Около 6 хиляди души се събраха на неразрешен от властите митинг в центъра на Москва в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални. Това са съобщили от МВР, цитирани от ТАСС.

"Към 20:30 часа московско време в събитието участват около 6 хиляди души. Полицията е обяснила на участниците, че действията им не са съгласувани с властите и предупреждава за отговорността за нарушение на закона и реда, предвидени от закона ", съобщиха от полицията.

Някои медии съобщават за стотици арестувани преди проявата в Москва и други места в страната, както и на протести в други държави. 200 души са задържани във Владивосток, в Далечния изток и Сибир. Според данни на "Ройтерс", задържани са 250 души на демонстрация пред руското посолство в британската столица Лондон.

Сред демонстрантите в Москва е и съпругата на Навални Юлия, която бе аплодирана от присъстващите.

Заедно с московския протест, в 19 часа местно време започна такъв и в Санкт Петербург.

Руски граждани, които живeят по Южното Черноморие, се събраха на протест в Бургас в защита на Навални, предаде БГНЕС.

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Днес в Москва се провеждат протести в подкрепа на Навални

Припомняме, че по-рано днес бяха задържани адвокатката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол и прессекретарката на Алексей Навални Кира Ярмиш. 

Вкараният в затвора руски опозиционер Алексей Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, е "много слаб" и не получава лекарска грижа в болницата за осъдени. Това съобщи вчера адвокат на опозиционера.

"Той е много слаб. Трудно му е да говори и да стои", каза Олга Михайлова пред журналисти и добави, че не е получил лекарска грижа. Тя призова Навални да бъде прехвърлен в болница в Москва.

Лекарски екип не получи достъп до опозиционера.

44-годишният Навални започна гладна стачка на 31 март и през уикенда неговият екип предупреди, че здравето му се е влошило и може да умре "всеки момент".

Руската затворническа служба, която многократно попречи на лекари на Навални да го посетят, в понеделник го премести в болница за затворници във Владимировска област, на 100 километра източно от Москва.

В неделя съюзници на опозиционера обявиха планове за организиране на най-големите демонстрации в съвременната история на Русия, които ще се проведат в сряда.

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Олег Сенцов: Властите не искат Навални да умре

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Адвокат: Навални е много слаб

Адвокат: Навални е много слаб

Трудно му е да говори и да стои