ИрландияПредставете си, че сте попаднали в задръстване, наоколо всички ругаят и нервничат, а на вас ви е все едно. Защото в момента вие разговаряте с... делфин! Е, не водите диалог, а по-скоро слушате за какво си говорят помежду си дилфините.

Скоро това ще стане възможно, тъй като в Института за изучаване на делфините “Шанън” в Ирландия се разработва оборудване, позволяващо да се записват и да се пренасят разговорите на делфините чрез мрежата на мобилните телефони.

Освен, че това ще действа успокояващо на нервите, учените се надяват, че слушането на делфинските разговори ще помогне да се разберат по-добре най-интелигентните бозайници, пише електронното издание MIGnews. В рамките на експеримента учените са монтирали микрофони на дъното на океана в резервата Шанън, югозападно от Ирландия, където живеят бутилконоси делфини.

Специалистите обаче трябва да се справят с два технически проблема: Първо, човешкото ухо възприема само малка част от звуците, издавани от делфините и второ, звукът на водата в океана може да създаде шумов фон, който да заглуши всички останали звуци и да направи разговора с делфините невъзможен.

Не на последно място възниква и въпросът на защитниците на животните: не се ли смята подслушването на разговорите на делфините за намеса в личния им живот?