Афганистанският президент Ашраф Гани във вторник предложи преходно правителство, като така разкри своя план за край на войната дни преди ключова международна конференция в Турция. Без да споделя повече подробности, той допълни, че детайлите на тази стратегия ще бъдат излъчени от държавната телевизия RTA в сряда.

Президентът е предложил съставянето на преходно правителство, след като бъде постигнато политическо споразумение с талибаните и бъде наложено прекратяване на огъня, наблюдавано от международната общност. Мирният план в три точки от афганистанския президент обхваща три широки области. Целта му е да изведе Афганистан от безкрайната война.

Като цяло първият раздел е за политическото уреждане и ще се основава на споразумението за прекратяване на огъня и международния мониторинг, получаването на международни и регионални гаранции за рамка за борба с тероризма.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Вторият раздел се основава на договорености за конституционната власт, правния механизъм за нейното прилагане, програми за управление и развитие и провеждане на нови избори.

Последната част е за нова конституционна рамка, реинтегрираща бежанците и разселените хора и даваща приоритет на развитието.

Талибаните обаче в края на март отхвърлиха предложението на Гани за провеждане на избори по-късно тази година след месеци на мирни преговори между двете враждуващи страни, които до момента са довели до малък напредък.

Според тях такива избори тласнаха страната към ръба на криза в миналото. Талибаните смятат, че сега се говори за процес, който винаги е бил скандален. Те са убедени, че всяко решение за бъдещето на страната трябва да бъде прието на продължаващите преговори между двете страни.

Никога няма да го подкрепим, категорични те.

Талибаните очакват САЩ да се изтеглят, обещаха да върнат ислямското управление

Талибаните очакват САЩ да се изтеглят, обещаха да върнат ислямското управление

Екстремистите отправиха предупреждението на пресконференция в Москва

Съгласно споразумението между САЩ и талибаните от миналата година американските войници трябва да се изтеглят до 1 май, но по-рано този месец президентът Джо Байдън заяви, че "трудно" ще бъде спазен крайният срок.

Талибаните може да завземат властта в Афганистан в рамките на няколко години, след като американските войски напуснат страната. За това предупреди в края на март в. "Ню Йорк таймс".

Американското разузнаване е казало на администрацията на американския президент Джо Байдън, че ако американските войски напуснат Афганистан, без да постигнат споразумение между движението и афганистанското правителство, страната до голяма степен ще падне под контрола на талибаните в рамките на две до три години. Според американски служители това от своя страна потенциално ще даде възможност на терористичната група "Ал Кайда" да набере сила в Афганистан.

На 29 февруари 2020 г. предишната администрация на САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха. САЩ, техните съюзници и коалицията обещаха да изтеглят всички войски от страната в рамките на 14 месеца. Талибаните са гарантирали, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

Талибаните отхвърлиха предложение на Ашраф Гани за нови избори

Талибаните отхвърлиха предложение на Ашраф Гани за нови избори

Никога няма да го подкрепим, категорични те