са извлечени образците, е 300-400 хиляди години.

Смятаме, че това е най-старата ДНК, открита досега, заяви Томас Гилбърт от Центъра за изучаване на древните биомолекули в Оксфордския университет.

Резултатите от изследването, публикувани в списание Science показват, че генетичният материал съдържа ДНК от минимум 19 растителни видa. В него са открити дори частици от древни тревопасни животни.

Според специалистите, тази находка открива пред учените истински прозорец към миналото, показващ колко разнообразен е бил в онази епоха животинският и растителният свят.

Това, че генетичният материал е невероятно стар показва, че ДНК може да се съхрани много дълго, смята Гилбърт. Това е съвършено нова техника, която позволява "да се фотографират" всички разновидности на растенията и животните от миналото с помощта само на един образец, а не чрез изследване на стотици кости.

Въпреки това, учените не хранят надежди, че откритата ДНК може да бъде използвана за клониране и създаване на праисторическия свят, тъй като генетичният материал е "разкъсан" на съвсем малки парченца. Според нас, на този етап клонирането е невъзможно. За това е необходима цяла верига ДНК, а освен това е необходимо да се създаде примитивна клетка, в която може да се вложи ДНК, твърди Томас Гилбърт.