Около 1 милион каталунци се събраха в Барселона, за да покажат подкрепата си за независима Каталуния близо година след неуспешния опит за отделяне от Испания, информира АФП.

Облечени с тениски в коралово червено и развявайки флага на Каталуния, морето от протестиращи се събра на митинг на "националния ден" на Каталуния, на който се отбелязва падането на Барселона в ръцете на лоялни на испанския крал Филип V войски през 1714 г.

От 2012 г. ежегодното събитие, наричано "Диада", се отбелязва с масова демонстрация с призив за отцепване на Каталуния от Испания.

Снимка 377743

Източник: ЕПА

Но тази година събитието е особено значимо, тъй като изпитва силата след референдума на 1 октомври 2017 г. и едностранното решение на каталунския парламент да обяви независимост на 27 октомври, които на практика не се осъществиха.

Каталунците на масов протест за независимост

Каталунците на масов протест за независимост

След призивите на лидера Ким Тора

Демонстранти се качваха един върху други, за да формират кула от хора, което е каталунска традиция, докато други носиха жълти и черни лозунги "Освободете каталунските политически затворници".

Градската полиция написа в "Туитър", че около 1 милион души са взели участие в демонстрацията - подобен брой и на протеста през миналата година.

Снимка 377742

Източник: ЕПА

Организаторите обявиха, че са продали над 200 000 тениски с коралово червено.

В началото демонстрантите събориха символична стена, декорирана със сепаратистки символи - метафора за силата на народа да преодолее препятствията и да постигне независимост.

Снимка 377741

Източник: ЕПА

Каталунският лидер Ким Тора заяви, че мероприятието бележи начало на "масова мобилизация".

Протести са насрочени за 11 септември и 1 октомври.

Снимка 377740

Източник: ЕПА